Skip to main content
11 11 2019 | 11:53

Δεν λέει να κοπάσει ο "κουρνιαχτός" από την προσπάθεια Σαράντη να πάρει την προεδρία στη Διεπαγγελματική Φέτας

Δεν λέει να κοπάσει ο "κουρνιαχτός" από την προσπάθεια Σαράντη να πάρει την προεδρία στη Διεπαγγελματική Φέτας

Μετά τον Αλέκο Καχριμάνη, τον περιφερειάρχη Ηπείρου, που δέχτηκε προσωπική επίθεση από τον Μιχάλη Σαράντη, συνιδιοκτήτη με τον αδερφό του Τάκη, στην εταιρεία Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς), στις δηλώσεις Σαράντη απαντά τώρα η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, η μόνη ουσιαστικά συνδικαλιστική οργάνωση που έχει ευρεία παραγωγική βάση από τις τρεις συμμετέχουσες - οι άλλες δύο είναι η ΠΕΚ και ο ΣΕΚ - στην υπό ίδρυση Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας.

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα ξεκίνησε από την πρωτοβουλία Σαράντη την 1η Οκτωβρίου να συναντηθεί απευθείας με τον Κλαδικό Συνεταιρισμό Κτηνοτρόφων Ελλάδος, παρακάμπτοντας τις προσπάθειες ίδρυσης Διεπαγγελματικής που είχαν ξεκινήσει εδώ και πάνω από δύο χρόνια από τον ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων), ενώ η πρωτοβουλία για συμφωνία μεταξύ βιομηχάνων, τυροκόμων και αιγοπροβατοτρόφων είχε περάσει στα χέρια του Γιάννη Βιτάλη, αντιπροέδρου της Δωδώνη Α.Ε.

Της συνάντησης ακολούθησαν σχεδόν εμπρηστικές δηλώσεις του κ. Σαράντη στην εφημερίδα "Ύπαιθρο Χώρα", εναντίον των αγροτοσυνδικαλιστών και του κ. Βιτάλη, στη συνέχεια έγινε Συνέλευση του ΣΕΒΓΑΠ στη Λάρισα, όπου έπεσαν οι τόνοι ανάμεσα στους βιομήχανους, ενώ στις 2 Νοεμβρίου σε εκδήλωση στα Τρίκαλα, με πρωτοβουλία του Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, ο κ. Σαράντης επανήλθε με χαρακτηρισμούς εναντίον του Περιφερειάρχη Ηπείρου και άλλων.

Είχε δηλώσει συγκεκριμένα, χωρίς να τον κατονομάζει, ότι: "Περιφερειάρχης που δεν έχει αγοράσει 1 kg γάλα στη ζωή του, μας μιλάει για τεχνικές τυροκόμησης, παίζοντας από τη μία το ρόλο του καλού μπαμπά των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, και από την άλλη δεν ξέρω εάν έχει και οικονομικά συμφέροντα σε τυροκομική εταιρεία, που δεν το κρύβει ότι την βοηθάει!!!"

Παράλληλα, καταφέρθηκε και εναντίον των μικρομεσαίων τυροκόμων-εξαγωγέων καθιστώντας τους συνυπεύθυνους για τη μείωση της τιμής του γάλακτος: "Τα τυροκομεία που μείωσαν τις τιμές στην Ελλάδα και είδαν ότι δεν πουλάνε, στράφηκαν στο εξωτερικό προσφέροντας τη φέτα στην ίδια Ελληνική μειωμένη τιμή. Εκείνη τη στιγμή η τιμή πώλησης της φέτας στο εξωτερικό ήταν 5,5€ έως και 6€/kg. Ήρθε η καταστροφή μέσα σε τρία χρόνια, και δεν ξέρω τι θα γίνει για το 2020. Η τιμή έχασε 25%-30%."

Οι προτάσεις του, βέβαια, βρίσκουν σύμφωνους τους περισσότερους εμπλεκόμενους με την παραγωγή της φέτας, με εξαίρεση την πρόταση για πλειοψηφία των μεταποιητών στη Διεπαγγελματική, αλλά οι δηλώσεις του για τους υπόλοιπους συντελεστές του κλάδου, δεν βοηθούν στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας για την ίδρυση Διεπαγγελματικής, ενώ δεν κρύβει τη διάθεσή του αναλάβει την προεδρία της.

