Skip to main content
06 11 2017 | 11:00

Εγκρίθηκε το σχέδιο αναδιάρθρωσης δανείων της ΕΑΣ Ηρακλείου - Απέκτησε φορολογική ενημερότητα

Εγκρίθηκε το σχέδιο αναδιάρθρωσης δανείων της ΕΑΣ Ηρακλείου - Απέκτησε φορολογική ενημερότητα

Να διευθετήσει τα χρέη συνολικού ύψους 100,2 εκατ. ευρώ επιτρέπει στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Κρήτης η επικύρωση, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, της συμφωνίας εξυγίανσης με ποσοστό 74,68% από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου.

Η Ένωση Ηρακλείου, που ιδρύθηκε το 1927, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών στην Ελλάδα, έχοντας συσσωρεύσει μη εξυπηρετούμενο τραπεζικό δανεισμό ύψους 67 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο τμήμα των χρεών της Ένωσης Ηρακλείου, που το 2014 μετατράπηκε σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη (ΑΕΣ) δηλαδή σε ανώνυμη εταιρεία, είναι προς Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς (16 εκατ. ευρώ), προς προνομιούχους πιστωτές (17,5 εκατ.) και προς εργαζόμενους.

Μεταβίβαση ακινήτων έναντι χρεών

Σύμφωνα με την συμφωνία εξυγίανσης, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Κρήτης θα μεταβιβάσει στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αντιπροσωπεύει το 71,73% του συνόλου των οφειλών και το 87,6% των εμπραγμάτως ασφαλισμένων απαιτήσεων, έξι ακίνητα στην Κρήτη συνολικής αξίας της τάξης των 15 εκατ. ευρώ.

Με την κίνηση αυτή, θα διαγραφεί οφειλή ύψους 15 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο της οφειλής θα τεθεί σε ρύθμιση. Προβλέπεται ακόμη η διαγραφή του συνόλου της οφειλής 2,9 εκατ. ευρώ στην Ένωση σουλτανοπαραγωγών Κρήτης (αποτελεί θυγατρική της ΕΑΣ Ηρακλείου), με τις υποχρεώσεις (δεδουλευμένες αποδοχές και αποζημίωση απόλυσης) προς τους εργαζομένους, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, να προβλέπεται ότι θα ικανοποιηθούν με καταβολή του 25% κατά την μεταβίβαση από την ενδιάμεση χρηματοδότηση (μέσω εθελούσιας παράδοσης ακινήτων), ενώ το υπόλοιπο θα αποπληρωθεί σε 16 ισόποσες δόσεις.

Ως προς τις οφειλές στο Δημόσιο (6,6 εκατ. ευρώ), θα καταβληθεί το σύνολό τους μετά τη διαγραφή των προσαυξήσεων, ενώ θα αποπληρωθούν εξ’ολοκλήρου και τα χρέη προς το Τελωνείο (3,1 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, θα εφαρμοστεί σχέδιο αναδιάρθρωσης που προβλέπει την μείωση του αριθμού των απασχολούμενων και του μισθοδοτικού κόστους, την μετεγκατάσταση σε νέα μονάδα τυποποίησης, την υλοποίηση σχεδιασμού της μείωσης του κόστους προσωπικού με στόχο τον περιορισμό του κόστους μισθοδοσίας σε 1 εκατ. ευρώ ετησίως και την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει την εμφάνιση ετήσιων εσόδων ύψους 1,9 εκατ. ευρώ για την πρώτη πενταετία

Η Ένωση

Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, η Ένωση Ηρακλείου δραστηριοποιούνταν στον τομέα της σταφίδας και του ελαιολάδου ενώ ταυτόχρονα παρείχε υπηρεσίες υποστηρικτικές προς τα μέλη της και τους αγρότες. Τη δεκαετία του ’70 άρχισε να δραστηριοποιείται στο χώρο του χονδρικού εμπορίου και ξεκίνησε την τυποποίηση του ελαιολάδου. Στη συνέχεια προχώρησε σε επενδύσεις τόσο στην τυποποίηση ελαιολάδου όσο και στην οινοποίηση σταφυλιών και την παραγωγή ξυδιού. Παράλληλα, εισήγαγε στις δραστηριότητες της το εμπόριο αγροτικών εφοδίων, μηχανημάτων, την εκμετάλλευση supermarket και την παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών.

Τα βασικά αγροτικά προϊόντα στα οποία δραστηριοποιείται η Ένωση είναι κρασί, ξύδι και λάδι (οι εγκαταστάσεις έχουν εκμισθωθεί σε ιδιώτη από τον οποίο η ένωση έχει να λαμβάνει μισθώματα ως ποσοστό επί της κερδοφορίας).

Η ΕΑΣ Ηρακλείου απασχολεί 38 άτομα.

Σχετικά με την έγκριση της διαδικασίας από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου, ο πρόεδρος της Ένωσης, Ανδρέας Στρατάκης, δήλωσε στο FnB Daily ότι "είχαν συσσωρευθεί χρέη άνω των 100 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η οργάνωση να μην μπορεί να κινηθεί αποτελεσματικά".

"Θα κινηθούμε με βάση τα όσα προβλέπει το πλάνο εξυγίανσης, το οποίο έχει χρονικό ορίζοντα εικοσαετίας. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να λειτουργούμε και να μπορούμε να αποπληρώνουμε τα χρέη μας", συμπληρώνει ο κύριος Στρατάκης.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα της Ένωσης, ο κύριος Στρατάκης σημειώνει ότι ο σχεδιασμός προβλέπει την περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα των αγροτικών εφοδίων, στη διεύρυνση της οινοπαραγωγής, της οξοποιίας, του ελαιόλαδου και των ζωοτροφών.

"Διαθέτοντας πλέον ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες, τις οποίες εγώ ουδέποτε συνάντησα στη διάρκεια της μέχρι στιγμής θητείας μου, ανοίγει ο δρόμος να μπούμε σε νέες αγορές και δη στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, στο κρασί, η παραγωγή μας ήταν εξαιρετικά περιορισμένη, δεδομένου ότι και οι λογαριασμοί μας ήταν δεσμευμένοι, αλλά και οι εγκαταστάσεις μας κατασχεμένες. Θα επιδιώξουμε να έχουμε μεγάλες ποσότητες εμφιάλωσης και θα ξαναχτυπήσουμε τις πόρτες, που είχαν κλείσει τα τελευταία χρόνια".

Τι χρωστάει η Ένωση αναλυτικά

  • Οφειλές προς το Δημόσιο: 16,93 εκατ. ευρώ (4,09 εκατ. σε πρόστιμα –
  • προσαυξήσεις)
  • Δανειακά υπόλοιπα προς την Πειραιώς: 71,9 εκατ. ευρώ
  • Ποσοστό οφειλής προς Πειραιώς έναντι του συνολικού χρέους: 71,7%
  • Οφειλές σε προσωπικό: 2,37 εκατ. ευρώ
  • Οφειλές σε σταφυλοπαραγωγούς: 460 χιλ. ευρώ
  • Υποχρεώσεις προς ΔΕΚΟ: 490 χιλ. ευρώ (σε διακανονισμό)
  • Οφειλές σε λοιπούς πιστωτές: 8,07 εκατ. ευρώ (3,64 εκατ. ευρώ είναι οφειλές από συνδεδεμένες επιχειρήσεις)