Skip to main content
13 01 2020 | 11:39

Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας: Τα κυβερνητικά μέτρα δεν αφορούν τους μικρομεσαίους αγρότες

Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας: Τα κυβερνητικά μέτρα δεν αφορούν τους μικρομεσαίους αγρότες

Συνέντευξη Tύπου παραχώρησε την Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), με αφορμή την παρουσία του υπουργού Aνάπτυξης Μ. Βορίδη το Σάββατο στην Καρδίτσα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Τζέλας, κάλεσε τον υπουργό να επισκεφτεί τα χωριά της Καρδίτσας για να διαπιστώσει μόνος του που οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης ενώ απευθύνθηκε και στους αγρότες ζητώντας να συμμετάσχουν μαζικά στις αγροτικές κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.

Αναλυτικά σημείωσε: «Toυ υπενθυμίζουμε ότι η αντιμετώπιση που είχε το Δεκέμβρη στους αγρότες ήταν απαράδεκτη. Συναντήσαμε τα ματ και αδιαλλαξία από τον ίδιο. Καλούμε τους αγρότες να του γυρίσουν την πλάτη. Είπε ότι το 70% των προβλημάτων έχουν λυθεί. Ποια λύθηκαν; Η τιμή του βαμβακιού είναι 20% κάτω σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία να μας προφυλάξει από το κλέψιμο των εκκοκκιστών. Στήριξε αυτούς και η κυβέρνηση τους βιομηχάνους.

Στο κόστος παραγωγής, το πετρέλαιο έχει πάει 1,40 πιθανών και 1,50 και δεν αποκλείεται με όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή να ανέβει κι άλλο. Πώς μπορούμε εμείς να καλλιεργήσουμε; Απεναντίας ο ίδιος και η κυβέρνηση του στον προϋπολογισμό του 2020 διέθεσε ένα μεγάλο ποσό να έχουν φθηνό πετρέλαιο οι μεγαλοεφοπλιστές.

Στο αγροτικό ρεύμα είδαμε το Σεπτέμβρη αύξηση 8-10%. Δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία για τη μείωση των τιμών στα αγροτικά εφόδια. Που σημαίνει ότι στο κόστος παραγωγής δεν δόθηκε καμία λύση.Σε ότι αφορά την φορολογία, τον ενημερώνουμε ότι ως αγρότες έχουμε αφορολόγητο, το οποίο το κερδίσαμε στο δρόμο. Για κάτω από τις 10.000 που μειώθηκε ο φόρος, λίγοι αγρότες θα ωφεληθούν και το ποσό θα είναι 160 ευρώ περίπου το χρόνο. Ουσιαστικά καμιά ελάφρυνση.

Στο ασφαλιστικό καλούμαστε να πληρώσουμε αυξήσεις 8% όταν ήδη το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτών αδυνατεί να πληρώσει τις ήδη αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Ο ΕΛΓΑ πριν ένα μήνα εξόφλησε ζημιές του 2018. Για τις ζημιές του 2019 δεν ήρθαν ούτε τα πορίσματα. Από το υπουργείο δεν έγινε καμιά κίνηση να λυθούν τα προβλήματα. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να φέρει ιδιωτική ασφάλιση, κάτι πολύ χειρότερο.

Σε αυτά τα βασικά αιτήματα η κυβέρνηση δεν έδωσε καμιά λύση. Είναι κοροϊδία να βγαίνει ο υπουργός και να λέει ότι το 70% των αιτημάτων έχει λυθεί. Λέει μάλιστα ότι θα κάνει νέο συνεργατικό νόμο, υπονοώντας ότι θα επιτρέπει σε ιδιώτες να μπαίνουν σε συνεταιρισμούς. Ανοίγει την πόρτα να δημιουργηθούν μεγάλες εταιρείες, όχι προς όφελος των αγροτών.

