Skip to main content
05 04 2016 | 12:32

Επιπλέον τρία λεπτά του ευρώ σε σιτάρι, κριθάρι και καλαμπόκι έδωσε στην εκκαθάριση η ΕΒΟΛ

Επιπλέον τρία λεπτά του ευρώ σε σιτάρι, κριθάρι και καλαμπόκι έδωσε στην εκκαθάριση η ΕΒΟΛ

Με τιμές πραγματικής παρέμβασης στην αγορά σιτηρών και ζωοτροφών έκλεισε το 2015 την εκκαθάριση των πληρωμών και συγκεκριμένα το Νοέμβριο, η συνεταιριστική βιομηχανία ΕΒΟΛ. Σύμφωνα με τα όσα γνωστποίησε στο πρόσφατο συνέδριο της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, Νικήτας Πρίντζος, η οργάνωση "π.χ. το κριθάρι αντί 12-13 λεπτά που το αγόραζαν, εμείς το πληρώσαμε 0,15€, το ίδιο και στο σιτάρι και στο καλαμπόκι το πληρώσαμε 2-3 λεπτά παραπάνω. Τον Νοέμβριο λοιπόν που είδαμε τα οικονομικά μας δώσαμε αλλά 3 λεπτά έξτρα. Και έτσι το κριθάρι πληρώθηκε 0,18€ , το καλαμπόκι 0,19€ και 0,25€ το σιτάρι."

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Πρίντζου:

"Όλοι συμφωνούμε ότι η χώρα μας περνάει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία της. Η κρίση αυτή έχει επηρεάσει αρνητικά όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Κατά την γνώμη μου όμως περισσότερο έχει επηρεάσει τον αγροτικό κόσμο. Δηλαδή τον γεωργό και τον κτηνοτρόφο. Οι αγρότες ζούνε με ανασφάλεια, είναι σε απόγνωση, δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, δεν μπορούν να καλλιεργήσουν, να παράγουν, να ζήσουν τις οικογένειές τους, να μείνουν στο χωριό τους και να βοηθήσουν την Χώρα να βγει από την κρίση.

Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν όλοι ομονοούν ότι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της Εθνικής μας οικονομίας, ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει την Χώρα να βγει από την κρίση είναι ο Αγροτικός Τομέας.

Κανένας όμως από την Πολιτεία, από το Κράτος, δεν σκύβει επί του προβλήματος. Ο Αγροτικός κόσμος συρρικνώνεται, τα τσιφλίκια στον Θεσσαλικό κάμπο ξαναγίνονται και εύχομαι να μην χρειασθούμε σύντομα έναν νέο Αντύπα.

Μετά τον 2ο παγκόσμιο Πόλεμο, ο Αγροτικός πληθυσμό ήταν 40-45% περίπου. Σήμερα ίσως και να πλησιάζουμε και σε μονοψήφιο αριθμό. Η συρρίκνωση αυτή του Αγροτικού πληθυσμού, η οποία ήταν επιθυμητή σε άλλες εποχές, σήμερα πιστεύω ότι αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για την Πατρίδα μας.

Αν με ρωτούσατε να σας περιγράψω διαχρονικά την Γεωργία και την Κτηνοτροφία στην Πατρίδα μας, θα σας έλεγα ότι έχει ένα ηρωικό παρελθόν, ένα προβληματικό παρόν και ένα αβέβαιο μέλλον (άδηλο). Ένα άδηλο μέλλον που αν τώρα, σήμερα και όχι αύριο δεν πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα θα είναι σίγουρα καταστροφικό.

Για να πάρουμε όμως αυτά τα μέτρα και αποφάσεις με προοπτική για το παρόν και το μέλλον, αποφάσεις καινοτόμες και ριζοσπαστικές που θα σημαδέψουν ανεξίτηλα αυτόν τον ευαίσθητο κλάδο της Εθνικής μας οικονομίας, το πρώτο που πρέπει να συμφωνήσουμε είναι ποιο είναι το αγροτικό πρόβλημα και βέβαια πρέπει να πούμε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους , χωρίς να κρύβουμε την αλήθεια. Γιατί μέχρι σήμερα λέγαμε μισές αλήθειες και λειτουργούσαμε με βραχυπρόθεσμούς στόχους.

Δυστυχώς πρέπει να πω ότι η πατρίδα μας-το κράτος μας και για να είμαστε πιο ακριβής τα πολιτικά κόμματα, δεν κατόρθωσαν ποτέ να χαράξουν μια Εθνική Αγροτική Πολιτική, και βέβαια δεν εννοώ εθνικοποίηση της Αγροτικής Πολιτικής. Ποτέ δεν κατορθώσαμε οι δύο πλευρές του Αγροτικού προβλήματος να καθίσουμε σ’ ένα τραπέζι από την μια μεριά η Πολιτεία και από την άλλη εμείς οι Αγρότες και να συμπράξουμε δημιουργικά για την σύλληψη του αγροτικού οράματος και τον καθορισμό του στρατηγικού στόχου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα παρά τα πρωτοφανή μυθικά ποσά που εισέρευσαν στην Χώρα μας από την Ε.Ε. λόγω έλλειψης σχεδιασμού και προγραμματισμού να κατασπαταληθούν μέσα σε μια έκρηξη καταναλωτικού αφηνιασμού. Έτσι κανένα από τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα στον πρωτογενή τομέα δεν έχει επιλυθεί και σήμερα καμία ελπιδοφόρα προοπτική δεν έχει δημιουργηθεί.

