Skip to main content
02 04 2018 | 09:42

«Εμείς καλλιεργούμε δέντρα και όχι φωτοβολταϊκά»

«Εμείς καλλιεργούμε δέντρα και όχι φωτοβολταϊκά»

Η φράση «εμείς καλλιεργούμε δέντρα και όχι φωτοβολταϊκά», θα μπορούσε να ειπωθεί και για άλλους αγροτοσυνδικαλιστές του καιρού μας. Αυτή τη φορά, τη συμπεριέλαβαν στην ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Δενδροκαλλιεργητών Κεντροδυτικής Μακεδονίας απευθυνόμενοι στον πρόεδρο και τον γραμματέα του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσο Χαλκίδη και Θοδωρή Παπακωνσταντίνου.

Η ανακοίνωση, μετά τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, που συνυπέγραψαν οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Χαλκίδης ανέφερε τα εξής:

«Ο Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας συμμετείχε την περασμένη Τετάρτη στο μεγάλο συλλαλητήριο των Ροδακινοπαραγωγικών Συλλόγων αλλά και άλλων φορέων στην Θεσσαλονίκη με έναν μόνο σκοπό. Επιτροπή των συλλόγων να συναντήσει τον πρωθυπουργό της χώρας ώστε να του εκθέσει τα ζητήματα που ταλαιπωρούν τον αγροτικό κόσμο του νομού.

Δυστυχώς το μόνο που μπορέσαμε να δούμε ήταν οι κλούβες των ΜΑΤ, τα ΜΑΤ αυτοπροσώπως και τα αξεσουάρ τους. Δακρυγόνα, καπνογόνα, χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και τα τοιαύτα.

Σε μια περίοδο που οι αγρότες καταρρέουν και μαζί μ' αυτούς και όλες οι άλλες κοινωνικές ομάδες (εμπόριο, παρεμφερείς κλάδοι κ.λπ.) στην περιοχή μας, κάποιοι επιδίδονται σε κλειστές συσκέψεις (βλ. Δραγασάκης με «εκπροσώπους»).

Σε καμία από τις κλειστές συσκέψεις αλλά ούτε καν στο συνέδριο για την «Ανάπτυξη», οπου μίλησε ο πρωθυπουργός δεν προσκλήθηκαν οι αληθινοί εκπρόσωποι των αγροτών με τα θεσμοθετημένα όργανα, τους «Αγροτικούς Συλλόγους». Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση σαν έσχατη λύση στέλνουμε ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας να βρει άμεσα χώρο και χρόνο να ακούσει τα πραγματικά ζητήματα των αγροτών – ροδακινοπαραγωγών από τους ίδιους τους ανθρώπους της παραγωγής που βιώνουν την αδικία και την εξαθλίωση στο πετσί τους.

Ζητούμε συνάντηση ουσίας μαζί του για το παρόν και το μέλλον του κλάδου».

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Δενδροκαλλιεργητών Κεντροδυτικής Μακεδονίας: «Απαντάμε στους... πραγματικούς αγρότες Παπακωνσταντίνου και Χαλκίδη»

Στον πρόεδρο και γραμματέα του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Χαλκίδη αντίστοιχα, απαντάει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Δενδροκαλλιεργητών Κεντροδυτικής Μακεδονίας με την παρακάτω επιστολή προς τα τοπικά ΜΜΕ:

«Απαντάμε στους συγκεκριμένους συναδέλφους "πραγματικούς αγρότες" και όχι στο σύνολο του συλλόγου, γιατί θεωρούμε ότι οι απόψεις τους δεν αντιπροσωπεύουν τον αγροτικό κόσμο της Βέροιας.

Στην κλειστή σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ήταν παρόντες οι αγροτικοί σύλλογοι Νάουσας, Σκύδρας, Αλμωπίας και εκπρόσωποι αγροτών από Γιαννιτσά, όλοι μέλη της ομοσπονδίας.

Για την ιστορία, παρόντες ήταν επίσης η Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιρισμών Ημαθίας και ο ΣΕΑΣ Πέλλας.

Στη συγκεκριμένη σύσκεψη αναφέρθηκαν όλα τα προβλήματα του αντιμετωπίζει η ροδακινοκαλλιέργεια και γενικά η δεντροκαλλιέργεια, εμπορία, μαύρη πώληση, αγροτικοί συνεταιρισμοί κ.τ.λ. και ειδικά οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για την βροχόπτωση του Ιουλίου 2017 και το αίτημά μας για ενίσχυση του εισοδήματός μας, λόγω της κακής πορείας του ροδάκινου τη χρονιά που μας πέρασε (de minimis).

Στη συνέχεια όλοι εμείς συμμετείχαμε στην ανοιχτή εκδήλωση με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όπου ξαναβάλαμε τα συγκεκριμένα θέματα στο ακροατήριο.

Η πορεία και οι δράσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Δενδροκαλλιεργητών είναι γνωστή στον αγροτικό κόσμο. Την επομένη των βροχοπτώσεων ξεκίνησε ο μεγάλος αγώνας-διεκδίκηση για να φτάσουμε στην αποδοχή από τον ΕΛΓΑ της αποζημίωσης.

Από το καλοκαίρι του 2017 στη γιορτή ροδάκινου στη Βέροια άρχισε η διεκδίκηση της αναπλήρωσης του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών με συναντήσεις πρώτα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Κασίμη και την επόμενη με τον υπουργό κ. Αποστόλου στην εκδήλωση της ίδρυσης της διεπαγγελματικής πυρηνοκάρπων.

Στη συνάντηση αυτή δεσμεύτηκε ο υπουργός να γίνει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ενίσχυση του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών λόγω της κατάρρευσης των τιμών.

Στις 22/1/18 η ομοσπονδία συμμετείχε σε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι αν είναι αρνητική ή απάντηση από την Ευρωπαϊκή επιτροπή θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός de minimis. Στην ίδια συνάντηση ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές δεσμεύτηκε για την αποζημίωση των ροδακίνων από τη βροχόπτωση του Ιουλίου 2017.

Αυτά για ενημέρωση του αγροτικού κόσμου.

Σχετικά με τους υπαινιγμούς ότι δεν είμαστε πραγματικοί αγρότες, αυτό το αποδεικνύουμε καθημερινά στα χωράφια τα οποία καλλιεργούμε εμείς οι ίδιοι.

Εμείς καλλιεργούμε δέντρα και όχι φωτοβολταϊκά.

Και είμαστε στον αγώνα και τη διεκδίκηση όποτε χρειαστεί».