Καλούμε τον υπουργό, πέραν της κομματικής φιέστας, να επισκεφθεί τα χωριά της Καρδίτσας και να συζητήσει με τους εναπομείναντες αγρότες. Να δει μόνος του πού οδηγεί η πολιτική που εφαρμόζει.Καλούμε επίσης τους αγρότες να συμμετέχουν στις συσκέψεις που κάνουμε, να πάρουν μέρος στην πανθεσσαλική σύσκεψη στις 20 Γενάρη, στις 18.00 στα Φάρσαλα και να δώσουμε μια ηχηρή απάντηση την 1η Φλεβάρη στην Θεσσαλονίκη, στην "Αgrotika". Να κλείσουν τα αυτιά τους στα ψέματα του υπουργού και της κυβέρνησης της ΝΔ. Να είναι έτοιμοι για αγωνιστικές κινητοποιήσεις γιατί μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε και να παραμείνουμε στα χωράφια μας.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Σωτήρης Γιαννακός υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Το 2019 στη Λάρισα, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινός πρωθυπουργός ήρθε με ανακοινώσεις ότι εφόσον κερδίσει τις εκλογές -ζητώντας μάλιστα ισχυρή κυβέρνηση- θα αναμορφώσει τον ΕΛΓΑ γιατί είναι ένας νόμος του 1950. Όχι μόνο δεν έγινε τίποτα αλλά με τον γαλλογερμανικό άξονα θα μας πάνε σε ιδιώτες. Δηλαδή οι Γάλλοι και Γερμανοί θα έρθουν να μας δώσουν χρήματα; Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Επίσης είχε μας είχε μιλήσει για το ποιος θα είναι καλύτερος διαπραγματευτής για τη νέα ΚΑΠ. Αυτά που μας έρχονται είναι πως με τη νέα ΚΑΠ θα έχουμε 25-30 ευρώ το στρέμμα. Μια ακόμη μεγάλη αφαίμαξη που συνολικά φτάνει με τις αναδιαρθρώσεις της ΚΑΠ στο 45%. Είχε εξαγγείλει φθηνά καύσιμα. Δεν έγινε επίσης τίποτα. Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει λύσεις. Διαφορετικά θα βρουν ξανά τους αγρότες να διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους με δυναμικές κινητοποιήσεις».

Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΕΟΑΣΚ κ. Γιάννης Τσιούτρας σημείωσε: «Και αυτή η κυβέρνηση κινείται στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική της προηγούμενης. Είναι εχθρική απέναντι στους αγρότες. Αυτό που επιδιώκει είναι να συνεχιστεί η κερδοφορία των μεγάλων εταιρειών που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας. Ο αγώνας μας είναι για την επιβίωση. Και μέσα από την ΚΑΠ συνεχίζεται η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια. Καλούμε τους αγρότες να έρθουν μαζικά στις συσκέψεις ώστε να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας τόσο για την καλλιέργεια όσο και για τις συντάξεις πείνας που δίνονται αυτή τη στιγμή».

Ανακοίνωση του Σαββάτου

Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας για την επίσκεψη του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στην περιοχή, αναφέρει:

«Η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη, στην περιοχή μας έρχεται μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν λίγες μέρες, στην οποία προσπάθησε, για μια ακόμα φορά, να εξαπατήσει τους αγρότες και γενικότερα την "κοινή γνώμη", ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση της ΝΔ λύνει τα αγροτικά προβλήματα και επομένως δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να πραγματοποιηθούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις που προγραμματίζει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Άλλωστε τέτοιες συμπεριφορές και παρεμβάσεις υπήρχαν και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

O υπουργός υποστήριξε ότι "μέχρι στιγμής η υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους αγρότες ανέρχεται στο 70%" κι αναφέρθηκε σε κυβερνητικά μέτρα, όπως η μείωση του φόρου αγροτικών επιχειρήσεων, σε δυο χρόνια, από το 28% στο 20%, το ξεπάγωμα των Σχεδίων Βελτίωσης με τη δημόσια επενδυτική δαπάνη να ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ, η είσοδος ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον ΕΛΓΑ, η δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη φέτα, η μείωση του φορολογικού συντελεστή αγροτικών σχημάτων στο 10%, η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%.

Είναι φανερό ότι αυτά τα κυβερνητικά μέτρα δεν αφορούν στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, που αποτελούν το 90% και πλέον του συνόλου των απασχολούμενων στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά εξυπηρετούν τα συμφέροντα μιας ελάχιστης μειοψηφίας που είναι οι μεγάλες αγροτοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Ακόμα και το πολυδιαφημιζόμενο μέτρο της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από το 22% στα 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, δεν είναι παρά "ψίχουλα", αφού με το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ που οι αγρότες κατακτήσαμε στα μπλόκα, το "κέρδος" θα είναι κάποια ευρώ. Και, βεβαίως, τα κυβερνητικά μέτρα ουδεμία σχέση έχουν με τα συγκεκριμένα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων που είναι για την επιβίωσή τους και διεκδικεί με τους αγώνες του το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Από την άλλη η κυβέρνηση, στη σύντομη θητεία της, πρόλαβε και πήρε μέτρα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, τα οποία ο υπουργός "ξέχασε" ν’ αναφέρει, όπως, για παράδειγμα, η νέα αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος (και του οικιακού) από τον περασμένο Σεπτέμβρη, ενώ σε ό,τι αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές φαίνεται ότι, προς το παρόν, δεν προχωρούν οι νέες μεγάλες αυξήσεις, αλλά το θέμα δεν έχει κλείσει. Ήδη, όμως, οι εισφορές που πληρώνουμε είναι πολύ υψηλές -το 2020 κάθε ζευγάρι αγροτών θα πληρώνει 2.700 ευρώ το χρόνο- και μάλιστα για συντάξεις-ψίχουλα, όπως αυτές των 330 ευρώ που προβλέπονται με το νόμο Κατρούγκαλου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση δεν προχωράει στην υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του Κ. Μητσοτάκη από τη Λάρισα για μείωση της τιμής στο αγροτικό πετρέλαιο. Ο Μ. Βορίδης, διαψεύδοντας τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι αυτό δεν αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης(!), καθώς στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε δεν προβλέπεται ούτε ευρώ για το αγροτικό πετρέλαιο στους αγρότες, ενώ δίνονται πάνω από 600 εκατ. ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων σε εφοπλιστές, ξενοδόχους, κλινικάρχες, αεροπορικές εταιρείες κ.λπ.

