Skip to main content
18 11 2015 | 09:05

Καταφτάνουν ήδη οι πρώτοι αγρότες στο Σύνταγμα - ποιες οι επόμενες κινήσεις τους

Καταφτάνουν ήδη οι πρώτοι αγρότες στο Σύνταγμα - ποιες οι επόμενες κινήσεις τους

Από χθες το απόγευμα έχουν αρχίσει να φθάνουν στην Αθήνα οι αγρότες που θα συμμετάσχουν σήμερα στις 11 π.μ. στο παναγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που θα συνεδριάζει η Ολομέλεια της Βουλής. Οι αγρότες θα διαδηλώσουν για να αποτρέψουν την αύξηση της φορολογίας του εισοδήματός τους και των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, καθώς και για μία σειρά άλλων αιτημάτων, που τους απασχολούν αυτή την περίοδο. Η συνεδρίαση στη Βουλή σήμερα δεν έχει σχέση με τα αγροτικά θέματα, αλλά αναμένεται να κατατεθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης προς ψήφιση στη Βουλή από αύριο ή τις αμέσως επόμενες μέρες. Βέβαια, να θυμίσουμε ότι η αύξηση της φορολογίας έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, ενώ η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ εξαρτάται από το τι θα γίνει με τον Οργανισμό και ποιο κομμάτι του διατηρηθεί ή θα συγχωνευθεί με τον Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης.

Στις 11.00 θα αρχίσει στην πλατεία Συντάγματος το παναγροτικό συλλαλητήριο, ενώ αντιπροσωπεία των αγροτών πρόκειται να επιδώσει ψήφισμα στο υπουργείο Οικονομικών και στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Agro24, υπάρχει ραντεβού στις 11 με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, με αντιπροσωπεία του συλλαλητηρίου, η οποία θα του παραδώσει ψήφισμα με τα αιτήματα. Επίσης, μετά τη λήξη της διαμαρτυρίας αναμένεται οι αγρότες να συναντηθούν στη Βουλή με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος θα βρίσκεται εκείνη την ώρα στο κοινοβούλιο και όχι στο υπουργείο.

«Μόνο από την κεντρική και δυτική Μακεδονία κατεβαίνουμε με περισσότερα από 40 λεωφορεία», δήλωσε εν όψει της κινητοποίησης ο συντονιστής της Πρωτοβουλίας Αγροτών Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι στο συλλαλητήριο θα δώσουν το «παρών» αγρότες μεταξύ άλλων από την Ήπειρο, τη Θεσπρωτία, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Στο συλλαλητήριο των αγροτών θα λάβουν μέρος επίσης η Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Αγροτικών Προιόντων Λαϊκών Αγορών, η προσυγκέντρωση των οποίων θα γίνει στις 09.00 το πρωί στην Πλατεία Βάθη έξω από το κτήριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στην Πλατεία Κάνιγγος στις 10.00 το πρωί.

Από τις 8 το πρωί έχουν αφιχθεί στο λιμάνι του Πειραιά οι Κρητικοί αγρότες, που αναμένεται να είναι η πολυπληθέστερη ομάδα του συλλαλητηρίου.

Με βάση το πλαίσιο αιτηµάτων που διαµόρφωσε ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, οι αγρότες λένε όχι σε «άλλα φορολογικά βάρη που θα έχουν σαν συνέπεια την διάλυση του αγροτικού παραγωγικού ιστού της χώρας», ενώ σε σχέση µε την ασφάλισή τους, τονίζουν πως: «Η τελευταία ασφαλιστική µεταρρύθµιση µας θέλει εκτός του ασφαλιστικού µας Οργανισµού, µε ότι αυτό συνεπάγεται για τον επαγγελµατικό µας προσδιορισµό την φορολογική και ασφαλιστική µας αντιµετώπιση. Ο ΟΓΑ δηµιουργήθηκε για να καλύπτει ασφαλιστικά τους αγρότες και µόνο. Με την λειτουργία του απέδειξε ότι µπορεί να είναι ο φορέας της πλήρους κάλυψης του αγροτικού πληθυσµού και µε τον εκσυγχρονισµό του θα µπορέσει να παραµείνει χωρίς άλλες επιβαρύνσεις για τους αγρότες - ασφαλισµένους».

