Skip to main content
19 05 2016 | 14:00

ΕΑΣ Λάρισας και Σερρών στο ΤΟΡ-10 των ανεξόφλητων δανείων προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα

ΕΑΣ Λάρισας και Σερρών στο ΤΟΡ-10 των ανεξόφλητων δανείων προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα

Μία πρώην βιομηχανία ντοματοπελτέ, δύο εκκοκκιστήρια, δύο από τις μεγαλύτερες ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών και μία επιχείρηση συσκευασίας και εξαγωγής σαλιγκαριών φιγουράρουν στους δέκα μεγαλύτερους οφειλέτες της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, με τα υψηλότερα ποσά σε ληξιπρόθεσμα δάνεια.

Πρόκειται για εταιρείες που βρίσκονται σε εκκαθάριση αυτή τη στιγμή και από τις οποίες ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ, Νίκος Μαράντος, μάλλον δεν πρόκειται να εισπράξει και πολλά χρήματα, αλλά είναι ενδεικτικό του πώς λειτουργούσε ο ιδιωτικός και ο συνεταιριστικός επιχειρηματικός τομέας στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, το TOP 10 των μεγαλο-φειλετών παρουσιάζει κατ' αποκλειστικότητα σε ρεπορτάζ του το insidestory.gr, που υπογράφουν ο Τάσος Τέλλογλου και ο Χρήστος Ιωάννου:

Οφειλές στη τράπεζα ανά οφειλέτη

ALFA ALFA ENERGY 294.666.040 ευρώ
ΑΔΕΛΚΑΝ 290.363.033 ευρώ
ΑΛΦΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑKH 150.426.575
Φυσικό πρόσωπο 123.263.542
ATIC A.E. 100.998.245
Ελληνικά Εκκοκκιστήρια 98.686.970
ΕΑΣ Λάρισας 89.733.227
Σαλιγκάρ Α.Ε. 88.622.685
ΕΑΣ Σερρών 88.622.685 ευρώ
ΔΟΜΟΚΟΤ 85.224.932 ευρώ

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι "η λίστα περιέχει την κατάσταση των δανείων που προκάλεσαν τη διάσπαση της ΑΤΕ και την υπαγωγή σε διαδικασία εκκαθάρισης, όπως αυτή αποτυπώθηκε σε μια χρονική στιγμή το 2015".

Επίσης, παρουσιάζεται ολόκληρη η λίστα, ξεχωριστά από τις δέκα πρώτες εταιρείες, ανά περιφέρεια εδώ. Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, "τα δάνεια που παρουσιάζονται είναι μη εξυπηρετούμενα, δηλαδή δάνεια που παρουσίασαν καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες στην εξυπηρέτησή τους και τα οποία έχουν επιβαρυνθεί με τόκους υπερημερίας πολλών ετών. Ορισμένα από τα δάνεια αυτά έχουν ρυθμιστεί ή ρυθμίζονται και άλλα καλύπτονται με εγγυήσεις.

Η εμφάνιση κόκκινων δανείων γενικά, δηλαδή η αδυναμία ενός οφειλέτη να εξυπηρετήσει το δάνειό του προς την τράπεζα, είναι στοιχείο της οικονομικής ζωής, ιδιαίτερα όταν η οικονομία βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης, όπως έγινε στην Ελλάδα από το 2008 και μετά. Δεν συνεπάγεται αυτόματα κάτι μεμπτό, ούτε από την πλευρά της τράπεζας, ούτε από την πλευρά του οφειλέτη.

Υπάρχουν βέβαια, περιπτώσεις που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια είτε γιατί δεν ακολουθήθηκε η συνήθης τραπεζική πρακτική είτε γιατί κάποιοι δανειολήπτες χρησιμοποίησαν τα δάνεια που συνήψαν για διαφορετικούς σκοπούς από αυτούς που συμφώνησαν με την τράπεζα. Αυτές οι περιπτώσεις έχουν οδηγηθεί και έχουν κριθεί από τη δικαιοσύνη."

"Στη λίστα υπάρχουν επίσης περιπτώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών με οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ όπως αυτή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας-Τυρνάβου (93,1 εκατ. ευρώ) ή της ΕΑΣ Σερρών (88,6 εκατ. ευρώ), που αφορούν σε δάνεια τα οποία έχουν συναφθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και θυμίζουν την περίοδο της ελληνικής ιστορίας όταν οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν την ΑΤΕ και τα δάνειά της για να ασκούν οικονομική αλλά και ψηφοθηρική πολιτική, χωρίς να δίνουν σημασία στο ποιος πληρώνει τον λογαριασμό. Βέβαια, όπως κι αλλού έτσι και στην περίπτωση της Αγροτικής, τον λογαριασμό πληρώνει εκ των υστέρων ο φορολογούμενος, ανεξάρτητα από τις δηλώσεις που κάνουν κατά καιρούς οι πολιτικοί για να δικαιολογήσουν τις κινήσεις τους.

