Skip to main content
04 09 2017 | 08:15

Κινητοποίηση των παραγωγών μήλων στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα την Τετάρτη

Κινητοποίηση των παραγωγών μήλων στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα την Τετάρτη

Μαζική σύσκεψη αγροτών πραγματοποίησαν στην κεντρική πλατείας της Αγιάς την 1η Σεπτεμβρίου πριν το μεσημέρι η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Αγιάς.

Βασικό θέμα αυτής ήταν η απόφαση και η πρόθεση του ΕΛΓΑ να μην αποζημιώσει για τις ζημιές από τον παγετό, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τον Δήμο Αγιάς, με συνέπεια να τίθεται, πια, σοβαρό θέμα επιβίωσης των αγροτών και κάλυψης των οικογενειακών αναγκών τους.

Όπως δε ήδη έχει ανακοινώσει η ΕΟΑΣΝΛ, η πρόθεση αυτή φάνηκε ξεκάθαρα όταν την Πέμπτη αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας είχε συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ, όπου όπως υποστηρίζουν, τους ανακοινώθηκε ότι οι παραγωγοί που δήλωσαν ζημιές για τον λεγόμενο δακτύλιο στα μήλα θα αποζημιωθούν μόνο για τα μήλα που παρουσιάζουν δακτύλιο και όχι συνολικά για την απώλεια της παραγωγής τους απ’ τον παγετό. «Αυτό πρακτικά σημαίνει» σύμφωνα με την ΕΟΑΣΝΛ «ότι κανείς αγρότης της Αγιάς δεν θα αποζημιωθεί για το “δακτυλίδι” πάγου στα μήλα και δεν δέχεται ο ΕΛΓΑ ότι το δακτυλίδι αποτελεί και ένδειξη συνολικότερου παγετού στο χωράφι. Για να υπάρξει αποζημίωση σ’ αυτήν την περίπτωση πρέπει το χωράφι να εμφανίζει ποσοστό πάνω από 20% μήλα με δακτύλιο παγετού. Ο ΕΛΓΑ καταχρηστικά αποφάσισε ότι η περιοχή της Αγιάς έχει συνολικά μειωμένη παραγωγή που όμως δεν αποδέχεται ότι οφείλεται στον παγετό. Παρόλα αυτά θα το λάβουν υπόψη στην εκτίμηση της ζημιάς για τον παγετό. Αυτό σημαίνει ότι συνάδελφοι που έχουν υποστεί ζημιά αποκλειστικά απ’ τον παγετό και τα δέντρα τους για παράδειγμα είχαν 50 κιλά μήλα παραγωγή, στην εκτίμηση για τον παγετό δεν θα αποζημιωθούν για 50 κιλά το δέντρο, αλλά με ανώτερο όριο τη μέση παραγωγή κιλών που θα βάλει ο ΕΛΓΑ σε κάθε δέντρο για την Αγιά και δεν διευκρινίστηκε πόσο θα είναι. Το ίδιο ισχύει για τις αποζημιώσεις παραγωγών απ’ τη χαλαζόπτωση, θα εκτιμηθούν με βάση τη μέση παραγωγή κιλών και όχι τα πραγματικά κιλά που θα έχει πάνω το δέντρο».

Στη σύσκεψη της Αγιάς υπήρξε εισηγητική ομιλία από τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζο Μαρούδα που περιέγραψε τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τον ΕΛΓΑ και ακολούθησαν ομιλίες προέδρων Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών στις οποίες ομόφωνα τονίστηκε ότι η επαρχία Αγιάς έχει πληγεί από τον παγετό και πρέπει να αποζημιωθεί.

Πάγιο αίτημα και των αγροτών της Αγιάς είναι η αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ διεκδικώντας να γίνει δημόσιος κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο απ’ όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100%.

Μετά από διάλογο αποφασίστηκε κινητοποίηση των παραγωγών μήλων στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα με λεωφορεία, την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, με ώρα αναχώρησης από την Αγιά την 6η πρωινή.

Από πολλούς παραγωγούς εκφράστηκε η πρόθεση και απόφαση, εφόσον ο ΕΛΓΑ δεν ικανοποιήσει το αίτημα των εκατοντάδων παραγωγών για αποζημιώσεις των αγροτών της Αγιάς, τότε οργανωμένα από τους αγρότες του Δήμου Αγιάς να μην πληρωθεί η ασφαλιστική εισφορά για τον ΕΛΓΑ για το 2017, αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, από τον Αγροτικό Σύλλογο Αγιάς ανακοινώνεται ότι «Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, καλούμε τους αγρότες να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που θα γίνει στο πλαίσιο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους το προσεχές Σάββατο στις 6:30 μ.μ. Η αναχώρηση των λεωφορείων θα γίνει από τη Λάρισα από τον χώρο της λαϊκής της Τετάρτης (Πηνειός) στις 4 μ.μ.».

Πηγή: Νίκος Γουργιώτης, eleftheria.gr