Skip to main content
08 02 2016 | 10:33

Διάσπαση στον Προμαχώνα - χωρίς κόσμο η Χρυσούπολη - διαχωρίζουν τη θέση τους Τέμπη και "δορυφόροι"

Διάσπαση στον Προμαχώνα - χωρίς κόσμο η Χρυσούπολη - διαχωρίζουν τη θέση τους Τέμπη και "δορυφόροι"

Κι ενώ ο αγώνας στη Νίκαια έδειξε να κορυφώνεται, με την κοινή απόφαση πολλών μπλόκων, μεταξύ των οποίων και του μεγαλύτερου, όπου βασικοί εκπρόσωποι είναι Βαγγέλης Μπούτας, Ρίζος Μαρούδας και Κώστας Τζέλλας, να "κατέβουν" στην Αθήνα με τρακτέρ, σε κάποια άλλα μπλόκα φάνηκαν τα πρώτα σημάδια κούρασης και διαφωνιών.

  • Τοπικά ΜΜΕ των Σερρών αναφέρονται σε καυγάδες μεταξύ των αγροτοσυνδικαλιστών στον Προμαχώνα, ενώ στο facebook κυριαρχεί η σύγχυση καθημερινά για το πότε είναι η συνέλευση του μπλόκου, αφού άλλος ανακοινώνει στις 12 το μεσημέρι κι άλλος, ρίχνοντας αιχμές, στις 8 το βράδυ. Πάντως, όσον αφορά την κάθοδο στην Αθήνα, μερίδα αγροτών από τις Σέρρες και συγκεκριμένα τον Προμαχώνα έχουν αρχίσει τα πικρόχολα σχόλια, ότι η πλατεία Συντάγματος θα είναι και η αρχή του τέλους των μπλόκων.
  • Στη Χρυσούπολη δεν προχώρησαν το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι σε 24ωρο αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού, γιατί δεν υπήρχε αρκετός κόσμος στη συνέλευση της Παρασκευής, προκειμένου να οργανωθεί σωστά το μπλόκο.
  • Τα Τέμπη μαζί με τις Μικροθήβες έβγαλαν ανακοίνωση με δικά τους αιτήματα, που διαφέρουν από το κοινό πλαίσιο της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων (Νίκαια) Και της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Μελισσοκόμων και Αλιέων (Εξοχή, Κερδύλλια κ.λπ.). Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν θα κατέβουν εκπρόσωποι από τα συγκεκριμένα μπλόκα στην Αθήνα.

Στην Πελοπόννησο σκληραίνουν κι άλλο τα μπλόκα

Μόνιμα κλειστή παραμένει η νέα εθνική οδός «Αθηνών– Κορίνθου», στα διόδια του Ισθμού. Υπάρχει βέβαια μια λωρίδα κυκλοφορίας, για να περνούν έκτακτα ιατρικά περιστατικά ή έγκυες γυναίκες.

H παλαιά εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου θα κλείσει σήμερα στο Καλαμάκι, από τις 15:00 έως τις 22:00. Για το διάστημα που θα είναι κλειστή και η νέα και η παλαιά εθνική οδός, η κυκλοφορία των οχημάτων από Κόρινθο προς Αθήνα κι αντίστροφα θα διεξάγεται μέσω του δρόμου Ισθμός-Λουτράκι-Σχίνος-Αλεποχώρι-Μέγαρα. Πρόκειται για ένα παρακαμπτήριο δρόμο στενό, επαρχιακό, 75 περίπου χιλιομέτρων που απαιτείται περίπου μιάμιση ώρα για να τον διανύσει ένα αυτοκίνητο υπό κανονικές συνθήκες.

Στην Αρκαδία, αργά το βράδυ της Κυριακής, οι αγρότες άνοιξαν τον αυτοκινητόδρομο λόγω της ατελείωτης ουράς που είχε δημιουργηθεί και σήμερα θα τον κλείσουν στα διόδια Νεστάνης από τις 12:00 έως τις 24:00.

