Skip to main content
23 10 2015 | 11:37

Η ενότητα των αγροτικών οργανώσεων και η συμπόρευση με άλλους κλάδους εντείνεται όσο περνούν οι μέρες

Η ενότητα των αγροτικών οργανώσεων και η συμπόρευση με άλλους κλάδους εντείνεται όσο περνούν οι μέρες

Τόσο οι αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις μεταξύ τους όσο και οι οργανώσεις άλλων επαγγελματικών κλάδων, που επηρεάζονται άμεσα είτε έμμεσα από τον αγροτικό χώρο, φαίνεται μέρα με τη μέρα να προσεγγίζουν ο ένας τον άλλον και να έρχονται πιο κοντά, ενόψει της ψήφισης των μέτρων που απορρέουν από τη νέα τριετή συμφωνία με τους δανειστές (μέχρι και το 2017).

Έτσι, δημιουργούνται κατ' αρχάς πυρήνες ενότητας γύρω από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων (Γκόντιας, Παναγής, Αλεξανδρής, Λύκα κ.ά.), την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (Μπούτας, Μαρούδας κ.ά.), την Πρωτοβουλία των Αγροτών (Παπακωνσταντίνου) και τους Συνεταιρισμούς (Πρίντζος, Σιδερόπουλος κ.ά.).

Το γεγονός ότι και οι 4, εκτός ίσως από την Πρωτοβουλία, που δεν έχει αποφασίσει ακόμα, συγκλίνουν σε μία μορφή κινητοποιήσεων διαφορετική προς τα μπλόκα στις Εθνικές Οδούς και μάλλον κινούνται προς μία μεγάλη κινητοποίηση στην Αθήνα, σημαίνει ότι έστω και συμβολικά θα μπορούσαν για μία μέρα να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ένα πρόσωπο όπως τον Xavier Beulin της γαλλικής οργάνωσης FNSEA, που θα μπορούσε να εμπνεύσει μία πραγματική εθνική αγροτική διαδήλωση.

Παράλληλα, κλάδοι όπως οι μεταφορείς, οι γεωπόνοι, οι εργάτες σε βιομηχανίες τροφίμων στέκονται όλο και περισσότερο στο πλάι των αγροτών, βλέποντας ότι η δουλειά τους θα επηρεαστεί, εάν λυγίσουν οικονομικά οι αγροτικές οικογένειες. Και μάλιστα το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι αγρότες απορρίπτουν την ιδέα των μπλόκων, συσπειρώνουν υπέρ τους και άλλες κοινωνικές ομάδες.

Είναι χαρακτηριστική η χθεσινοβραδινή ανάρτηση του Χρήστου Γκόντια στο facebook, καθώς και τα σχόλια που ακολούθησαν, αφού φαίνεται ότι προσανατολίζονται σε μία κίνηση για το κλείσιμο της Βουλής και όχι των δρόμων. Παράλληλα, ο Κώστας Τζέλλας της ΠΑΣΥ και του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά φαίνεται να προτείνει την κάθοδο στο Σύνταγμα, κίνηση που μάλλον θα επικρατήσει στις αγροτικές τάξεις του ΚΚΕ, παρά την επί χρόνια πρακτική των μπλόκων που φαίνεται να υποστηρίζει - όχι και τόσο σθεναρά πλέον - ο Βαγγέλης Μπούτας.

Χρηστος Γκοντιας

"Αν νομίζετε ότι φτάσαμε μέχρι εδώ, μετά τόσους αγώνες. Δανειστές και κυβερνήσεις, για να μας αποτελειώσετε, είστε πολύ γελασμένοι. Κολοκύθες εεεεε Κολοκύθες... Είμαστε αποφασισμένοι και πάνω απ όλα ΕΝΩΜΕΝΟΙ.