Συνεπώς και η κυβέρνηση της ΝΔ, βαδίζοντας στο "ντορό" της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται την ικανοποίηση των δίκαιων και ζωτικής σημασίας αιτημάτων μας, γιατί στηρίζει την κερδοφορία μιας χούφτας βιομηχανιών και εμπόρων.

Ο κύριος υπουργός αναγνωρίζει ότι "σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες στους παραγωγούς" και δηλώνει: "Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο", όμως, όπως και οι προηγούμενοι, εννοεί ένα "διάλογο" που δεν θα αφορά στην ικανοποίηση των δικών μας αιτημάτων, αλλά στην υλοποίηση της δικής τους κυβερνητικής πολιτικής που οδηγεί στην καταστροφή μας. Άλλωστε, η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε πολύ γρήγορα "δείγμα γραφής" για το πώς αντιλαμβάνεται τη "σχέση" της με τους αγρότες και το αγωνιστικό τους κίνημα, όταν, στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, ενεργώντας στη βάση του κυβερνητικού δόγματος "νόμος και τάξη", έστειλε τα ΜΑΤ να εμποδίσουν την κινητοποίηση των αγροτών της Καρδίτσας στη νέα Εθνική Οδό Ε65. Παράλληλα, συνεχίζονται τα "αγροτοδικεία" με στόχο να τρομοκρατήσουν την αγροτιά και να σταματήσουν τους αγώνες της.

Η κυβέρνηση δεν ακούει τις διαμαρτυρίες μας για τη χαμηλή τιμή στο βαμβάκι και στα άλλα προϊόντα που δίνουν οι έμποροι, για το αίσχος των "ανοιχτών τιμών", που εξαπλώνεται παντού κι αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημά μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές.

Δεν παίρνει μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής κι ας είναι πλέον καταφανές ότι μ’ αυτή την ακρίβεια στα αγροτικά μέσα και εφόδια δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε.

Στηρίζει την ΚΑΠ της ΕΕ που με την αναθεώρησή της προωθούνται κι άλλοι περιορισμοί στην παραγωγή και πρόσθετες περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις.

Αντί να προχωρήσει σε αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού και σε κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει το 100% της ζημιάς από κάθε είδους αιτία, μπάζει στον οργανισμό τις ιδιωτικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε ακόμα μεγαλύτερα ασφάλιστρα για να παίρνουμε ακόμα μικρότερες αποζημιώσεις.

Δεν προχωράει στην ολοκλήρωση του έργου εκτροπής του Αχελώου, που είναι πλέον "ζήτημα ζωής και θανάτου" για την αγροτιά της Θεσσαλίας, καθώς και στη δημιουργία κλειστών δικτύων άρδευσης, αξιοποιώντας τις δύο λίμνες που έχουμε στο νομό.

Καλούμε τους αγρότες της περιοχής μας να πάρουν μαζικά μέρος στις προετοιμασίες -συσκέψεις, συγκεντρώσεις κ.λπ.- που οργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και η Ομοσπονδία στα χωριά, για την οργάνωση των πανελλαδικά συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων στο τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη, όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στη Νίκαια της Λάρισας. Επίσης να έχει μαζική, οργανωμένη και μαχητική συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων το Σάββατο 1 Φλεβάρη στην "AGROTIKA" στη Θεσσαλονίκη, στις 12.00 το μεσημέρι.

Με αποφασιστικότητα, επιμονή και μεθοδικότητα μπορούμε να ξεπεράσουμε το κλίμα μοιρολατρίας και εφησυχασμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα τα οποία στηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ και τις αντιλαϊκές πολιτικές. Με τη συμπαράσταση και τη στήριξη των συμμάχων μας -εργαζομένων, συνταξιούχων, μικρών ΕΒΕ, νέων και γυναικών των λαϊκών οικογενειών- μπορούμε να οργανώσουμε την πάλη που θα έχει αποτελέσματα.

Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε!».