Στην Αργολίδα, οι αγρότες προετοιμάζονται για αποκλεισμό υπηρεσιών, εντός της εβδομάδας, στις μεγάλες πόλεις του νομού, ενώ στη Λακωνία ετοιμάζονται να ναυλώσουν πλοίο για να μεταφέρουν τα τρακτέρ από το λιμάνι του Γυθείου στον Πειραιά, την προσεχή Παρασκευή. Σήμερα θα κλείσουν τη γέφυρα του Ευρώτα, στην εθνική οδό Σπάρτης-Τρίπολης, από τις 17:00 έως τις 20:00. Όσοι ταξιδεύουν για Τρίπολη θα πρέπει να ακολουθήσουν τον επαρχιακό δρόμο Σπάρτη - Καστόρι - Λογγανίκος - Μεγαλόπολη.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στην περιοχή, αύριο Τρίτη το απόγευμα, οι αγρότες από τα ανεξάρτητα μπλόκα της Πελοποννήσου θα συναντηθούν στον Ισθμό, προκειμένου να οργανώσουν την κάθοδό τους στην Αθήνα και να προετοιμάσουν και άλλου είδους κινητοποιήσεις μέσα στην εβδομάδα.

Αγρότες της Αιγιάλειας αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνέλευση στις 18:30, προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις, ενώ αναμένεται να κλείσουν από 19:00-22:00 τη νέα εθνική οδό Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου. Στην Αιγιάλεια υπάρχει και δεύτερο μπλόκο στην παλαιά εθνική οδό Πατρών - Αθηνών στη γέφυρα του Μεγανίτη. Εκεί οι αγρότες θα κλείσουν σήμερα για δύο ώρες το δρόμο, από 19:00-21:00.

Στην Ηλεία από τις 12 το μεσημέρι έως τις 18.00 έκλεισαν την Κυριακή την Ε.Ο. σε Μαραθιά και Κουρτέσι. Από σήμερα Δευτέρα με βάση και τις αποφάσεις της Νίκαιας αναμένεται να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις.

Από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ κράτησε ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου στο ύψος της Κάτω Αχαΐας. Σύμφωνα με τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής αυτό θα επαναλαμβάνεται κάθε μέρα και κανείς δεν θα κάνει πίσω, μέχρι η κυβέρνηση να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο του ασφαλιστικού.

Παράλληλα, όπως έχει γράψει το tempo24.gr, δεν αποκλείεται να αυξηθεί και άλλο το χρονικό διάστημα των αποκλεισμών τις επόμενες ημέρες, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα οι αγρότες θα "εισβάλουν" πάλι με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της Πάτρας, στο πλαίσιο των ανάλογων κινητοποιήσεων που θα γίνουν στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Σήμερα το πρωί θα αποφασιστούν και οι ώρες κλεισίματος του δρόμου στο Ασπρόχωμα Μεσσηνίας. Στο Καλό Νερό Τριφυλλίας οι αγρότες συνεχίζουν δυναμικά τον αγώνα τους και αποφάσισαν και σήμερα να κλείσουν το δρόμο από τις 3 μ.μ. Έως τις 7 μ.μ. Την Τρίτη και την Τετάρτη, τα τρακτέρ θα παραμείνουν στο Μπλόκο στον Κόμβο του Καλού Νερού, αλλά δεν θα κλείσει ο δρόμος λόγω της Παντριφυλιακής Εορτής του Αγίου Χαραλάμπους στα Φιλιατρά. Την Πέμπτη θα κλείσει ο δρόμος σε ώρες που θα αποφασίσει η Συντονιστική Επιτροπή. Την Παρασκευή, το Μπλόκο θα συμμετάσχει στο πανελλαδικό κάλεσμα της Συντονιστικής των Μπλόκων στην Αθήνα.

Αιτωλοακαρνανία

Όσον αφορά στο μπλόκο του Κεφαλόβρυσου Αιτωλοακαρνανίας, μετά από την συνέλευση του Σαββάτου έγινε αποκλεισμός του Κόμβου από 14:00 το μεσημέρι έως 10:00 το πρωί της Δευτέρας.

Σε κλείσιμο του δρόμου στο κόμβο του Αγίου Νικολάου από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα προχώρησαν χθες οι αγρότες στον Άγιο Νικόλαο της Βόνιτσας.

Στη Γέφυρα Ευήνου το μπλόκο έκλεισε από τις 17:00 έως 20:00.

Στον κόμβο Μύτικα (Αγρότες Αλυζίας): 12 μέχρι τις 3:00 το μεσημέρι.

