Skip to main content
24 10 2018 | 17:30

Κοντονής και Α.Σ. Ζακύνθου για τα συνεταιριστικά χρέη

Κοντονής και Α.Σ. Ζακύνθου για τα συνεταιριστικά χρέη

Το δάνειο του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου στην πρώην Αγροτική Τράπεζα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του τ. Υπουργού και Βουλευτή Ζακύνθου Στ. Κοντονή με το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο του Συνεταιρισμού στις 22 Οκτωβρίου.

Στις δηλώσεις που παραχώρησε στους δημοσιογράφους μετά την συνάντηση με τους εκπροσώπους του Συνεταιρισμού, ο Βουλευτής προανήγγειλε την συνέχιση των πρωτοβουλιών για την ένταξη και του ΕΑΣΖ στο καθεστώς ρύθμισης των κόκκινων δανείων, το οποίο προς το παρόν περιορίζεται μόνο σε μεμονωμένους οφειλέτες και όχι σε Συνεταιρισμούς.

Αναφορά από τον κ. Κοντονή έγινε και στην προοπτική πώλησης ακινήτων που ανήκουν στον ΕΑΣΖ θέμα για το οποίο ανέφερε πως το διαχειρίζεται το διοικητικό συμβούλιο και ελπίζει να έχει θετική έκβαση.

Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα στις τοπικές επιχειρήσεις και κυρίως τις τουριστικές να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα παρέχοντας ντόπια προϊόντα στους επισκέπτες του νησιού.

«Ο ΕΑΣΖ στάθηκε όρθιος στην κρίση και αυτό είναι επίτευγμα καθώς μερικά πράγματα τα θεωρούμε αυτονόητα, ενώ δεν είναι. Πολλές συνεταιριστικές ενώσεις κατέρρευσαν. Το ζητούμενο είναι την Ένωση που στάθηκε όρθια και στο πλευρό του αγρότη, να τη βοηθήσουμε να καταστεί οικονομικά αυτοτελής και αυτάρκης και να σχεδιάσει το μέλλον της ανάπτυξης της γεωργικής παραγωγής προς όφελος των χιλιάδων αγροτών του νησιού» ανέφερε αρχικά ο κ. Κοντονής, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν προβλήματα με κυριότερο αυτό των δανείων και της ρύθμισης των οφειλών.

«Αν δε γίνει ο προσδιορισμός μιας οφειλής που θα είναι εύκολο να πληρωθεί, αυτό θα είναι τροχοπέδη και για την Ένωση και για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στον τόπο. Λέγοντας αγροτική οικονομία θέλω να τονίσω πως αν δεν στηριχθεί η αγροτική οικονομία σε έναν τόπο, ακόμη και αν υπάρχει ένα υπερ – προϊόν στον τουριστικό τομέα, ακόμη και ο τουριστικός τομέας θα πληγεί!» υπογράμμισε.

Ο κ. Κοντονής σημείωσε πως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει πλήρη επίγνωση των προβλημάτων που υπάρχουν αλλά και της ανάγκης να επιλυθούν ενώ συμπλήρωσε πως στόχος είναι αφενός η οικονομική αυτοδυναμία της ΕΑΣΖ και αφετέρου ένας σχεδιασμός μακράς πνοής για την περαιτέρω αξιοποίηση και όχι απλώς διαμεσολάβηση για την πώληση των αγροτικών προϊόντων του νησιού.

«Κάνω έκκληση και στους επιχειρηματίες του νησιού να στηρίξουν στην πράξη του ζακυνθινού αγρότη. Χωρίς την άμεση συμπαράσταση των οικονομικών παραγόντων του νησιού είναι οξύμωρο να ζητάμε από τους ξένους να στηρίζουν την ντόπια παραγωγή. Πρώτα εμείς πρέπει να ενισχύσουμε τον ζακυνθινό παραγωγό»τόνισε, συμπληρώνοντας πως η συνεργασία με το διοικητικό συμβούλιο θα είναι συνεχής και απρόσκοπτη όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Ο κ. Κοντονής διευκρίνισε πως εκτός από την ρύθμιση των οφειλών του ΕΑΣΖ συζητήθηκε και η ένταξη των συνεταιριστικών οργανώσεων στο Νόμο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

«Αυτή την ώρα που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρωστάνε περίπου 500.000.000 ευρώ από τα θαλασσοδάνεια που έπαιρναν και από την Αγροτική Τράπεζα , χρεώνοντας και τους αγρότες είναι παράλογο να μην υπάρχει διευθέτηση των οφειλών των Συνεταιρισμών που επιβίωσαν της κρίσης στο πλαίσιο πάντα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας» δήλωσε ο κ. Κοντονής υπογραμμίζοντας πως τώρα χρειάζεται η περαιτέρω στήριξη των συνεταιρισμών.

Τέλος ο κ. Κοντονής, απαντώντας σε ερώτημα για την πώληση της ακίνητης περιουσίας του Συνεταιρισμού, σημείωσε πως πρόκειται για ένα ζήτημα που διαχειρίζεται με μεγάλη υπευθυνότητα το διοικητικό συμβούλιο , το οποίο ελπίζει να τελεσφορήσει.

«Μέσα από αυτή τη διαδικασία η ΕΑΣΖ θα μπορέσει να ξεφύγει από την μέγγενη των οφειλών και να λειτουργήσει με πιο ευνοϊκό τρόπο για την ίδια. Εύχομαι η διαδικασία να ολοκληρωθεί στο χρόνο που πρέπει γιατί αν δεν ολοκληρώνεις το αναγκαίο και το απαραίτητο όταν πρέπει, δημιουργούνται άλλες διαδικασίες που μπορεί να είναι καταστροφικές» κατέληξε.

Ο Πρόεδρος του ΕΑΣΖ Αν. Αντίοχος ευχαρίστησε δημόσια το Βουλευτή που όπως είπε συνάντησε το νέο διοικητικό συμβούλιο αμέσως μετά την εκλογή του.

Σχολίασε δε πως η καλή συνεργασία υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει.

«Στο παρελθόν έχει κάνει σωρεία παρεμβάσεων για το Δάνειο και αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί», ανέφερε.

Τέλος, ο Διευθυντής του ΕΑΣΖ Π. Βισβάρδης έκανε λόγο για μια εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Κοντονή, του οποίου η συνδρομή ζητήθηκε για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει το διοικητικό συμβούλιο.

Σύντομα δε θα προγραμματιστεί και μια συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πηγή: Μαριλένα Παπαδάτου, ermisnews.gr