Skip to main content
10 01 2017 | 12:03

Σε εξέλιξη οι διεργασίες για τη δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας

Σε εξέλιξη οι διεργασίες για τη δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται αυτή την περίοδο στη χώρα μας οι διεργασίες για ίδρυση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης «Φέτας» ΠΟΠ!

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συντονίζει τη διαδικασία αυτή, αφού μέχρι σήμερα έχει κάνει πολλές συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς των τυροκομικών επιχειρήσεων και των οργανώσεων των κτηνοτρόφων με σκοπό τη γρήγορη κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου πλάνου δράσεων.

Η λειτουργία της Οργάνωσης κρίθηκε απολύτως αναγκαία από την ηγεσία του Υπουργείου ως ένα ισχυρό όπλο προστασίας της ελληνικής «φέτας», η οποία αποτελεί κυρίαρχο εξαγωγικό προϊόν της χώρας μας και τα τελευταία χρόνια απειλείται ευθέως από διάφορες απομιμήσεις που κυκλοφορούν στις διεθνείς αγορές!

Για το νέο και αρκετά δυναμικό συνεταιριστικό εγχείρημα μίλησαν στην «ΕτΔ» δυο εκ των βασικών συντελεστών, ο πρόεδρος της «Οικολογικής Διαχείρισης Προϊόντων – Παραπροϊόντων «Φέτας» ΠΟΠ-Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ.» κ. Νίκος Καλιακούδας και ο πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων (αντιπρόεδρος της Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ.) κ. Παύλος Σατολιάς.

Να σημειωθεί ότι η Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ. αριθμεί περίπου 40 μικρές και μεγάλες τυροκομικές επιχειρήσεις, συνεταιριστικού και ιδιωτικού χαρακτήρα.

Σκοπός η προστασία από τις απομιμήσεις

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην αναγκαιότητα ίδρυσης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, ο κ. Καλιακούδας επισήμανε τα εξής: «Είναι γνωστό ότι τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και ιδιαίτερα η «φέτα», πρέπει να προστατευθούν από τις διάφορες απομιμήσεις που κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά. Για τον σκοπό αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η μόνιμη και συστηματική παρακολούθησή τους από την εκάστοτε κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίζουμε κάθε φορά τετελεσμένα, τόσο στα ευρωπαϊκά, όσο και στα διεθνή forum, όπου πραγματοποιούνται χρονοβόρες και πολύπλοκες διαπραγματεύσεις και παζαρεύονται τα δούναι και λαβείν των χωρών-μελών της Ε.Ε., στο πλαίσιο των Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου με τις Τρίτες Χώρες (π.χ. Καναδάς. Ν.Αφρική κλπ). Αυτό τον ρόλο αλλά και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων, στις οποίες η κρατική μηχανή σήμερα αδυνατεί να ανταποκριθεί, καλείται να παίξει η νέα Διεπαγγελματική Οργάνωση. Οι διαδικασίες αυτοελέγχου της ποιότητας και της ταυτότητας της «φέτας» ΠΟΠ, η οποία παράλληλα με το ειδικό σήμα της που μόνο η Διεπαγγελματική θα πιστοποιεί, θα δώσει τη δυνατότητα να κυριαρχεί στην ελληνική και ξένη αγορά. Το γεγονός αυτό, από μόνο του θα δώσει στην ελληνική «φέτα» ΠΟΠ την υπεραξία, που δικαιούται! Αντίστοιχα παραδείγματα που απογείωσαν την αξία ευρωπαϊκών τυριών είναι το «ροκφόρ», η «μοτσαρέλα» κλπ. Οι ανάλογες διεπαγγελματικές οργανώσεις που ιδρύθηκαν και λειτουργούν στις χώρες όπου αυτά τα προϊόντα παράγονται, συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και τυροκομίας τους».

Επιβάλλεται η συνένωση δυνάμεων

Για το περιεχόμενο των συσκέψεων με το ΥΠΑΑΝ και τη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη ο κ. Σατολιάς δήλωσε τα παρακάτω: «Στις συσκέψεις, συνελεύσεις, συναντήσεις, επαφές και διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα καταλήξαμε στην αναγκαιότητα δημιουργίας της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης «Φέτας» ΠΟΠ. Ο κοινός τόπος όλων των απόψεων είναι η προστασία της ελληνικής «φέτας» η οποία είναι το μοναδικό προϊόν που απορροφά κατά ένα σημαντικό ποσοστό, το αιγοπρόβειο γάλα και καλύπτει επίσης ένα σημαντικό ποσοστό των μικρών, μεσαίων, μεγάλων, αλλά και συνεταιριστικών τυροκομικών επιχειρήσεων στη χώρα μας. Δεν θέλουμε το πρόβλημα να διαιωνίζεται σε βάρος της αυθεντικής «φέτας» και του αιγοπρόβειου γάλακτος, που αποτελούν τη ναυαρχίδα της ελληνικής κτηνοτροφίας και τυροκομίας. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι επιβάλλεται στην παρούσα φάση, να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος και συνεννόηση μεταξύ των Ελλήνων κτηνοτρόφων και τυροκόμων, διότι αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τη συνένωση των δυνάμεών τους. Οι συνθήκες είναι ιδανικές και οφείλουν, κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι, βιομήχανοι και διακινητές, που είτε εκπροσωπούν τον συνεταιριστικό, είτε τον ιδιωτικό τομέα, να συνεργαστούν για τη δημιουργία αλλά και την ουσιαστική λειτουργία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, όπως προτρέπει και το κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: eleftheria.gr