Skip to main content
27 09 2019 | 14:53

Κινητοποίηση στις 15 Οκτωβρίου από τον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και εργαζόμενους

Κινητοποίηση στις 15 Οκτωβρίου από τον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και εργαζόμενους

Νέα κινητοποίηση την Τρίτη 15 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία της Νάουσας διοργανώνουν ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ», το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας Πέλλας και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας ενάντια στην «ενιαία επίθεση που δεχόμαστε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, Ε.Ε. και κεφάλαιο».

Με ανακοίνωσή τους καλούν το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου και τη νέα δημοτική αρχή «να συνεδριάσει άμεσα με βάση τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, να συμβάλλει με κάθε πρόσφορο τρόπο στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας που αποτελούν ζήτημα επιβίωσης».

Όπως επισημαίνουν οι αγρότες «οδηγούνται σε σταδιακό ξεκλήρισμα, εκατοντάδες αγρότες εγκαταλείπουν τη γη και τα χωριά τους» και οι εργαζόμενοι «που το εισόδημά τους εξαρτάται άμεσα από την αγροτική παραγωγή, είναι αντιμέτωποι με άθλιες συνθήκες εργασίας, την μαύρη εργασία, απολύσεις, τρομοκρατία, τα ατελείωτα ωράρια για λίγους μήνες εργασίας και για ψίχουλα». Έτσι, οι «κερδισμένοι από αυτή την κατάσταση βγαίνουν μόνο μια χούφτα μεγαλέμποροι και επιχειρηματίες».

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση, έχει ως εξής:

«Οι αγρότες και στην περιοχή μας είναι αντιμέτωποι με το εμπάργκο, τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα τους, το υψηλό κόστος παραγωγής, την άγρια φορολόγηση, την επιβολή της ΚΑΠ από την ΕΕ. Οδηγούνται σε σταδιακό ξεκλήρισμα, εκατοντάδες αγρότες εγκαταλείπουν τη γη και τα χωριά τους.

Στην περιοχή μας για 3η συνεχή χρονιά οι ζημιές από χαλαζοπτώσεις, βροχοπτώσεις κλπ είναι τεράστιες, με αποζημιώσεις που δεν καλύπτουν στο 100% την καταστροφή της παραγωγής και με πολύμηνες καθυστερήσεις.

Οι εργαζόμενοι στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, διαλογητήρια, κονσερβοποιία κλπ, που το εισόδημά τους εξαρτάται άμεσα από την αγροτική παραγωγή, είναι αντιμέτωποι με άθλιες συνθήκες εργασίας, την μαύρη εργασία, απολύσεις, τρομοκρατία, τα ατελείωτα ωράρια για λίγους μήνες εργασίας και για ψίχουλα.

Κερδισμένοι από αυτή την κατάσταση βγαίνουν μόνο μια χούφτα μεγαλέμποροι και επιχειρηματίες.

Στην πλειοψηφία τους εργάτες, αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι απλήρωτοι, βρίσκονται σε απόγνωση, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ, νερό, δάνεια, απειλούνται με κατασχέσεις. Βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία μας, λόγω των τραγικών ελλείψεων στις μονάδες υγείας, πληρώνουμε για τα παιδιά μας τις μεγάλες ελλείψεις στα σχολεία κατάλληλου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, κτιριακά προβλήματα κλπ.

Ανάπτυξη με 0,15 ευρώ το κιλό σε ροδάκινα και μήλα, με 20ευρώ μεροκάματο για δουλειά ήλιο με ήλιο σημαίνει τεράστια κέρδη για τους μεγαλέμπορους, μεταποιητές ενώ για τους αγρότες, εργάτες και μαγαζάτορες, φτώχεια και εξαθλίωση. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της "δίκαιης ανάπτυξης" της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της "ανάπτυξης για όλους" που τάζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Στην ενιαία επίθεση που δεχόμαστε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, Ε.Ε. και κεφάλαιο απαντάμε ενιαία με νέα κινητοποίηση την Τρίτη 15 Οκτώβρη, 6 μ.μ. στην Πλατεία και διεκδικούμε:

 • Την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών από το εμπάργκο τα τελευταία 5 χρόνια.
 • Την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει από όλες της φυσικές καταστροφές και τις νόσους στο 100% της ζημιάς.
 • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για να ζήσουν και να ξανακαλλιεργήσουν οι αγρότες.
 • Μείωση του κόστους παραγωγής με φθηνό πετρέλαιο και κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
 • Κανένας εργαζόμενος στις επιχειρήσεις μεταποίησης κάτω από 751 ευρώ
 • Άμεση πληρωμή όλων των οφειλών, των υπερωριών, των δώρων και επιδομάτων.
 • Ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, δημιουργία κρατικού σώματος επιθεωρητών και γιατρών εργασίας στους χώρους δουλειάς.
 • Ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων. Το χρονικό διάστημα της ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Πάγωμα των δανείων για όσο χρονικό διάστημα είναι απλήρωτοι εργάτες και αγρότες. Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι και χωράφι.
 • Να μην κοπεί ρεύμα, νερό σε καμία λαϊκή οικογένεια.
 • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία για όλους. Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στην υγεία.

Παλεύουμε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Καλούμε το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, τη νέα δημοτική αρχή να συνεδριάσει άμεσα με βάση τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, να συμβάλλει με κάθε πρόσφορο τρόπο στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας που αποτελούν ζήτημα επιβίωσης».