Η απάντηση του κ. Καχριμάνη ήρθε τρεις μέρες μετά την εκδήλωση στα Τρίκαλα, με την παρακάτω ανάρτηση:

Και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, απάντησε και η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας:

"Η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας προς απάντηση των όσων ειπώθηκαν σε συνέντευξη γνωστού γαλακτοβιομήχανου, περί μη συμμετοχής των συνδικαλιστών του κλάδου των κτηνοτρόφων στην διεπαγγελματική της ΦΕΤΑΣ, επισημαίνει τα κάτωθι προς γνώση του ιδίου αλλά και του κοινού:

- Ενημερώνουμε τον κύριο γαλακτοβιομήχανο πως για να επιλέξουμε γκισέμι στο κοπάδι πρέπει πρώτα να έχουμε κοπάδι. Συνεπώς ας φτιάξουμε πρώτα την διεπαγγελματική κι έπειτα ορίζουμε και το γκισέμι-πρόεδρο αυτης. Ας μην βιάζεται να πιάσει προεδρικό θόκο.

- Οι συνδικαλιστές κτηνοτρόφοι κύριε γαλακτοβιομήχανε και δη αυτοί της ομοσπονδίας Θεσσαλίας έχουν να επιδείξουν αγώνες δεκαετιών για την ΦΕΤΑ, που ξεκινούν από τον 1992 με την σύσταση του φακέλου υποψηφιότητας για την κατοχύρωση (κάτι που επετεύχθη) και φτάνουν στο 2004, χρονιά που το Ευρωπαϊκό δικαστήριο τελεσεδίκησε και κατοχυρώθηκε η ΦΕΤΑ ως Ελληνική. Εσείς κύριε γαλακτοβιομήχανε που ήσασταν όλα αυτά τα χρόνια και ποιους αγώνες δώσατε για τη ναυαρχίδα των Ελληνικών τυριών;

- Ειπώθηκε από τον συγκεκριμένο γαλακτοβιομήχανο πως οι συνδικαλιστές κτηνοτρόφοι δεν παράγουν. Θα θέλαμε πολύ, αν εκείνος γνωρίζει κάποιον τέτοιον συνδικαλιστή, να μας τον κατονομάσει και να μην κρίνει εξ ιδίων του κλάδου τα αλλότρια (ίσως).

- Τέλος το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια προσπάθεια του κυρίου γαλακτοβιομήχανου να υποτιμηθούν οι συνδικαλιστές κτηνοτρόφοι και να υπερτιμηθούν (βγάζοντας απεριόριστη εκτίμηση και αγάπη) οι συνεταιριστές. Με τους οποίους συνεταιριστές έχει συναντήσεις που αφορούν το μέλλον της διεπαγγελματικής για την ΦΕΤΑ. Αναρωτιόμαστε μήπως αυτή η αγάπη πηγάζει από το παρελθόν όταν και οι συνεταιριστές πούλησαν(;) στον κύριο γαλακτοβιομήχανο το εργοστάσιο;

Κλείνοντας θα θέλαμε να ενημερώσουμε πάσα ενδιαφερόμενο πως η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας από το 1984 που ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα πολεμά για τα συμφέροντα του κλάδου καταθέτοντας χρήμα και ψυχή και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν όψιμο σωτήρα να αμαυρώσει τους αγώνες μας. Εμείς θα είμαστε εδώ να παράγουμε και να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον για το επάγγελμα μας και για τα παιδιά μας ενάντια σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε μας απειλεί κύριε γαλακτοβιομήχανε."

Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Σαράντη στα Τρίκαλα:

"Κυρία εκπρόσωπε του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κυρία Παπαδημητρίου,

Κύριε Περιφερειάρχη,

Κυρίες & Κύριοι,

Είμαστε σήμερα όλοι εδώ, γιατί μας έφεραν τα προβλήματα του κλάδου.

Δυστυχώς μετά από μία δεκαπενταετία περίπου κανονικότητας στις τιμές της φέτας και κατ’ επέκταση στις τιμές του πρόβειου & γίδινου γάλακτος, έχουμε τρία χρόνια που η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο.

Πρώτη επισήμανση:

Από αυτή την κατάσταση χάνουμε όλοι. Όποιος από εδώ μέσα πιστεύει ότι το «μάρμαρο» το πληρώνουν μόνο οι κτηνοτρόφοι, κάνει μεγάλο λάθος.

