Skip to main content
02 07 2018 | 11:22

Επενδύσεις 6,8 εκατ. ευρώ με συγχρηματοδότηση από προγράμματα ετοιμάζει ο Α.Σ. Καλαβρύτων

Επενδύσεις 6,8 εκατ. ευρώ με συγχρηματοδότηση από προγράμματα ετοιμάζει ο Α.Σ. Καλαβρύτων

Η σταθερά θετική οικονομική πορεία του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, η διαχρονική ποιότητα των προϊόντων του, η στήριξη εκατοντάδων παραγωγών, η απασχόληση δεκάδων εργαζομένων και τα μελλοντικά επενδυτικά σχέδια κυριάρχησαν στην ετήσια επαναληπτική γενική συνέλευση που έγινε στις 26 Ιουνίου, παρουσία τακτικών (και μη μελών του για πρώτη φορά), που υπερψήφισαν και ενέκριναν τις αποφάσεις που ελήφθησαν.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Παύλος Σατολιάς εμφανίστηκε πλήρως ικανοποιημένος από την πορεία, την παραγωγή, τα προϊόντα και τους τζίρους, με τον υποδιευθυντή του ΑΣΚ Δημήτρη Αγγελόπουλο να κάνει αναλυτική παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων, που δείχνουν ότι το σύνολο του πλεονάσματος-κέρδους, πέρσι, ανήλθε στα 2.285.480 ευρώ και το τελικό (πλην φόρων) έφτασε στο 1.962.554 ευρώ. Η συγκέντρωση αιγοπρόβειου γάλακτος έφτασε στο 7μηνο του 2017 τους 20.000 τόνους, η παραγωγή τυριών όλο το 2017 στους 4.300 τόνους και ο κύκλος εργασιών του 2017 στα 26.257.360 ευρώ.

«Δεν είναι λίγο, σήμερα, εν μέσω κρίσης, μια επιχείρηση με νωπά προϊόντα και μ' αυτή την αγορά, να έχει τέτοια θετικά οικονομικά δεδομένα» ανάφερε ο διευθυντής του συνεταιρισμού Θανάσης Παπαδόπουλος, που υπογράμμισε πως το πλεόνασμα δεν προέκυψε ξαφνικά, αλλά σταδιακά και σταθερά στα 35 χρόνια πορείας, παρότι και το 2017 κρατήθηκαν ψηλά οι τιμές αγοράς του γάλακτος από κτηνοτρόφους (μέση τιμή 1,04 στο πρόβειο και στο γίδινο 0,63 ευρώ ανά κιλό), δηλαδή σχεδόν 30 λεπτά πάνω από ό,τι στην υπόλοιπη αγορά.

Στα καλά αποτελέσματα του ΑΣΚ, παρουσιάζοντας την έκθεση ισολογισμού, αναφέρθηκε και ο ορκωτός λογιστής Γιώργος Κουτρουμάνης, ενώ επισημάνθηκε η μεγάλη επιτυχία του διοικητικού συμβουλίου, όπως και όλων των προηγούμενων, πάντα ανοδικά, χωρίς χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες.

Η πώληση

Η ποσότητα του αιγοπρόβειου γάλακτος που συγκεντρώθηκε, κατά το 7μηνο του 2017, ανήλθε στους 20.000 τόνους, κάτι που σημαίνει πως ο συνεταιρισμός ακολουθούσε πολιτική υπέρ των παραγωγών, ενώ θα μπορούσε να έχει πλεόνασμα κοντά στα 5 εκατ. ευρώ, αν δεν πλήρωνε πάντα καλύτερα από άλλους, όμως αυτό δεν αποτελεί τη φιλοσοφία της διοίκησής του.

Οι ομιλητές, αναφέρθηκαν με πολύ καλά λόγια στην αποκλειστική συνεργασία με τον «Σκλαβενίτη», δίνοντας έμφαση στη διάθεση της φέτας στα καταστήματα 500 σημείων όλης της χώρας (κι όχι όπως παλιά μόνο στην Αττική) καθώς και σε 18 της Κύπρου, προγραμματίζοντας από κοινού την ποσότητα παραγωγής που απαιτείται.

