Skip to main content
19 09 2018 | 10:53

Αυτό δεν ήταν ΔΕΘ, ήταν «διαγωνισμός εξαγγελιών για τους αγρότες» λέει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Αυτό δεν ήταν ΔΕΘ, ήταν «διαγωνισμός εξαγγελιών για τους αγρότες» λέει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

«Διαγωνίζονται για τη θωράκιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν μίλησαν για τα βασικά προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων», τονίζει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ από τη ΔΕΘ. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο διαγωνισμός σε προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων των μνημονίων στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, του πρωθυπουργού και του αρχηγού της ΝΔ, καμιά ουσιαστική ελάφρυνση δεν παρέχει στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που υποφέρουν από την αντιλαϊκή πολιτική, ούτε διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης. Επιδιώκουν ταυτόχρονα να εξασφαλίσουν τις ''ευλογίες'' των επιχειρηματικών ομίλων και των συμμάχων, τους οποίους εξυπηρετούν διαχρονικά με την κυβερνητική πολιτική τους.

Επιχειρούν επιπλέον να κοροϊδέψουν για μια ακόμη φορά τους αγρότες με τη δήθεν μείωση που εξαγγέλλουν στις ασφαλιστικές εισφορές. Αφού οι ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνει η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών στον ΕΦΚΑ, μετά και τη δήθεν μείωση, είναι υψηλότερες από τις εισφορές που πλήρωναν στον πρώην ΟΓΑ. Ενώ η διατήρηση του κατώτερου ασφαλιστικού εισοδήματος, εξαναγκάζει την αγροτική οικογένεια (αγρότης-αγρότισσα) να πληρώνουν εισφορές πάνω από το πραγματικό τους εισόδημα.

  • Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για μείωση κατά 33% αφορά τους αγρότες με εισόδημα πάνω από 7.500€, την ίδια στιγμή όμως που η κυβέρνηση παραδέχεται ότι το 90% των αγροτών και κτηνοτρόφων δηλώνει εισόδημα μικρότερο από 7500€, δηλαδή η μείωση αφορά σε ένα πολύ μικρό αριθμό αγροτών.

  • Η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές που εξήγγειλε η κυβέρνηση σε βάθος 4ετίας, δεν καλύπτει ούτε καν τις απώλειες από τη μείωση της έκπτωσης του φόρου (αφορολόγητο), που θα ισχύσει από την 1/1/2020. Το αφορολόγητο μειώνεται κατά 3.000€, επιβαρύνοντας με 660€ το χρόνο την τσέπη αγροτών και κτηνοτρόφων.

  • Σύμφωνα με τα παραδείγματα που παρέθεσε η υπουργός Αχτσιόγλου, αγρότης με εισόδημα 8.022 ευρώ το χρόνο θα έχει μείωση 481€, όμως ταυτόχρονα η επιβάρυνσή του από τη μείωση του αφορολόγητου που έχει αποφασιστεί θα είναι 660€, συνεπώς όχι μόνο δεν κερδίζει, αλλά χάνει στο σύνολο 179€. Όταν ασφαλίζεται και η αγρότισσα γυναίκα του, θα πληρώσουν μαζί υποχρεωτικά εισφορές για 10.000 ευρώ περίπου και όχι για 8.022 ευρώ.

  • Επιπλέον η κυβέρνηση κρύβει συνειδητά ότι κάθε χρόνο οι ασφαλιστικές εισφορές προστίθενται στο ασφαλιστέο εισόδημα και το επιβαρύνουν. Από φέτος θα επιβαρύνεται η ασφάλιση στο 100%, έτσι αυξάνεται χρόνο με το χρόνο η ασφαλιστική εισφορά και καλύπτει τη δήθεν μείωση που εξήγγειλαν.

  • ''Ξεχνάνε'' κυβέρνηση και ΝΔ, ότι οι ασφαλιστικές εισφορές επιβαρύνονται με επιπλέον 6,95% για την ασφάλιση υγείας και 0,25% για την αγροτική εστία, έτσι στο ποσοστό ασφαλιστικής εισφοράς που αναφέρουν πρέπει να προστίθεται ένα επιπλέον 7,20%. Άρα, για τα παραδείγματα που ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου, οι ασφαλιστικές εισφορές διαμορφώνονται ως εξής: Το 2020 η εισφορά θα είναι 19,86% και θα φτάνει το 2022 στο 20,53%, ενώ με τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη θα φτάνει στο 22.20%.