Δεύτερη επισήμανση και ερώτηση:

Γιατί φτάσαμε εδώ; Δυστυχώς στη χώρα μας 10 χρόνια μετά την κρίση και την επί της ουσίας σχεδόν χρεοκοπία του κράτους, δεν υπήρξε συμφωνία τι μας έφερε έως εδώ. Ναι κυρίες και κύριοι, δεν είχαν την τόλμη να καθίσουν οι πολιτικοί όλων των παρατάξεων, οι επιχειρηματίες, οι τραπεζίτες και τελικά όλη η κοινωνία, να πουν ένα, δύο, τρία πράγματα που έφταιξαν. Οι μισοί κατηγορούν τους άλλους μισούς και όλοι μαζί τους Γερμανούς, Γάλλους και όλους τους άλλους. Όλοι αυτοί φταίξανε. Εμείς πουθενά.

Λοιπόν, από εμένα θα ακούσετε ΑΛΗΘΕΙΕΣ και μόνο ΑΛΗΘΕΙΕΣ.

Οι λόγοι που δημιούργησαν το πρόβλημα στις τιμές της φέτας και βέβαια στην πρώτη ύλη, στο γάλα είναι οι παρακάτω:

Α. Αυξημένη παραγωγή γάλακτος σε σχέση με το γάλα που είχε παραχθεί το 2015. Πιο συγκεκριμένα στο πρόβειο υπήρξε αύξηση 10,51% το 2016 - 17,36% το 2017 - 22,54% το 2018. Επίσης στο γίδινο γάλα υπήρξε αύξηση 9,27% το 2016 - 14,11% το 2017 – 17,39% το 2018. Επιπλέον, παραγωγή Φέτας 30.000tn/χρόνο x 3 χρόνια=90.000tn ΦΕΤΑ.

Β. Μειωμένες πωλήσεις στην εσωτερική αγορά, στη φέτα αλλά και στα κίτρινα σκληρά τυριά της Ηπείρου, που οι εκεί παραγωγοί γύρισαν ένα μέρος της παραγωγής σε φέτα. Οποιοδήποτε κίτρινο τυρί πωλούνταν στα S/M, πάνω από 11-12€ το κιλό, απλά δεν πουλούσε.

Γ. Τότε έγινε το μεγάλο πανηγύρι. Θα σας πω μια πραγματική ιστορία!

Τα τυροκομεία που μείωσαν τις τιμές στην Ελλάδα και είδαν ότι δεν πουλάνε, στράφηκαν στο εξωτερικό προσφέροντας τη φέτα στην ίδια Ελληνική μειωμένη τιμή. Εκείνη τη στιγμή η τιμή πώλησης της φέτας στο εξωτερικό ήταν 5,5€ έως και 6€/kg. Ήρθε η καταστροφή μέσα σε τρία χρόνια, και δεν ξέρω τι θα γίνει για το 2020. Η τιμή έχασε 25%-30%.

Δ. Λένε ότι φταίνε και εισαγωγές και ελληνοποιήσεις γάλακτος. Μπορεί να έχουν δίκιο. Αλλά αυτοί που τα λένε, για να τα λένε πρέπει να έχουν στοιχεία και αφού έχουν στοιχεία να τα πάνε στους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς, στον εισαγγελέα, στον πρωθυπουργό (όπως διατείνονται μερικοί ότι μιλάνε μαζί του). Σε διαφορετική περίπτωση, όλοι αυτοί, εάν είναι πολιτικοί είναι υστερόβουλοι και υποκριτές, και εάν είναι συνδικαλιστές, είναι το λιγότερο αμοραλιστές, που σκοπό έχουν να διασφαλίσουν την καρέκλα και τους τίτλους που κατέχουν. Από σωτήρες και εθνοπατέρες έχουμε χορτάσει. Αποτυχημένοι τυροκόμοι που έκλεισαν τις δικές τους επιχειρήσεις, στις καλές εποχές, έρχονται σαν σύμβουλοι και θέλουν να μπουν στην Διεπαγγελματική φέτας, να μας πουλήσουν τέχνη και πρόοδο.

Περιφερειάρχης που δεν έχει αγοράσει 1 kg γάλα στη ζωή του, μας μιλάει για τεχνικές τυροκόμησης, παίζοντας από τη μία το ρόλο του καλού μπαμπά των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, και από την άλλη δεν ξέρω εάν έχει και οικονομικά συμφέροντα σε τυροκομική εταιρεία, που δεν το κρύβει ότι την βοηθάει!!!