Τέλος, υπάρχουν στη λίστα εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, που έχουν τη δική τους μακρά ιστορία στην εκκαθάριση και επιβεβαιώνουν το ρητό οικονομικών παραγόντων που λέει ότι το καλύτερο επάγγελμα είναι αυτό του εκκαθαριστή. Όσο παρατείνεται η εκκαθάριση μιας οικονομικής μονάδος ή ενός περιουσιακού στοιχείου, τόσο παρατείνεται και η δουλειά των εκκαθαριστών, οι οποίοι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης πληρώνονται. Οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως στο θεσμικό πλαίσιο, στο φόβο λήψης αποφάσεων και στο ότι ορισμένες φορές ο έλεγχος είναι ελλιπής.

Για παράδειγμα, η εταιρεία ΑΔΕΛΚΑΝ ΑΦΟΙ ΚΑΝΑΚΑΡΗ ΑΒΕΕ η οποία εμφανίζεται στη σχετική λίστα του inside story με οφειλές 290,363 εκατ. ευρώ στην ΑΤΕ, τέθηκε σε εκκαθάριση το 1997. Η εκκαθάριση διάρκεσε 12 χρόνια, χωρίς η τράπεζα να εισπράξει ούτε 10 εκατομμύρια ευρώ.

Σχετικά με την εκκαθάριση της ΑΤΕ, θα πρέπει να αναφερθεί ότι αυτή είχε ανατεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος στον εκκαθαριστή Νικόλαο Μαράντο. Πλέον η εκκαθάριση της ΑΤΕ αλλά και όλων των άλλων τραπεζών που διασπάστηκαν ανατέθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος τον Απρίλιο του 2016 στην εταιρεία PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση ΑΕ, στην οποία συμμετέχουν η ελεγκτική εταιρεία Pricewaterhouse, η σουηδική Hoist Finance και η εταιρεία πληρoφορικής Qualco."

Να συμπληρώσουμε εδώ ότι, σύμφωνα με όσες πληροφορίες μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε για κάθε μία από αυτές τις εταιρείες:

  • ALFA ALFA ENERGY: Ανήκει στην εταιρεία που εμπορεύεται τα ασφαλτικά προϊόντα ESHA (www.esha.gr)
  • ΑΔΕΛΚΑΝ: Βιομηχανία ντοματοπολτού που υπήρχε στον Αλμυρό Βόλου πριν από το 2000. Τέθηκε σε εκκαθάριση λόγω χρεών στην ΑΤΕ, η οποία την παραχώρησε για δύο χρόνια στην εταιρεία ΕΛΙΤΑ, αλλά το 2000 της αφαιρέθηκε η άδεια μεταποίησης από το τότε υπουργείο Γεωργίας. Έκτοτε δεν έχει λειτουργήσει, τουλάχιστον με τη μορφή που γνωρίζουμε ως τώρα.
  • ΑΛΦΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑKH: Πιθανότατα ανήκει στην πρώτη εταιρεία.
  • Φυσικό πρόσωπο: Δεν δίνονται περισσότερες πληροφορίες
  • ATIC A.E.: Έχει απασχολήσει μέχρι και τον Άρειο Πάγο με εκδίκαση υπέρογκων οφειλών προς το Δημόσιο. Η τελευταία απόφαση βρίσκεται εδώ και ελήφθη το 2008.
  • Ελληνικά Εκκοκκιστήρια: Εμφανίζεται με μονάδα στα Φάρσαλα, που ίσως έχει εγκαταλειφθεί ή χρησιμοποιείται πλέον από άλλη εταιρεία
  • ΕΑΣ Λάρισας: Η γνωστή Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας-Τυρνάβου-Αγιάς που έχει τεθεί σε εκκαθάριση και τα περιουσιακά της στοιχεία έχει αναλάβει η ΑΤΕ.
  • Σαλιγκάρ Α.Ε.: Εταιρεία που ανήκει στον Χαράλαμπο Κοτζαβασίλογλου, με έδρα τη Σκύδρα Πέλλας. Δεν γνωρίζουμε αν συνεχίζει να λειτουργεί, αλλά το αντικείμενό της, μέχρι και το 2013 ήταν η επεξεργασία, συσκευασία και εξαγωγή σαλιγκαριών.
  • ΕΑΣ Σερρών: Η γνωστή Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σερρών που έχει τεθεί σε εκκαθάριση και τα περιουσιακά της στοιχεία έχει αναλάβει η ΑΤΕ.
  • ΔΟΜΟΚΟΤ: Εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια εκκοκκιστηρίου στο Δομοκό, που όμως αυτή τη στιγμή δε λειτουργεί.