Ο κ. Σατολιάς στάθηκε ιδιαιτέρως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγόμενης φέτας, της πρώτης ύλης του γάλακτος, την ώρα που στην αγορά παρατηρούνται αθρόες εισαγωγές και χαμηλές τιμές.

«Αν δεν άρεσε η φέτα ΠΟΠ στον καταναλωτή, δεν θα έμπαινε μέσα στον Σκαλβενίτη» παρατήρησε ο κ.Παπαδόπουλος.

Και οι δύο εξάλλου, τόνισαν την είσοδο στην αγορά και με φρέσκο γάλα (αγελαδινό), από νέα μέλη-παραγωγούς του ΑΣΚ (15 μονάδων), που λειτουργούν ως «Ομάδα Παραγωγών» εντός του συνεταιρισμού, με ανάλογα οφέλη.

Η παραγωγή

Μεγάλη ήταν και παραμένει και η παραγωγή, με το τυρί να φτάνει πέρυσι τους 4.300 τόνους (ΠΟΠ γίδινο-φέτα δοχείο) και τα υποπροϊόντα που πωλούνται στο πρατήριο (γιαούρτι, χλωρή μιζύθρα, βούτυρο, φορμαέλα) αλλά και συσκευασμένων (τυρί 400 γρ.).

Στη συνέλευση έγινε αναφορά και στη συνεχιζόμενη εξαγωγική προσπάθεια, σε ΗΠΑ (με 100 τόνους φέτας), με σταθερή πορεία και επιχειρούμενη αύξηση του μεριδίου.

Ο εκσυγχρονισμός

Ως προς τα επενδυτικά σχέδια, με περιβαλλοντική ευαισθησία, η συνέλευση ενέκρινε:

α) την υποβολή αιτήματος επένδυσης ύψους 5 εκατ. ευρώ στο Μέτρο 421 του ΥΠΑΑΤ, με 50% επιδότηση, που στόχο έχει την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του τυροκομείου του συνεταιρισμού. Οι δράσει του επενδυτικού σχεδίου περιλαμβάνουν την κατασκευή συσκευαστηρίου, τον εκσυγχρονισμό του Βιολογικού Καθαρισμού και την παραγωγή βιοαερίου, που θα χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη, την αγορά μεταφορικών μέσων και την κατασκευή χώρων αποθήκευσης τυροβάρελων και χώρων ωρίμανσης των προϊόντων.

β) Την υποβολή αιτήματος υπαγωγής στον νέο αναπτυξιακό νόμο για την ίδρυση και κατασκευή Μονάδας Παραγωγής Ζωοτροφών, στην περιοχή Χόβολης (επί της Ε.Ο. 111), με προϋπολογισμό 1,8 εκατ. ευρώ (45% έμμεση επιδότηση μέσω απαλλαγής φορολογίας και 250.000 ιδία συμμετοχή), η οποία θα διευκολύνει τους παραγωγούς Αχαΐας-Ηλείας-Αρκαδίας, περιοχές με υψηλό ζωικό κεφάλαιο.

Ενημέρωση έγινε και για τον εκσυγχρονισμό του Βιολογικού με βιοαέριο, που θα χρησιμοποιείται για κίνηση (επένδυση 5 εκατ.ευρώ).

Οι αναφορές

Διοίκηση και διεύθυνση έκαναν μνεία και ευχαρίστησαν, για την ποιοτική συμβολή του, το προσωπικό (γεωπόνους-κτηνιάτρους-τεχνολόγους τροφίμων-οικονομολόγους) και τους 35 περίπου μόνιμους εργαζόμενους (αποθήκες, σηλό, εργοστάσιο, μαστόρους).

Ομως, έγινε αναφορά και στην ανάγκη εκπαίδευσης των μελών και αιρετών (σε συνεταιριστικά θέματα, ΚΑΠ κ.ά.), με απόφαση της γενικής συνέλευσης για διάθεση ενός μεγάλου κονδυλίου.

Ο κ. Σατολιάς, έκανε ενημερωτική αναφορά στη «Νέα ΚΑΠ» και στη Διαεπαγγελματική της Φέτας, που παλεύονται ιδιαιτέρως από τον ίδιο και ως πρόεδρο της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ.

Δείτε την ανακοίνωση εδώ