Κοινή κάθοδο σε δυναμικές κινητοποιησεις αποφάσισαν όλοι οι άνθρωποι του πρωτογενή τομέα. Εναντίον των μέτρων που εξαθλιώνουν και Καταστρέφουν την παραγωγή, και συνεπώς όλη την Ελλάδα. Συμμετέχουν:

Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, ΠΕΚ, ΣΕΚ, Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης, Πανελλήνια Ένωση Αλιέων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Νέοι Αγρότες, Επιτροπές Αγώνα (συνεταιριστές) και πολλοί ανεξάρτητοι Σύλλογοι."

Και ακολουθεί ο διάλογος μεταξύ Χρήστου Γκόντια και μεταφορέα (Χρήστου Παπαδόπουλου):

- Τι εννοείς Χρήστο; Κλείσιμο δρόμων και τέτοια;

- Κλείσιμο βουλής... Και τέτοια.

- Μακάρι, αλλά το μυστικό είναι ένα: Όλοι οι κλάδοι μαζί!

- Γιατί περιμένετε;

Χαρακτηριστική είναι και η ανακοίνωση του Σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων (παράρτημα Πρέβεζας):

"1) Παρασκευή 30/10 συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο για την υγεία στο νοσοκομείο στις 12:30 μ.μ

2) Παρασκευή 30/10 στην αίθουσα του επιμελητηρίου στις 7 μ.μ καλούμε σύσκεψη αγροτών, κτηνοτρόφων και εργαζομένων στον αγροτοδιατροφικό τομέα με θέμα τη συγκρότηση μετώπου ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης και Ε.Ε για τους αγρότες

3) Τετάρτη 4 Νοέμβρη στο Εργατικό Κέντρο στις 6 μ.μ καλούμε πρωτοβάθμια σωματεία και επιτροπές αγώνα εργαζομένων και ανέργων σε συζήτηση για τη συγκρότηση συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων

4) Πέμπτη 12 Νοέμβρη συμμετέχουμε στην 24ωρη γενική απεργία που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Η πρόταση του σωματείου μας για τον συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων και επιτροπών αγώνα είναι η εξής:

Να πάρουμε πίσω όσα μας κλέβουν, να διεκδικήσουμε όσα μας αξίζουν!

Συνάδελφοι εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με την αντιδραστική «Ιερή Συμμαχία» ΕΕ-ΔΝΤ είναι σταθερά προσανατολισμένη στην εφαρμογή μιας νέας αντιλαϊκής πολιτικής. Μια πολιτική που περιλαμβάνει νέους φόρους, χτύπημα των ταμείων, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ιδιωτικοποιήσεις, συνέχιση και παγίωση του μνημονιακού πλαισίου με τρομακτική αύξηση της ανεργίας και της ελαστικής ανασφάλιστης-απλήρωτης εργασίας.

Με το δόγμα «ούτε σύγκρουση- ούτε υποταγή» και του «έντιμου συμβιβασμού», ξεπούλησε το μεγάλο ΟΧΙ του λαού και υποτάχτηκε στις βασικές αξιώσεις των δανειστών (που δανείζουν από αυτά που κλέβουν) και του κεφαλαίου. Αποδέχεται την αποπληρωμή του χρέους .Συμφώνησε στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και στην φορολεηλασία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, εφαρμόζει τη συνέχεια ενός κράτους υπηρέτη της ολιγαρχίας,

Κάθε μέρα που περνάει γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι η γραμμή του συμβιβασμού στο πλαίσιο της ΕΕ, της εξυπηρέτησης του χρέους, της ανάπτυξης προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, οδηγεί σε όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων, στην χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων, στη διαιώνιση και συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων και της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής Ε.Ε.-ΔΝΤ-κεφαλαίου.

