Skip to main content
29 09 2017 | 07:30

Για εξαναγκασμό από αναρμόδιο δικαστήριο να επιχορηγήσει την ΠΑΣΕΓΕΣ μιλά η διοίκηση του ΕΛΓΑ

Για εξαναγκασμό από αναρμόδιο δικαστήριο να επιχορηγήσει την ΠΑΣΕΓΕΣ μιλά η διοίκηση του ΕΛΓΑ

Μετά από δήλωση της βουλεύτριας Σερρών της ΝΔ, Φωτεινής Αραμπατζή, ήρθε στη δημοσιότητα ότι ο ΕΛΓΑ επιχορήγησε την - υπό εκκαθάριση - ΠΑΣΕΓΕΣ με 1,8 εκατ. ευρώ από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών του 2016. Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Οργανισμού εξηγεί ότι αυτό έγινε με δικαστική εντολη αναρμόδιου δικαστή και ότι προτίθεται να προσβάλει την απόφαση, για να του επιστραφεί το ποσό.

Η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ

Ο ΕΛ.Γ.Α., την 27/09/2017, αναγκάστηκε να ανεχθεί την σε βάρος του, άδικη και όπως θα αποδειχθεί παράνομη, εκταμίευση από τους λογαριασμούς του, με κατασχετήριο εις χείρας των Τραπεζών που τηρούνται οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΕΛ.Γ.Α.. Η κατάσχεση προήλθε από την ΠΑΣΕΓΕΣ για δήθεν αξιώσεις της, από οικονομική ενίσχυση για το έτος 2015.

Οι δραστηριότητες της ΠΑΣΕΓΕΣ και οι οικονομικές ενισχύσεις που ελάμβανε από το κράτος, ελέγχθηκαν και ελέγχονται. Οι ενισχύσεις προς την ΠΑΣΕΓΕΣ ανήλθαν σε ποσό πάνω από 33 εκατομμύρια ευρώ, από τα έτη 1994 μέχρι το και έτος 2012 (οικονομικό έτος 2011), από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, ξεχωριστά ή σε συγκυβέρνηση.

Μετά την ψήφιση του νόμου 4015/2011 από την συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατόπιν καταγγελίας ήλεγξε αυτές τις οικονομικές ενισχύσεις προς την ΠΑΣΕΓΕΣ υπό το πρίσμα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων. Οι ελληνικές αρχές και ο αρμόδιος εκάστοτε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από το έτος 2012 και μέχρι σήμερα ποτέ δεν ενέκριναν με υπουργική απόφαση τη συνέχιση οποιασδήποτε οικονομικής ενίσχυσης προς την ΠΑΣΕΓΕΣ.

Το σημερινό ΔΣ του ΕΛΓΑ ποτέ δεν αναγνώρισε και ποτέ δεν έδωσε καμία οικονομική ενίσχυση προς την ΠΑΣΕΓΕΣ. Ούτε ο Πρόεδρος ούτε ο Αντιπρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. αναγνώρισε ποτέ καμία οικονομική ενίσχυση προς την ΠΑΣΕΓΕΣ και ουδέποτε κανένας υπέγραψε σχετικό ένταλμα πληρωμής.

Η σταθερή άρνηση του Οργανισμού μας και του Υπουργείου για οικονομική ενίσχυση, οδήγησε την ΠΑΣΕΓΕΣ στα δικαστήρια.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ, παρά τα εκκρεμή δικαστήρια για τις δήθεν αξιώσεις της, απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΛ.Γ.Α., κατάφερε και πέτυχε την έκδοση Διαταγής Πληρωμής κατά του ΕΛ.Γ.Α., η οποία εκδόθηκε από ένα Πρωτοδίκη Δικαστή Πολιτικού δικαστηρίου και όχι με τακτική δικαστική απόφαση. Κατά το νόμο και κατά πάγια νομολογία αρμόδια δικαστήρια για την επίλυση τέτοιων διαφορών είναι τα διοικητικά δικαστήρια.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ επέλεξε να παρουσιάσει ενώπιον του Δικαστή μεμονωμένα στοιχεία και έγγραφα, αποκρύπτοντας στοιχεία για την αληθινή θέση του ΕΛ.Γ.Α.. Ο Δικαστής ποτέ δεν κάλεσε τον ΕΛ.Γ.Α. για εξηγήσεις.

Ο ΕΛ.Γ.Α. ποτέ δεν αναγνώρισε καμία οφειλή προς την ΠΑΣΕΓΕΣ, δικαστικά ή εξώδικα. Προσέφυγε με ανακοπές και αναστολές ενώπιον των αρμόδιων Δικαστηρίων και είναι βέβαιο ότι θα πετύχει την ανόρθωση της ζημίας, που σήμερα υπέστη ο ΕΛ.Γ.Α..

Η εξέλιξη αυτή δεν θα έχει καμία επίπτωση στις ασφαλιστικά καλυπτόμενες αποζημιώσεις των αγροτών, πράγμα που θα το δουν το επόμενο διάστημα οι αγρότες.

Εξηγήσεις είχε ζητήσει νωρίτερα η Αραμπατζή

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Aραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τεράστιο ζήτημα ηθικής τάξης για τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η προκλητική απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ, να χαρίσει στην ΠΑΣΕΓΕΣ, ποσό ύψους 1.800.000 ευρώ ως επιχορήγηση για το έτος 2016.

Με υπογραφή του, ο υποδιοικητής του ΕΛΓΑ κ. Αθανάσιος Ζαννιάς, “άναψε το πράσινο φως” στην ΠΑΣΕΓΕΣ να εκδώσει υπέρ της, με δικαστική απόφαση, διαταγή πληρωμής. Ένας ουσιαστικά καταργημένος, από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Οργανισμός (με το Ν. 4384/2016), περιέργως “ανασταίνεται” και σκανδαλωδώς “προικοδοτείται”.

Και όλα αυτά, συμβαίνουν όταν:

  • Όλοι ανεξαιρέτως οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης από το 2013 και μετά, αρνούνταν να επιχορηγήσουν την ΠΑΣΕΓΕΣ.
  • Ο ίδιος ο ΕΛΓΑ, “κατόπιν εορτής”, προσέφυγε στα δικαστήρια, προκειμένου να ζητήσει ανάκληση της δικής του απόφασης, χωρίς βεβαίως αποτέλεσμα.
  • Τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις αποτελούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις σύμφωνα με την Ε.Ε.
  • Οι δικαιούχοι αγρότες, που πληρώνουν τον ΕΛΓΑ, περιμένουν ακόμη τις αποζημιώσεις τους από το 2016.
  • Η διοίκηση του ΕΛΓΑ τηρεί “σιγήν ιχθύος” για τα αποθεματικά, που “σκούπισε” η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2015.

Ο κ. Αποστόλου οφείλει αμέσως να απαντήσει:

  • Είχε ή όχι ενημερωθεί από τον υποδιοικητή του ΕΛΓΑ για την υπογραφή της σχετικής απόφασης πριν την έκδοσή της; Αν ναι, ο ίδιος συμφώνησε;
  • Αν η aπόφαση εκδόθηκε εν αγνοία του, θα ζητήσει την παραίτηση του κ. Ζαννιά;
  • Πώς θα αποκαταστήσει την απώλεια του 1.800.000 ευρώ από τον ΕΛΓΑ;».