Περισσότεροι από 3.100 είναι οι αγρότες που ταξίδεψαν στην Αθήνα από κάθε σημείο της Κρήτης προκειμένου να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή των συναδέρφων τους από την υπόλοιπη Ελλάδα.

"Επιμένουμε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι αλλαγή πλεύσης. Επιμένουμε και εμμένουμε ότι πρέπει να σταματήσουν να μας κοροϊδεύουν", είπε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης.

Στο πανελλήνιο συλλαλητήριο αγροτών στην Αθήνα θα συμμετάσχουν όλοι οι σύλλογοι που μετέχουν στη συντονιστική επιτροπή αγώνα αγροτών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

"Όσοι αγρότες επιθυμούν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο να δηλώσουν συμμετοχή στους κατά τόπους συλλόγους τους μέχρι τη Δευτέρα 16/11 το βράδυ", τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πρόσκληση ΠΕΝΑ

Το δικό τους δυναμικό παρόν στο συλλαλητήριο της Αθήνας στις 18 Νοεμβρίου ετοιμάζονται να δώσουν οι νέοι αγρότες και νέοι κτηνοτρόφοι της χώρας, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους συναδέλφους τους απ’ όλη την Ελλάδα, για να αποτρέψουν την εφαρμογή των μέτρων- ταφόπλακα για τον πρωτογενή τομέα.

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών έχει ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την κινητοποίηση και καλεί όλες τις Ενώσεις της να συμμετέχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο, έτσι ώστε όλοι μαζί να δώσουν ξεκάθαρη απάντηση στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Θεόδωρο Βασιλόπουλο, το συλλαλητήριο της Αθήνας έχει σκοπό την ανάδειξη ενός θέματος που δεν αφορά μόνο τους αγρότες αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

«Δεν θέλουμε να αποφύγουμε την φορολογία , όπως ενδεχομένως νομίζουν πολλοί. Θέλουμε δίκαιη φορολόγηση όταν υπάρχει εισόδημα και κέρδος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλόπουλος.

Τα αιτήματα της Πρωτοβουλίας

Η Πρωτοβουλία Αγροτών του Θοδωρή Παπακωνσταντίνου καθόρισε τα αιτήµατά της ως εξής:

1. Κατ’ επάγγελµα αγρότης: κατοχύρωση επαγγέλµατος, ταυτότητα αγρότη µε βάση την ισχύουσα νοµοθεσία,

2. Φορολογία: Παραµονή κατά κύριο επάγγελµα στο 13%, προσµετρώντας στον υπολογισµό του κόστους παραγωγής όλες τις δαπάνες και τις αποσβέσεις που ισχύουν στα διεθνή οικονοµικά και λογιστικά πρότυπα,

3. Ασφαλιστικό: Καµία αύξηση σε εισφορές και εξυγίανση ΟΓΑ µε απαλλαγή από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις,

4. Αγροτική Ανάπτυξη: Άµεσα να προχωρήσουµε στην Αγροτική Μεταρρύθµιση και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, λαµβάνοντας µέριµνα για κόστος παραγωγής, χρηµατοδότησή του, διαφοροποίηση φορολογίας των 100% συνεταιριζόµενων αγροτών, το λαθρεµπόριο, τα κόκκινα δάνεια και µια σειρά αλλά θέµατα που δηµιουργούν τεράστια ζητήµατα επιβίωσης και ανάπτυξης του κλάδου.

Και οι βιοκαλλιεργητές της Αττικής

Ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής - ΣΥ.Β.Α.Α. καλεί τα μέλη του και όλες τις φίλες και τους φίλους της βιολογικής γεωργίας, να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου.

Το ΔΣ του ΣΥ.Β.Α.Α. θα δώσει δυναμικό παρόν στις κινητοποιήσεις.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση: «Όλοι μαζί θα σώσουμε τον κλάδο μας, όλοι μαζί θα δώσουμε αγώνα για το μέλλον μας. Η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη – αγορές παραγωγών τώρα».