Το 3ο μνημόνιο περιέχει έναν καταιγισμό βαθιά ταξικών και αντιδραστικών μέτρων, που πλήττουν βάναυσα τους εργαζόμενους Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα:

  • Παραπέρα μείωση των μισθών.
  • Ουσιαστική κατάργηση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, καταβαράθρωση των συντάξεων.
  • Φορολεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων με ΕΝΦΙΑ και αύξηση της φορολόγησης,
  • Μαζικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων, ενέργειας κλπ.
  • Πλειστηριασμούς, μέτρα συντριβής των μεσαίων στρωμάτων και της φτωχής – μεσαίας αγροτιάς.
  • Καταστροφή των δημόσιων αγαθών, υγείας – παιδείας.

Έχουν υπογράψει «Παραδοτέα» ανά μήνα καθώς και το μονομερές δικαίωμα στους «δανειστές» να αυξάνουν ή να τροποποιούν αυτά τα παραδοτέα ανά τρίμηνο, αν εκτιμούν ότι απέχουν από την επιθυμητή επιτευχθείσα πρόοδο.

Η προσπάθεια να εμφανιστεί ότι στη νέα συμφωνία υπάρχουν θετικά σημεία, είναι ολοφάνερη εξαπάτηση…

Έχουν αποδεχθεί πλήρως τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Δημοσιονομικού Συμφώνου και της Οικονομικής Διακυβέρνησης για «αυτόματο κόφτη δαπανών», για συνεχή έλεγχο των κρατικών προϋπολογισμών και των όποιων κυβερνητικών μέτρων από τους «Θεσμούς», για διεύρυνση του καθεστώτος της επιτροπείας και τους ελέγχους των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Έχουν αποδεχθεί και υπερθεματίζουν την εργαλειοθήκη των αναδιαρθρώσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΟΟΣΑ.

Συνάδελφοι εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι,

Δεν υπάρχει τρίτος δρόμος ανάμεσα στα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειοψηφίας από τη μια και τα συμφέροντα του κεφαλαίου από την άλλη. Αυτό αναδεικνύουν και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και «μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας.

Η κατάσταση στη δουλειά και τη ζωή μας συνολικά παραμένει δραματική η πολιτική της φτώχειας και της μιζέριας συνεχίζεται, από την καλπάζουσα ανεργία, την επισφάλεια, την εργοδοτική αυθαιρεσία, τις τεράστιες μισθολογικές απώλειες της 5ετίας, την διάλυση των συλλογικών συμβάσεων κλπ.

Οι εργοδότες αποθρασυμένοι, από τους αντεργατικούς νόμους προχωρούν σε μειώσεις μισθών, απολύσεις, τρομοκρατία, αντικατάσταση «παλιών» εργαζόμενων με «νέους» με ελαστικές μορφές απασχόλησης (voucher, «κοινωφελή εργασία» κα).

Να ξηλωθεί η πολιτική τους.

Να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή για να μην περάσουν τα νέα μέτρα και να γκρεμιστούν τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι. Για να βγουν οι εργατικές ανάγκες στο προσκήνιο, για να διεκδικήσουμε το χαμένο πλούτο.

Μόνο με αγώνες και διεκδίκηση, θα μπει φραγμός στην αντιλαϊκή πολιτική. Μόνο με συντονισμένο πανεργατικό αγώνα θα ηττηθεί η κυβερνητική πολιτική της υποταγής και θα ικανοποιηθούν τα άμεσα αιτήματα των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας.

Καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που δεν πρόκειται να ξεδιπλώσουν καμία ουσιαστική αγωνιστική απάντηση στη νέα συμφωνία-μνημόνιο.

Σήμερα χρειάζεται ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα. Που θα παλεύει για τα δικαιώματά και τις ανάγκες μας. Ανεξάρτητο από την αστική πολιτική και λογική, συγκροτημένο σε ταξική βάση, που θα ασκεί πολιτική από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους. Της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας, του μαζικού ανατρεπτικού αγώνα και όχι της διαμαρτυρίας. Της αποφασιστικής σύγκρουσης με τον κόσμο του κεφαλαίου, με την οικονομική και πολιτική εξουσία του. Για αυτό ακριβώς το λόγο προχωρούμε σε κάλεσμα συγκρότησης ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ για να κάνουμε βήματα σε αυτή τη κατεύθυνση.

