Skip to main content
13 11 2017 | 10:41

Εγκαίνια του τυροκομείου του συνεταιρισμού "Θρακών-Αμνός" στην Ορεστιάδα, παρουσία Αποστόλου

Εγκαίνια του τυροκομείου του συνεταιρισμού "Θρακών-Αμνός" στην Ορεστιάδα, παρουσία Αποστόλου

Ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ν. Έβρου «Θρακών-Αμνός», μετά το πέρας των εργασιών στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου για τη «Δημιουργία χώρου επεξεργασίας Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων» στο Νεοχώρι, Ορεστιάδος, θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια των εκσυγχρονισμένων εγκαταστάσεων, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 11:30 π.μ.

Η τελετή των εγκαινίων θα γίνει παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου.

Ο «Θρακών-Αμνός» ιδρύθηκε το 2012, σημειώνοντας έκτοτε σταθερά ανοδική πορεία, ενώ σήμερα αριθμεί 180 αιγοπροβατοτρόφους από ολόκληρο το Νομό Έβρου. Δράσεις του Συνεταιρισμού αποτελούν η εμπορία αιγοπρόβειου γάλακτος, η εκπαίδευση και συμβουλευτική των παραγωγών, η Συμβολαιακή Γεωργία, οι συνεργασίες με μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα και πλέον η μεταποίηση του γάλακτος.

Με την δημιουργία του χώρου επεξεργασίας γάλακτος στο Νεοχώρι Ορεστιάδος, ο Συνεταιρισμός δύναται να εφοδιάζει τους ιδιόκτητους αυτόματους πωλητές, αρχικά σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, αλλά και σύντομα σε περισσότερα σημεία στον Ν. Έβρου, αλλά και σε άλλους Νομούς, στοχεύοντας στην παραγωγή παραδοσιακών καθώς και καινοτόμων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το δελτίο Τύπου του υπουργείου

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που πραγματοποιείται στην Κομοτηνή, θα επισκεφθεί την Τετάρτη το πρωί τη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) στην Ορεστιάδα, όπου θα εγκαινιάσει το νέο κτίριο των εργαστηρίων που παραχωρήθηκε δωρεάν από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στο πανεπιστήμιο. Θα ακολουθήσει η επίσημη παράδοση του νεοαποκτηθέντος Αγροκτήματος της Σχολής, που παραχωρήθηκε από το ΥΠΑΑΤ στο πανεπιστήμιο για να εξυπηρετήσει τις διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός θα επισκεφθεί τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «Θρακών- Αμνός» και θα εγκαινιάσει την τυροκομική μονάδα της συνεταιριστικής οργάνωσης. Επισημαίνεται ότι ο συνεταιρισμός «Θρακών- Αμνός» που ιδρύθηκε το 2012 δραστηριοποιείται ενεργά στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος και σήμερα αριθμεί 189 μέλη που παράγουν 823.182 κιλά πρόβειο και 1.429.352 κιλά γίδινο γάλα. Ο Συνεταιρισμός διακινεί και εμπορεύεται συλλογικά την πρώτη ύλη των παραγωγών – μελών, συνάπτει συμφωνίες με εταιρείες μεταποίησης, εφαρμόζει πιλοτικά συμβολαιακή γεωργία πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ από το 2016 προχώρησε και στην εγκατάσταση του πρώτου Αυτόματου Πωλητή Γίδινου Γάλακτος στην Ελλάδα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Αντίδραση από το ΑΚΚΕΛ και τον πρόεδρό του Βάκη Τσιομπανίδη:

"Ως πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ και ιδρυτικό μέλος του συνεταιρισμού ''ΑΜΝΟΣ ΘΡΑΚΩΝ" καταδικάζω απερίφραστα την απόφαση του ΔΣ του συνεταιρισμού να καλέσει τον σφαγέα του αγροτικού κόσμου στα εγκαίνια του τυροκομείου του συνεταιρισμού.

Καλούν ποιόν αυτόν που μας κατάσχεσε τις επιδοτήσεις;

Αυτόν που έκοψε τις εξισωτικές του Εβρίτη κτηνοτρόφου και τις έδωσε στο Κολωνάκι και την Εκάλη;

Αυτόν που πέταξε εκτός βιολογικών λόγω NATURA το 90% των Εβριτών βιοκαλλιεργητών;

Αυτόν που με τερτίπια αγελαίων δεν πλήρωσε τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που καταστράφηκαν φέτος απο τον παγετό;

Αυτόν που μας φλόμωσε στο ψέμα και τις υποσχέσεις τα τελευταία χρόνια;

Αυτόν που φέτος περιέκοψε 10,30% της βασικής ενίσχυσης;

Δεν μπορώ με τίποτα να κατανοήσω πως από το ''καλαμοκαβαλάρης υπουργός'' που συνυπέγραφε το ΔΣ του συνεταιρισμού, έγιναν ξαφνικά ομοτράπεζοι και έκαναν ξαφνικά τον Αποστόλου τιμώμενο πρόσωπο του κτηνοτροφικού κόσμου.

Καλώ ολόκληρο τον αγροτικό κόσμο σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του ανεπιθύμητου υπουργού στη περιοχή μας, απέναντι απο το τυροκομείο την ημέρα και την ώρα των εγκαινίων Τετάρτη 15 Νοεμβρίου και ώρα 11:30.

Καλώ τους κτηνοτρόφους να μην μπούνε στην αίθουσα των εγκαινίων και να μην συμμετάσχουν σε φιέστες και πανηγύρια με τραπεζομένους υπουργούς που κατέστρεψαν και καταστρέφουν τον πρωτογενή τομέα.

Με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τα είπαμε πολλές φορές, τώρα δεν έχουμε να πούμε τίποτα. Φτάνει η κοροϊδία και οι λύκοι που φυλάνε τα πρόβατα."