Τα μπλόκα στις υπόλοιπες οδικές αρτηρίες

Έως τις 3 μετά το μεσημέρι θα παραμείνουν τελικά κλειστά τα Τέμπη, αντί τις 18.00 που είχε αποφασιστεί, έπειτα από συνεννόηση των αγροτών του μπλόκου με την Αστυνομία προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία. Η Κοιλάδα θα ξανακλείσει και πάλι στις 9 το βράδυ για ένα 24ωρο.

Στις Μικροθήβες, οι αγρότες προχωρούν σήμερα σε εθελοντική αιμοδοσία- θέλοντας με την κίνηση τους αυτή να δείξουν την κοινωνική διάσταση του αγώνα τους που αφορά, όπως επισημαίνουν, στο σύνολο των κοινωνικών ομάδων.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ ελευθερώνετι για κάποιες ώρες η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Στο νομό Κιλκίς έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, ο αποκλεισμός ξεκίνησε το Σάββατο στις 12.00 το μεσημέρι και θα συνεχιστεί «μέχρι και τη Δευτέρα».

Σε επ' αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται για έβδομη ημέρα σήμερα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης -Βέροιας. Στο μπλόκο η δύναμη μετρά περισσότερα από 750 τρακτέρ.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης- Βέροιας καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας το απόγευμα από τις 16.00, ενώ υπενθυμίζεται ότι η δύναμη στο μπλόκο υπερβαίνει τα 400 τρακτέρ.

Στο Νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο Νομού αφορά στα εξής: σε Έδεσσα και Αμύνταιο θα γίνει αποκλεισμός 12.00-13.00 το πρωί και 19.00-21.00 το βράδυ, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα κλείσουν 17.30-20.30 το βράδυ.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12.00-18.00 κλειστά), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανίων, στα «πράσινα φανάρια» και το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα (12.00-16.00 κλειστά). Τα άλλα δύο μπλόκα, όπως μας ανέφερε ο αγρότης, μέλος της συντονιστικής στα πράσινα φανάρια, Βασίλης Μαυροσκάς, θα κλείνουν σε συνεννόηση και εναλλάξ, έτσι ώστε να «μην δημιουργείται ταλαιπωρία στον αστικό πληθυσμό».

Στο Νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο, με περίπου 600 συνολικά τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στην Καστοριά και προσκαλούν σε γενική συνέλευση στο μπλόκο της Εγνατίας στον κόμβο του Άργους Ορεστικού την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου στις 20:00 το βράδυ με βασικό θέμα την κάθοδο στην Αθήνα στη μεγάλη πανελλαδική αγροτική διαδήλωση. Θα συζητηθούν όμως και άλλα θέματα που αφορούν τις δράσεις στην περιοχή και την οργάνωση του μπλόκου.

mploko

Για τη Δευτέρα 8/2 η Εγνατία στον κόμβο της αερογέφυρας Άργους Ορεστικού θα κλείσει τις ώρες 12:00 με 13:30 και 16:30 με 18:00.

Το μπλόκο του Πολύμυλου θα κλείσει την Εγνατία 12:00 με 14:00.

Ήπειρος

Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες της Ηπείρου οι οποίοι προγραμματίζουν και σήμερα αποκλεισμούς δρόμων.

Οι αγρότες της Άρτας θα κλείσουν τον δρόμο στο παλιό γεφύρι σήμερα, αύριο και μεθαύριο για 12 ώρες, από τις 15:00 και μετά. Στο Κομπότι θα αποκλείσουν τον δρόμο από τις 19:00 έως τα μεσάνυχτα.

Οι αγρότες της Πρέβεζας έχουν προγραμματίσει να κλείσουν τον δρόμο στον κόμβο του Λούρου από 12:00 έως 15:00 και από 19:00 έως 22:00.

Στην Ηγουμενίτσα οι αγρότες συνεχίζουν τον αποκλεισμό της πύλης του λιμανιού για αναχωρήσεις εξωτερικού από 19:00 έως 23:00.

Στα Ιωάννινα, οι κτηνοτρόφοι έχουν αποφασίσει αποκλεισμού της Ιωαννίνων - Κακαβιάς στο 12ο χιλιόμετρο, καθώς και τους παράδρομους από 19:00 έως 23:00.