Για τις άλλες εξαγγελίες τους έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:

Τέλος Επιτηδεύματος: Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος ως τη φετινή χρονιά, ως αποτέλεσμα των κινητοποιήσεών μας το 2014 μετά τη συνάντηση που είχαμε με τους 6 υπουργούς της τότε κυβέρνησης. Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μόνο σε συνεταιρισμένους αγρότες καλύπτει ένα πολύ μικρό αριθμό αγροτών, είναι χωρίς αντίκρισμα και δημιουργεί αγρότες δυο ταχυτήτων.

Φορολογία: Με δεδομένη την έκπτωση φόρου που υπάρχει σήμερα, η εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για φορολογία 9% στα εισοδήματα ως 10.000€, σημαίνει ότι αγρότης που σήμερα πληρώνει για 10.000 ευρώ εισόδημα φόρο 330€, θα είναι αφορολόγητος. Όμως χωρίς την έκπτωση φόρου, για την οποία ο αρχηγός της ΝΔ συνειδητά δεν ανέφερε τίποτε, θα πληρώνει 900 ευρώ. Και οι δυο τους κρύβουν ότι η φορολογία δεν γίνεται στο πραγματικό εισόδημα, αλλά με τα τεκμήρια διαβίωσης, με συνέπεια η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών να φορολογείται για ποσό μεγαλύτερο από τις 10.000€ αν έχει σπίτι, αυτοκίνητο, παιδί. Οι εξαγγελίες τους για φοροελαφρύνσεις είναι ''δημιουργική'' απάτη και αφορά λίγους αγρότες και κτηνοτρόφους. Πλειοδοτούν κυβέρνηση και ΝΔ σε φοροαπαλλαγές και νόμιμη φοροαποφυγή στις μεγάλες Α.Ε. και επιχειρήσεις με μειώσεις φόρων από 29% σε 20% και τη φορολογία των μερισμάτων - κερδών των μετόχων τους από 15% σε 5% (Μητσοτάκης).

Διαγωνίζονται για τη θωράκιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν μίλησαν για τα βασικά προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Κόστος παραγωγής: 0.44€ το πετρέλαιο για τους εφοπλιστές, 1.35-1.50€ για αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ στις χώρες της ΕΕ, την οποία μας φέρνουν συνεχώς ως παράδειγμα, η μέση τιμή είναι στα 0.60€ το λίτρο. Τεράστιες επιβαρύνσεις και αυξήσεις στο ρεύμα. Υψηλό ΦΠΑ, που πρέπει να καταργηθεί στα μέσα και εφόδια και στα είδη πρώτης ανάγκης, αφού επιβαρύνουν την κατανάλωση. Φυτοφάρμακα που τα αγοράζουμε 2-3 και παραπάνω φορές ακριβότερα από ό,τι οι συνάδελφοί μας στις άλλες χώρες. Εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα μας, την ίδια στιγμή που, στο όνομα της οικονομίας της αγοράς που ευαγγελίζονται, φτάνουν 5-6 φορές ακριβότερα στη λαϊκή κατανάλωση. Με τις πλάτες των κυβερνήσεων μια χούφτα μεγαλέμποροι και μεσάζοντες κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών.

Ακατάσχετο τραπεζικών λογαριασμών στο ύψος των 15.000€, για το οποίο δεσμεύτηκε η κυβέρνηση στα μπλόκα του 2018.

Υγεία - Πρόνοια - Συντάξεις: Πληρώνουμε υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές χωρίς ουσιαστική κάλυψη στην Υγεία και Πρόνοια, με μεγάλη συμμετοχή σε πανάκριβα φάρμακα, με υποβαθμισμένα Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία χωρίς στελέχωση, χωρίς ειδικότητες και μηχανήματα. Επιπλέον οι συντάξεις που λαμβάνουν οι συνάδελφοί μας είναι εξευτελιστικές μετά από τόσα χρόνια δουλειάς και πληρωμής εισφορών (είναι περίπου 330 ευρώ), κάτω και από τη λεγόμενη εθνική σύνταξη των 384€.

Καμιά εμπιστοσύνη στις προεκλογικές υποσχέσεις.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους να δυναμώσουν και να συσπειρωθούν στους ΑΣ, τις Ομοσπονδίες και να διεκδικήσουν μια ζωή με δικαιώματα, να πληρώνεται ο ιδρώτας τους, να μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες σε κοινή συμπόρευση με το εργατικό κίνημα και τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων. Με μαζικούς δυναμικούς αγώνες να διεκδικήσουμε τα αιτήματα επιβίωσης που έχουμε.

• Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.

• Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών. Να σταματήσει το αίσχος των ''ανοιχτών τιμών''.

• Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους

• Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

• Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο ''κόκκινο'', συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος του αφορολόγητου (12.000 ευρώ + 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).

• Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

• ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις».