Skip to main content
22 10 2018 | 08:48

Η διαμαρτυρία μετατράπηκε σε συνάντηση για το ακατάσχετο - τι είπε στους αγρότες της Λάρισας ο Κόκκαλης

Η διαμαρτυρία μετατράπηκε σε συνάντηση για το ακατάσχετο - τι είπε στους αγρότες της Λάρισας ο Κόκκαλης

Τη δέσμευση της κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα προωθηθεί το αίτημα για αύξηση του ακατάσχετου των αγροτών από τα 1.250 στα 15.000 ευρώ, παρείχε ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης στους αγρότες που αναταποκρίθηκαν στο καλεσμα των Ενωτικών Ομοσπονδίιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Καρδίτσας και έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα της Παρασκευής έξω από το πολιτικό του γραφείο στη Λάρισα στην οδό Απόλλωνος.

Κόκκαλης

Οι αγρότες, με επικεφαλής τους Ρίζο Μαρούδα και Κώστα Τζέλλα, ζήτησαν η ρύθμιση αυτή να έχει τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να μην υπάρξουν κατασχέσεις στους λογαριασμούς τους, την επόμενη εβδομάδα που αναμένεται να εκταμιευτεί η προκαταβολή του τσεκ (βασική ενίσχυση) κάτι που όμως όπως τους εξήγησε ο κ. Κόκκαλης δεν είναι εφικτό να γίνει.

Κόκκαλης

Ακόμη ο υφυπουργός μίλησε για κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί και για την αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ενώ οι αγρότες ζήτησαν να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγώνων τους...

Πάντως φεύγοντας από το γραφείο του τόνισαν με δηλώσεις τους πως δεν έμειναν ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι το ακατάσχετο δεν θα τους καλύψει σε αυτή την πληρωμή, με δεδομένο ότι - όπως είπαν - οι υποχρεώσεις τρέχουν και με την έλλειψη ρευστότητας είναι έρμαια των εμπόρων και των βιομηχάνων, για να παραδίδουν τα προϊόντα τους με ανοιχτές τιμές...

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ κ. Ρίζος Μαρούδας αμέσως μετά την αποχώρηση από τη συνάντηση που είχαν με τον κ. Βασίλη Κόκκαλη.

«Πραγματοποιήσαμε παράσταση στο γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη, θέτοντας τα αιτήματα που είχαμε, το ακατάσχετο, τον φόρο στο κρασί, τη διαδικασία απόσταξης του τσίπουρου, την νιτρορύπανση, εξισωτική αποζημίωση, αγροτοδικεία, ανοιχτές τιμές διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, το κόστος παραγωγής και τον ΕΛΓΑ. Οι απαντήσεις που λάβαμε δεν μας ικανοποιούν. Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει για μια ακόμη φορά. Ενώ μας έχει υποσχεθεί, κάτω από την πίεση των μπλόκων, το ακατάσχετο από τον Ιανουάριο, τώρα λένε πως έχουν την τροπολογία έτοιμη αλλά δεν μπορούν να την καταθέσουν και να την ψηφίσουν πριν βάλουν τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς, πριν μας τα πάρουν τα χρήματα οι τράπεζες και η Εφορία. Αυτό είναι κοροϊδία γιατί, ολόκληρο μνημόνιο το ψήφισαν σε μία μέρα, νύχτα κιόλας, παραμονή δεκαπενταύγουστου και τώρα τροπολογία στην Βουλή δεν μπορούν να την καταθέσουν, υποτίθεται την έχουν έτοιμη. Και στον Φόρο κατανάλωσης στο κρασί που το έχουν εξαγγείλει εκατό φορές, εδώ και ένα χρόνο, πάλι, δεν υπήρξε σαφής δέσμευση για το πότε και αν θα καταργηθεί, γιατί εμείς ζητούσαμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και για το ακατάσχετο και για το φόρο στο κρασί αλλά και για το τσίπουρο που δεν λύνεται. Αύριο υπάρχει 11 η ώρα συνάντηση, σύσκεψη στο Εμαννουήλειο Πνευματικό Κέντρο Τυρνάβου των αγροτών της επαρχίας Τυρνάβου για να δούμε από εδώ και πέρα τις παραπέρα ενέργειες. Πιστεύουμε ότι κάτω από την πίεση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και με την μαζική συμμετοχή που υπήρχε σήμερα που δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δώσει λύσεις».

Πηγή: thessaliatv.gr