Η πρόταση του κτηνοτρόφου Νίκου Δημόπουλου, την οποία δεν γνώριζα, και τη διάβασα στην Agrenda, είναι ότι πιο καθαρό, πιο λογικό και εφαρμόσιμο, ακούστηκε αυτές τις ημέρες.

Όσοι κτηνοτρόφοι έχουν το γάλα, όσοι τυροκόμοι παράγουν την φέτα, ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ έχουν θέση στην Διεπαγγελματική. Και πάντα με την αρχή της ποσότητας παραγωγής ανά κωδικό είτε αυτό είναι γάλα, είτε είναι Φέτα. Η Διεπαγγελματική δεν ούτε είναι σύλλογος, ούτε μέσο προβολής. Είναι επαγγελματικό όργανο που ανάλογα με τη σωστή λειτουργία ή όχι, θα εξαρτώνται οικογένειες ανθρώπων, επιχειρήσεις, κόποι μιας ζωής, και σίγουρα θα επηρεάσει σε κάποιο βαθμό, την οικονομία αλλά και τη φήμη της πατρίδας μας.

Αν η φέτα που παράγεται είναι 120 χιλιάδες τόνους περίπου τιμή 5€ ανά κιλό, αυτό ανάγεται σε ετήσιο τζίρο από 600 εκατομμύρια €. Οι πολιτικοί μας, θα πρέπει να δουν τα νούμερα και να δεχτούν λογικές προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν και γρήγορα και απλά.

Τελευταίο κεφάλαιο: Η ΛΥΣΗ !!!

Θαύματα πλέον δε γίνονται. Για να έρθουν καλύτερες μέρες, θα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα πολλά πράγματα.

Α. Επειδή στην αγορά ισχύει η προσφορά και η ζήτηση, στην περίπτωση μας πρέπει να γίνουν ενέργειες που θα αυξήσουν τη ζήτηση όπως: Στοχευμένες ενέργειες στο εξωτερικό για να ενημερωθούν οι καταναλωτές στις κύριες αγορές της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας, των Σκανδιναβικών χωρών. Διαφήμιση στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, out door, προβολές, καταχωρήσεις σε περιοδικά διατροφής, με στόχο να καταλάβει ο ευρωπαίος καταναλωτής την διαφορά της φέτας από τα υπόλοιπα λευκά τυριά.

Β. Έλεγχος εισκόμισης γάλακτος, παραγωγής και αποθήκευσης της φέτας με ανάλογη καθοδήγηση, για ενιαία γεύση κατά το δυνατόν, με χρήση καλλιεργειών, πυτιάς, παστερίωσης κλπ.

Γ. Ενημέρωση των κτηνοτρόφων, για την παραγωγή της επόμενης χρονιάς προκειμένου να υπάρχει πάντα αυτό που λέμε «λειψό προϊόν». Εάν σφάζατε το 30% των ζώων που έχετε, δε χρειάζεται να σας πω που θα πάει η τιμή της φέτας και η τιμή του γάλακτος.

Δ. Κάθε νομός, ένας συνεταιρισμός. Οι παραγωγοί θα είχαν μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ εάν οργανώνονταν σε ομάδες και με δικές τους παγολεκάνες – βυτία, έδιναν το γάλα στα τυροκομεία. Έτσι θα μπορέσει να γίνει αυτό που ζητάνε κτηνοτρόφοι: Συμφωνητικά με τιμές κάθε χρόνο. Εμείς ως εταιρεία δουλεύουμε με τέσσερις συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών, και αγοράζουμε 20.000 τόνους γάλα και βέβαια ενθαρρύνουμε τέτοιες προσπάθειες.

Στο σημείο αυτό θα αναφερθώ στις αρχές στις οποίες θα πρέπει να βασίζεται η Διεπαγγελματική φέτας:

1.Η έδρα της Διεπαγγελματικής να είναι στην Λάρισα και το Δ.Σ. να συνεδριάζει σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, όπου υπάρχουν και οι Συνεταιρισμοί Γάλακτος.

2.Δέσμευση όλων των μεταποιητών ότι σε εγκαταστάσεις που παράγεται ΦΕΤΑ, δεν θα εισέρχεται εισαγόμενο αιγοπρόβειο γάλα.

Στις 5 πύλες εισόδου της χώρας να ελέγχονται όλα τα βυτία μεταφοράς γάλακτος. Σε περίπτωση που χρειαστεί επιπλέον προσωπικό ή υπερωρίες στην εργασία τους, το κόστος θα βαραίνει τον ΕΛΓΟ.

