Skip to main content
18 11 2015 | 11:10

Έληξε το παναγροτικό συλλαλητήριο, έμειναν τα προβλήματα - φωτορεπορτάζ και χρονικό της κινητοποίησης (upd)

Έληξε το παναγροτικό συλλαλητήριο, έμειναν τα προβλήματα - φωτορεπορτάζ και χρονικό της κινητοποίησης (upd)

(16:30) Το βασικό ζητούμενο για τους αγρότες, δηλαδή να δημοσιοποιήσουν την αντίθεσή τους στα μέτρα που περιλαμβάνει το μνημόνιο και θίγουν τους ίδιους και τον κλάδο τους, φαίνεται ότι επετεύχθη με το σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, καθώς, με τη βοήθεια και των επεισοδίων, δόθηκε δημοσιότητα από τα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρωί υπήρξε συνάντηση του Τρύφωνα Αλεξιάδη με κάποιους από τους εκπροσώπους των αγροτών, ενώ η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με τον Βαγγέλη Αποστόλου δεν έγινε τελικά, αφού το συντονιστικό των αγροτών αποφάσισε (όχι δίχως διχογνωμίες) να μην προσέλθει τελικά ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία απέναντί τους και τη σύλληψη δύο διαδηλωτών.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι τα επεισόδια στον προαύλιο χώρο της Βουλής είναι ένα ατυχές περιστατικό, αλλά περιμένει τους εκπροσώπους των αγροτών, όποτε εκείνοι θελήσουν, προκειμένου να συνομιλήσουν για την μέγιστη δυνατή απάλυνση των όποιων επιπτώσεων από τα μέτρα που είναι υποχρεωμένη να ψηφίσει η κυβέρνηση.

Νωρίτερα το agro24 έγραφε:

Αποχωρούν από το Σύνταγμα οι αγρότες που προειδοποίησαν ότι όσοι βουλευτές ψηφίσουν τις αλλαγές στα προαπαιτούμενα που τους αφορούν θα είναι ανεπιθύμητοι, ενώ ζήτησαν να δουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Νωρίτερα, το συλλαλητήριο σημαδεύτηκε από επεισόδια. Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου τα διαστήματα ηρεμίας εναλλάσσονταν με επεισόδια.

Νωρίτερα το Agro24 έγραφε: Επεισόδια στο παναγροτικό συλλαλητήριο, με νεράτζια και μαγκούρες οι αγρότες, με δακρυγόνα τα ΜΑΤ

Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τις 12.30 έξω από τη Βουλή όταν οι αγρότες, που συμμετέχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο, επιχείρησαν να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Αρχικά, ένας Κρητικός διαπληκτίστηκε με τα ΜΑΤ. Τη στιγμή που έπεσαν οι τόνοι, μία μικρή ομάδα αγροτών άνοιξε τα κάγκελα, που προστατεύουν τη δίοδο προς το προαύλιο της Βουλής (αριστερά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη) και στη συνέχεια τους ακολούθησαν κι άλλοι πετώντας νεράτζια. Η διμοιρία των ΜΑΤ που ήταν έξω από το προαύλιο κινήθηκε από τα πλάγια της διόδου προς το προαύλιο, εν μέσω ομοβροντίας νερατζιών και ένας αγρότης πρόλαβε να χτυπήσει με μαγκούρα τον τελευταίο αστυνομικό.

Τα ΜΑΤ απάντησαν αμέσως μετά με καπνογόνα, στη συνέχεια δακρυγόνα και έπειτα μία χειροβομβίδα κρότου λάμψης, για να απομακρυνθεί και ο τελευταίος αγρότης που είχε "ακροβολιστεί" στις νερατζιές. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η πλατεία Συντάγματος είχε γεμίσει καπνούς και οι αγρότες προσπαθούσαν να ανασυνταχθούν, καθώς δεν ήταν - στην πλειοψηφία τους - εξοπλισμένοι με μάσκες.

Πριν από την "εισβολή", στον χώρο γύρω από το συντριβάνι της πλατείας, πραγματοποιήθηκε μια σειρά ομιλιών, από τους εκπροσώπους των Οργανώσεων που συμμετέχουν, ενώ οι γύρω δρόμοι ήταν ανοιχτοί. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν μαζικά προς τη Βουλή, τόσο από την πλαϊνή δίοδο αριστερά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όσο και από τη Βασιλίσσης Σοφίας.

Στα σκαλιά του μετρό, όπου συζητήσαμε με κάποιους συμμετέχοντες, κυρίως νέους αγρότες, όλοι σχολίαζαν ότι η δυναμική της συγκέντρωσης δεν φαινόταν αρκετά. Μόλις όμως εμφανίστηκε η μάζα των Κρητών αγροτων να ανεβαίνει προς τη Βουλή, φάνηκε πραγματικά το μέγεθος της συγκέντρωσης.

