Skip to main content
23 01 2018 | 10:54

Δεν θα κατέβουν στα μπλόκα οι αγρότες της Ξάνθης και της Καβάλας

Δεν θα κατέβουν στα μπλόκα οι αγρότες της Ξάνθης και της Καβάλας

Σβηστές παραμένουν και έτσι θα παραμείνουν οι μηχανές των τρακτέρ των αγροτών της Ξάνθης και όλης της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Ειδικότερα κάποιοι σύλλογοι όπως του Αιγείρου καθώς επίσης και ο σύλλογος της Καλλίστης Ροδόπης δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις που αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που συνεδρίασε την Τρίτη 16 Ιανουαρίου, σε διευρυμένη σύνθεση, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Στον Έβρο, στις 11 π.μ. στις 27 Ιανουαρίου θα γίνει συγκέντρωση μικρομεσαίων αγροτών με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στην πλατεία της Ορεστιάδας, όπου θα αποφασιστεί και το στήσιμο μπλόκου στον κόμβο των Καστανιών. Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν στην διάρκεια σύσκεψης που έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Έβρου «Η Ενότητα» το βράδυ της Δευτέρας 22 Γενάρη.

Απρόθυμοι οι αγρότες της Ξάνθης

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης, οι αγρότες της Ξάνθης δεν είναι διατιθεμένοι να συμμετάσχουν σε καμιά κινητοποίηση όπως άλλωστε δεν το έκαναν και πέρσι. Και αυτό – όπως εξηγεί – δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί τα προβλήματά τους, αυτά που τους έκαναν να βγουν στους δρόμους πρόπερσι αλλά ότι δεν πιστεύουν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα λυθούν και νιώθουν απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα όλων των κινητοποιήσεων: «Τα πράγματα είναι γνωστά σ’ όλους μας. Ο κ. Μπούτας (βουλευτής ΚΚΕ) υποκινεί τις κινητοποιήσεις και αυτός τις τελειώνει όπου θέλει χωρίς να μας ρωτήσει. Γιατί να συμμετάσχουμε σε κάτι τέτοιο; Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε προβλήματα. Έχουμε και όσο πάνε και διογκώνονται. Δεν μειώθηκε το αγροτικό ρεύμα και το αγροτικό πετρέλαιο είναι απλήρωτο από το 2015. Αν χρωστούσαμε εμείς στο κράτος από το 2015 θα μας δέσμευαν και… τον αέρα που αναπνέουμε! Το μόνο που πήγε καλά ήταν οι πληρωμές των επιδοτήσεων που είναι λεφτά της Ε.Ε.», αναφέρει ο κ. Δαλάτσης.

Υπενθυμίζουμε πως από το 2016 που οι αγρότες της περιφέρειας μας συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις είχε γίνει μια προσπάθεια να συσταθεί μια Ομοσπονδία Αγροτών της ΑΜΘ και επικεφαλής αυτής της προσπάθειας είχε τεθεί ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Καβάλας κ. Θέμης Καλπακίδης, ως άτυπος εκπρόσωπός της. Δύο χρόνια μετά και η Ομοσπονδία έμεινε στα λόγια. Ο κ. Καλπακίδης μίλησε στο «Ε» για το αγροτικό ζήτημα και τι πρόκειται να κάνουν οι αγρότες της ΑΜΘ. «Πρόκειται να γίνει μια συνάντηση αγροτικών συλλόγων στην Σίνδο Θεσσαλονίκης. Συμμετέχει και ο δικός μας σύλλογος (Καβάλας). Είναι ένα ανοιχτό κάλεσμα για όλους για να συζητήσουμε ποια θα είναι η δική μας στάση. Μια στάση βέβαια που δεν θα εκφράζει τη δική μας άποψη απέναντι σ’ όλα αυτά που ψηφίζονται για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και θα δούμε τι θα κάνουμε. Κι αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι κακώς κάποιοι συνδέουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών με την καλλιεργητική περίοδο. Οι αγρότες έχουν δουλειά όλο το χρόνο».

Πρόεδρος των Αγροτών Καβάλας, Θ. Καλπακίδης: «Δεν θα γίνουμε ουρές αυτών που πούλησαν τον αγώνα μας…»

Σ’ ότι αφορά τις κινητοποιήσεις ο κ. Καλπακίδης μετέφερε την ίδια εικόνα με τον κ. Δαλάτση: «Οι αγρότες της ΑΜΘ είναι απογοητευμένοι με αυτό που έγινε πρόπερσι και πέρσι. Θεωρούμε ότι ο κ. Μπούτας και οι συν αυτώ αποδόμησαν όλη την προσπάθεια που έγινε αδειάζοντας τον αγροτικό κόσμο για να υπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Είναι αυτοί που μπαίνουν πρώτοι στις κινητοποιήσεις και φεύγουν πρώτοι και πουλάνε τους υπόλοιπους. Είναι απλό τους έταξαν οι κυβερνώντες το 2016 – όταν κερνούσαν τσίπουρα στον Πρωθυπουργό ότι θα πάρουν συνδεμένες ενισχύσεις και πούλησαν τον αγώνα. Βγήκαν ξανά πέρσι όταν το αφορολόγητο ήταν στα 12.000 ευρώ. Εμείς λοιπόν δεν πρόκειται να στηρίζουμε και να γίνουμε ουρές αυτών που μας πούλησαν», δηλώνει με έμφαση ο κ. Καλπακίδης.

Πηγή: Μαριάννα Ξανθοπούλου, empros.gr