4.Τοποθέτηση GPS στα βυτία συλλογής γάλακτος για έλεγχο δρομολογίου και στάσεων.

5.Στο ΔΣ του ΕΛΓΟ να υπάρχει εντεταλμένος σύμβουλος ελέγχων και να είναι κτηνοτρόφος με τα απαραίτητα προσόντα. Με αυτό τον τρόπο οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να έχουν άμεση ενημέρωση και για το πότε γίνονται οι έλεγχοι και βεβαίως για τα αποτελέσματα τους.

6.Τα μέλη της Διεπαγγελματικής που παράγουν ΦΕΤΑ, να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι επιτρέπουν σε πενταμελή επιτροπή Ανεξάρτητης Αρχής, να ελέγχει τα εργοστάσια παραγωγής (ΠΟΠ τυριών) 24 ώρες το 24ωρο.

7.Έλεγχος των υποδομών προστασίας του περιβάλλοντος σε κάθε παραγωγική μονάδα φέτας.

8.Εφόσον τα μέλη του ΣΕΒΓΑΠ που παράγουν ΦΕΤΑ έχουν ποσοστό πάνω από 70% μαζί με τους κτηνοτρόφους που προμηθεύουν το γάλα για την παραγωγή αυτής της ποσότητας ΦΕΤΑΣ, δεν χρειάζεται κανένας άλλος με μη ενεργή συμμετοχή στη δημιουργία της Διεπαγγελματικής.

9.Διαχείριση από την Διεπαγγελματική των εισφορών που υφίστανται για το αιγοπρόβειο γάλα και σήμερα γίνονται από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

10.Διαχείριση από την Διεπαγγελματική όλων των προγραμμάτων για την διαφήμιση & προβολή του προϊόντος στη διεθνή αγορά.

11.Ανάπτυξη νέων δράσεων για την βελτίωση της ποιότητας της φέτας με βάση την υγρασία, την συσκευασία, τις καλλιέργειες & την ποιότητα του γάλακτος.12.Έλεγχος καταλληλόλητας και συμβατότητας του ντόπιου ελληνικού γάλακτος σε ό,τι αφορά παραγόμενες φυλές αιγοπροβάτων και χρησιμοποιούμενες ζωοτροφές.13.Αναπροσαρμογή των προδιαγραφών και λύση των προβλημάτων που υφίστανται στην παραγωγή και συσκευασία του προϊόντος ενσωματώνοντας όλες τις νέες λύσεις που δίνει η τεχνολογία και απαιτούν οι διεθνείς αγορές (πχ φέτα crumbled, ημιάπαχη, μαλακή, σκληρή κλπ). Δουλεύουμε ακόμα με τη νομοθεσία του 1994. Να μην εκμεταλλευτούμε την πρόοδο των 25 ετών;

14.Οι μεταποιητές να έχουν την πλειοψηφία στην υπό ίδρυση Διεπαγγελματική ΦΕΤΑΣ.

15.Έλεγχος εμπορικών εταιρειών διακίνησης της ΦΕΤΑΣ στις χώρες του εξωτερικού. Ταυτοποίηση τιμολογίων των τυροκομείων, με τα τιμολόγια του ενδιάμεσου εμπόρου προς το κατάστημα λιανικής.

Τέλος, ως ο άνθρωπος που έδωσε όλο του το είναι 40 χρόνια τώρα στο γάλα και στα προϊόντα του, λέω ότι είμαι στη διάθεση όλων σας να βοηθήσω να δημιουργηθεί η Διεπαγγελματική φέτας με τις αρχές και αξίες που προανέφερα.

Κλείνοντας, θα μιλήσω ακόμα περισσότερο στη γλώσσα σας. Επειδή στην επιχειρηματική ζωή αγωνίστηκα, κουράστηκα και δημιούργησα δουλεύοντας σκληρά ως «γκισέμι», εάν με πιστέψετε και με βοηθήσετε, θα συνεχίσω να κάνω αυτό που καλά ξέρω:

Να οδηγήσω την Διεπαγγελματική φέτας στην κορυφή!!!

Εκεί που της αξίζει!!!

Εκεί που πρέπει να είμαστε όλοι εμείς που παράγουμε σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο!!!

Στην Ελλάδα μας!!!

Σας ευχαριστώ."