Συνελήφθησαν δύο αγρότες και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων η αστυνομία προχώρησε σε δύο προσαγωγές. Ένας από τους συλληφθέντες είναι ο Κρητικός αγρότης, Γιάννης Μαλλιωτάκης από το Λασίθι.

Μάλιστα, είχε κανονιστεί να μπει αντιπροσωπεία 26 αγροτών από όλη την Ελλάδα στη Βουλή, προκειμένου να επιδώσει ψήφισμα, αλλά σε δήλωση διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις, δεν θα πάνε τελικά. Αντ’ αυτών μεταβαίνει ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, προκειμένου να διαπραγματευτεί εκ μέρους των αγροτών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι αγρότες αρνούνται να συναντήσουν τον Βαγγέλη Αποστόλου, εις ένδειξη διαμαρτυρίας και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Οι δύο συλληφθέντες αγρότες έχουν μεταβεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), ενώ οι αγρότες δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να φύγουν από το Σύνταγμα, αν η αστυνομία δεν ελευθερώσει τους δύο συναδέλφους τους.

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά, η εισαγγελέας έδωσε εντολή οι δύο συλληφθέντες αγρότες να αφεθούν ελεύθεροι.

Σημειωτέον ότι μετά τα περιστατικά οι συγκεντρωμένοι αγρότες παραμένουν έξω από τη Βουλή, με τα διαστήματα ηρεμίας και τεταμένης κατάστασης με την αστυνομία να εναλλάσσονται.

Όλο το χρονικό του συλλαλητηρίου με φωτογραφίες

Το συλλαλητήριο ξεκινά με ομιλίες στον χώρο του συντριβανιού στην πλατεία Συντάγματος.

Προς το παρόν έξω από τη Βουλή υπάρχουν αναρτημένα μόνο δύο πανό.

πραγματοποιούνται σύντομες ομιλίες από τους εκπροσώπους των οργανώσεων που συμμετέχουν στη διαμαρτυρία.

Οι αγρότες παρακολουθούν και βρίσκονται σε αναμονή για το "σήμα" της έναρξης.

Πηγαδάκι με τους εκπροσώπους των νέων αγροτών.

Η δυναμική του συλλαλητηρίου δεν έχει φανεί ακόμα.

Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των διαδηλωτών που ανεβαίνουν τα σκαλιά πάνω από το σταθμό του μετρό.

Το "μπλοκ" του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου.

Αγροτών Ανάβασις

Εμφανίζεται το "μπλοκ" της Ιεράπετρας.

Οι αγρότες κατευθύνονται προς τα αριστερά του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη.

Ούτε μάσκες, ούτε πέτρες, ούτε μολότωφ, μόνο με κάτι μαγκούρες είναι εξοπλισμένοι οι διαδηλωτές.

Σε αυτό το σημείο, στο βάθος, χωρίς να διακρίνεται, διαπληκτίζεται ο Κρητικός με τα ΜΑΤ.

Ομάδα αγροτών ανοίγει την καγκελόπορτα στα αριστερά του προαυλίου.

Τα ΜΑΤ περνάνε από το πλάι για να φράξουν τη δίοδο.

Με τις κουδούνες οι κτηνοτρόφοι.

Αρχίζει η απώθηση των διαδηλωτών με καπνογόνα.

Αρχίζει η... συγκομιδή των νερατζιών, ουσιαστικά το μόνο "όπλο" των αγροτών.

Ακολουθεί η ρίψη δακρυγόνων από τα ΜΑΤ και οι αγρότες υποχωρούν άτακτα.

Σχεδόν κανένας δεν έχει φέρει μάσκα και όλοι προσπαθούν να καλυφθούν με ό,τι βρουν.

Ελάχιστοι ήρθαν προετοιμασμένοι για επεισόδια τέτοιας έκτασης.

Νωρίτερα το Agro24 έγραφε:

Χιλιάδες είναι οι αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί αυτή την ώρα στην πλατεία Συντάγματος. Αποβιβάστηκαν με πούλμαν στο κάτω μέρος της πλατείας και με πανό και σημαίες ανέβηκαν μπροστά από τη Βουλή στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Όλοι οι γύρω δρόμοι είναι αποκλεισμένοι. Αναμένεται συνάντησή τους με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου.

Πηγή: Αγροτικος Συλλογος Δημου Καβαλας (Facebook)

Πηγή: Τασος Καπαντζακης (Facebook)

Πηγή: Agelakis Giannis (Facebook)

Πηγή: Agelakis Giannis (Facebook)

Πηγή: Agelakis Giannis (Facebook)

Πηγή: Agelakis Giannis (Facebook)