Η Χώρα απαράσκευη ανέτοιμη χωρίς στόχους στον Αγροτικό Τομέα, χωρίς όραμα, οδηγείται στο πουθενά.

Και βέβαια τα πράγματα στην κτηνοτροφία είναι τραγικά. Δεν έχουν καταλάβει διαχρονικά οι Κυβερνώντες ότι οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν μηχανές που παράγουν, τις οποίες μπορούν να σταματήσουν.

Έχουν ζωντανούς οργανισμούς και χρησιμοποιούν την πρωτογενή ύλη που παράγει η μάνα γη για να παράγουμε τα υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα, στα οποία στηρίζεται η βιολογική υπόσταση της ανθρωπότητας.

Πρέπει να αντιληφθούν και να συνειδητοποιήσουν επαναλαμβάνω οι πάντες και περισσότερο παντός άλλου οι κυβερνώντες, οι νυν, οι πρώην και οι μέλλοντες που πρόκειται να κυβερνήσουν ότι χωρίς γεωργία και κτηνοτροφία έρχεται αργά, αλλά σταθερά το τέλος της ιστορίας.

Αυτήν την ηρεμία, αυτή την ανήσυχη ησυχία του αγροτικού κόσμου, πρέπει να την λάβουν σοβαρά υπόψη γιατί κάποτε έρχεται η στιγμή που η κραυγή αγωνίας παίρνει το δικό της δρόμο και γίνεται κραυγή αγανάκτησης.

Το συνεταιριστικό κίνημα στην Πατρίδα μας έχει απομοιωθεί.

Ένα Συνεταιριστικό κίνημα που για πολλές δεκαετίες προσέφερε πολλά στον Έλληνα αγρότη αλλά και στην Εθνική μας Οικονομίας.

Η ευθύνη ανήκει κυρίως στην πολιτεία αλλά και σε μας τους Συνεταιριστές αλλά και στους ίδιους τους αγρότες.

Η ΕΑΣ ΒΟΛΟΥ και η μικρή Συνεταιριστική μας Γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ είμαστε μια υγιής Οργάνωση.

Δεν έχουμε δανειακά κεφάλαια-δεν χρωστάμε πουθενά έχουμε ρευστότητα πληρώνουμε χωρίς ούτε μια μέρα καθυστέρηση τους 130 εργαζόμενους στους οποίους δεν έχουμε κάνει καμία περικοπή μισθού, πληρώνουμε του γεωργούς και τους κτηνοτρόφους άμεσα χωρίς καθυστέρηση για τα προϊόντα που μας παραδίδουν και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές. Ειδικά στο γάλα πιστεύω ότι διαχρονικά οι κτηνοτρόφοι μας απολαμβάνουν σε όλα τα είδη γάλακτος τις καλύτερες τιμές.

Κάνουμε παρέμβαση στην αγορά των δημητριακών, κάνουμε επενδύσεις με ίδια κεφάλαια.

Ολοκληρώσαμε μια μεγάλη επένδυση στο γάλα και το γιαούρτι 6,5 εκ. ευρώ, χωρίς δανεισμό με μόνο όφελος την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ, αυτό έγινε επί Υπουργείας του κ. Κοντού.

Πήραμε μια επιδότηση 40% και τα υπόλοιπα ήταν ίδια κεφάλαια.

Γενικώς μπορώ να πω ότι πάμε πολύ καλά και τα τελευταία 10 χρόνια η κάθε χρονιά είναι καλύτερη από την προηγούμενη με αύξηση τόσο του όγκου πωλήσεων αλλά και του τζίρου και των κερδών.

Το 2005 ο τζίρος ήταν 7 εκ. € και το 2015 περίπου στα 16 εκ. €. Τα κέρδη ήταν το 2005 10.000€ και σήμερα 2.000.000€

Δόξα το Θεό πιστεύω ότι ανταποκρινόμαστε στο λόγο για τον οποίο πρέπει να υφίσταται ένας Συνεταιρισμός.

Κάθε χρόνο περίπου τον μήνα Νοέμβριο που διαπιστώνουμε το πώς πήγε η χρονιά και ποια οικονομικά στοιχεία περίπου έχουμε. Δίνουμε μια οικονομική ενίσχυση στα προϊόντα που δεν πήγαν καλά την χρονιά τόσο από απόψεως παραγωγής όσο και τιμών, π.χ. θα πω ότι φέτος τα δημητριακά δεν πήγαν καλά και σε παραγωγή και σε τιμές. Έτσι παρόλο ότι πληρωθήκανε περίπου 2-3 λεπτά παραπάνω οι παραγωγοί μας από τις τιμές που έδωσαν οι έμποροι.

Δηλαδή π.χ. το κριθάρι αντί 12-13 λεπτά που το αγόραζαν εμείς το πληρώσαμε 0,15€, το ίδιο και στο σιτάρι και στο καλαμπόκι το πληρώσαμε 2-3 λεπτά παραπάνω. Τον Νοέμβριο λοιπόν που είδαμε τα οικονομικά μας δώσαμε αλλά 3 λεπτά έξτρα. Και έτσι το κριθάρι πληρώθηκε 0,18€ , το καλαμπόκι 0,19€ και 0,25€ το σιτάρι.

Όλα αυτά δεν τα λέω για αυτοδιαφήμιση, αλλά γιατί υπάρχουν ακόμη Συνεταιριστικές Οργανώσεις που στέκονται όρθιες.

Τα λέω επίσης γιατί πιστεύω στη δύναμη του παραδείγματος.

Ευχαριστώ που με ακούσατε."