Συνάδελφοι εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι.

Δεν περιμένουμε άλλο, παλεύουμε διεκδικούμε και επιβάλουμε!

Άμεση νομοθετική κατοχύρωση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, όλων των κλαδικών μισθών και Συμβάσεων και επιδομάτων στα επίπεδα του 2009. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση. Ξεπάγωμα της μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης για όλους τους εργαζόμενους. Αυξήσεις στους μισθούς στο δημόσιο με νέο μισθολόγιο.

Άμεσα μέτρα ενάντια στην ανεργία. Άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων και μαζικές προσλήψεις σε δημόσιο υγειά παιδεία πρόνοια ΟΤΑ. Μείωση του χρόνου εργασίας και συνταξιοδότησης (7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο). Εθνικοποίηση, χωρίς αποζημίωση και άνοιγμα όλων των κλειστών εργοστασίων, με εργατικό έλεγχο.

Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με το βασικό μισθό. Διαγραφή των χρεών τους σε τράπεζες, εφορία, δημόσιο, ταμεία.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατάργηση τώρα της ευέλικτης και ελαστικής εργασίας. Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης, των ενοικιαζόμενων, της αμοιβής με μπλοκάκι.

Εφαρμογή των ΣΣΕ και του μισθολογίου στους εργαζόμενους των 5μηνων μέσω ΟΑΕΔ και όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Κατάργηση της απλήρωτης και μαύρης εργασίας με αυστηρές ποινές στους εργοδότες. Επαναφορά της Κυριακής αργίας και του 5ήμερου.

Άμεσα μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση. Αποκατάσταση των απωλειών από το PSI το κράτος, τις τράπεζες και το χρηματιστήριο. Άμεση χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων. Να αποδοθούν οι οφειλές του κράτους και της εργοδοσίας. Όχι σε οποιαδήποτε σκέψη για νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με οποιοδήποτε τρόπο. Να πληρώσουν όσοι κάνανε πλιάτσικο στα ασφαλιστικά ταμεία.

Καμιά ιδιωτικοποίηση, κατάργηση των νόμων εκχώρησης, άμεσης ή έμμεσης, των αρμοδιοτήτων του δημοσίου και των ΟΤΑ σε ιδιώτες. Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, επανεθνικοποίηση των εταιρειών που ξεπουλήθηκαν. Εθνικοποίηση των τραπεζών χωρίς αποζημίωση, με εργατικό έλεγχο. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα στα βασικά κοινωνικά αγαθά (ενέργεια, νερό, συγκοινωνίες, υγεία, εκπαίδευση, πολιτισμός κλπ) ενάντια στην απελευθέρωση των αγορών. Όχι στη ληστεία των ταμειακών διαθέσιμων του δημοσίου και των ταμείων.

Παλεύουμε άμεσα ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Να αυξηθεί η φορολογία του κεφαλαίου στο 45%. Δραστική μείωση στη φορολόγηση των εργαζομένων. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Δημοκρατία στους χώρους δουλειάς. Πλήρης προστασία της συνδικαλιστικής δράσης. Ανεξαρτησία των συνδικάτων από κάθε κρατική, δικαστική και εργοδοτική παρέμβαση. Κατοχύρωση του εργατικό βέτο των σωματείων για κρίσιμα θέματα της παραγωγικής διαδικασίας.

Συνολικός πολιτικός αγώνας τώρα.

Κατάργηση των μνημονίων, κανένα νέο μνημόνιο όπως και να ονομάζεται. Παύση πληρωμών, διαγραφή του χρέους. Ακύρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου Σταθερότητας. Απειθαρχία στην πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ. Παίρνουμε πίσω όσα μας έκλεψαν, διεκδικούμε όλα όσα μας αξίζουν, τον πλούτο που παράγουμε."