Skip to main content
06 02 2017 | 10:31

Έκλεισαν για τρεις ώρες χθες οι κτηνοτρόφοι τη διάβαση της Μελούνας μεταξύ Τυρνάβου και Ελασσόνας

Έκλεισαν για τρεις ώρες χθες οι κτηνοτρόφοι τη διάβαση της Μελούνας μεταξύ Τυρνάβου και Ελασσόνας

«Αποδείξαμε στην πράξη ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι είμαστε μαζί ενωμένοι σε κοινούς αγώνες. Δεν μας χωρίζει τίποτα, αντίθετα μας ενώνουν πολλά. Σήμερα η μεγάλη κοινή συγκέντρωση εδώ στον κόμβο της Μελούνας δείχνει ότι τα αιτήματά μας είναι δίκαια και ζητούμε από την κεντρική εξουσία, την κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ΕΛΓΑ και τις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες και οργανισμούς να μας αφουγκραστούν και να μας δικαιώσουν».

Με αυτά τα λόγια στην «Ε» το στέλεχος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και πρόεδρος του μεγαλύτερου κτηνοτροφικού συλλόγου της χώρας του Αμπελώνα κ. Ζήσης Παρλίτσης έδωσε το στίγμα της κινητοποίησης του Σαββάτου και του αποκλεισμού της νέας εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης στο ύψος της διασταύρωσης Αργυροπουλίου.

Μπλόκο κτηνοτρόφων στη Μελούνα (φωτ.)

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης του Σαββάτου οι κτηνοτρόφοι έχυσαν γάλα και έκαψαν μπάλες άχυρου. Την Κυριακή απέκλεισαν την Ε.Ο. Λάρισας-Κοζάνης για τρεις ώρες (6 μ.μ.-9 μ.μ.).

KΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΜΕΛΟΥΝΑ (1)

KΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΜΕΛΟΥΝΑ (4)

KΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΜΕΛΟΥΝΑ (5)

KΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΜΕΛΟΥΝΑ (6)

KΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΜΕΛΟΥΝΑ (2)

KΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΜΕΛΟΥΝΑ (3)

Το Σάββατο η διακοπή της κυκλοφορίας έγινε από τις 11.30 το πρωί έως τη 1.30 μετά το μεσημέρι. Στη συγκέντρωση του Σαββάτου και τον αποκλεισμό των δρόμων συμμετείχαν δεκάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους και άλλα γεωργικά μηχανήματα. Στον χώρο προσήλθαν επίσης δεκάδες κτηνοτρόφοι από τις πόλεις του Τυρνάβου και του Αμπελώνα και όλα τα χωριά του Δήμου Τυρνάβου και από χωριά του Δήμου Τεμπών που είναι κατ΄εξοχήν κτηνοτροφικά όπως Μακρυχώρι κ.λπ.

Οι κτηνοτρόφοι παρέταξαν τα οχήματά τους μπροστά από τα τρακτέρ και έχυσαν συμβολικά γάλα στο οδόστρωμα. Παράλληλα έκαψαν μπάλες με άχυρο για να δείξουν ότι οι ζωοτροφές έχουν φτάσει στα ύψη και αυτό δεν είναι ευθύνη των αγροτών.

Τα βασικά αιτήματα των κτηνοτρόφων

Οι κτηνοτρόφοι με την κινητοποίησή τους ζήτησαν μεταξύ άλλων την άμεση καταβολή de minimis αποζημίωσης για την απώλεια γαλακτοπαραγωγής και θάνατο αμνοεριφίων και αιγοπροβάτων, καθώς και την αύξηση των ζωοτροφών σε ποσότητα, έπειτα από τον καταστροφικό χιονιά – παγετό του Ιανουαρίου 2017.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν αποζημίωση 20 ευρώ ανά ζώο για τον παγετό και για την απώλεια γαλακτοπαραγωγής.

Επίσης να αποζημιωθούν για τις τεράστιες καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο από τον καταρροϊκό πυρετό.

Από τον ΕΛΓΑ ζητείται η αύξηση των αιτιών ζημιών καταστροφών. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν την αποζημίωση για την παρμάρα και την απώλεια των αρνιών.

Σε ό,τι αφορά στους ελεγκτικούς μηχανισμούς ζητείται άμεσα ενίσχυση του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού στα τελωνεία για την αποφυγή παράνομων εισόδων ζώντων ζώων και γάλακτος προς ελληνοποίηση και στη συνέχιση σφαγής ως ελληνικά. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση των τιμών των πραγματικά ελληνικών αμνοεριφίων που είναι σε εξευτελιστικές τιμές όπως τελευταία 3,60 ευρώ το κιλό τα αρνιά και 3 ευρώ το κιλό τα κατσίκια.

Αναφορικά με τις Εξισωτικές ζητείται από το αρμόδιο υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ η άμεση καταβολή των εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν στα έτη 2013 και 2014.

Για το ζήτημα που προέκυψε με τα βοσκοτόπια την ευθύνη δεν την έχουν οι κτηνοτρόφοι αλλά οι υπηρεσιακοί παράγοντες οι οποίοι θα πρέπει να λύσουν και το πρόβλημα.

Η άμεση στελέχωση των κτηνιατρείων σε όλη τη χώρα τα οποία υπολειτουργούν και δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα και καθυστερήσεις στους κτηνοτρόφους.

Οι κτηνοτρόφοι συντάσσονται επίσης με τα αιτήματα των αγροτών που αφορούν το φορολογικό και ασφαλιστικό, όπου οι θέσεις της κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμες στην πράξη, αλλά και το αφορολόγητο να φτάσει στα 12.000 ευρώ ετησίως.

Με πληροφορίες από το eleftheria.gr και φωτογραφίες από το larissanet.gr