Skip to main content
07 11 2019 | 14:10

Απόψε θα μιλήσει στους Χανιώτες ο Μαρούδας για τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Απόψε θα μιλήσει στους Χανιώτες ο Μαρούδας για τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Σύσκεψη διοργανώνει την Πέμπτη 7 Νοέμβρη στις 7 μ.μ. η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων (ΕΟΑΣΝΧ) στο Εργατικό Κέντρο της πόλης με κεντρικό ομιλητή τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Η ομιλία θα γίνει στο πλαίσιο του συντονισμού των κινητοποιήσεων, με συσκέψεις και συναντήσεις που ξεκίνησαν στις 20 Οκτωβρίου στη Λάρισα και συνεχίστηκαν σε τοπικό επίπεδο, πρώτα στη Βέροια και σήμερα στα Χανιά, ενώ θα κορυφωθούν στις 15 Δεκεμβρίου και πάλι στη Λάρισα. Εκεί θα ολοκληρωθεί και το πλαίσιο των αιτημάτων για τη φετινή καλλιεργητική χρονιά. Ο κεντρικός πυρήνας των αιτημάτων είναι το "όχι στην ιδιωτική ασφάλιση της παραγωγης" και σε τοπικό επίπεδο οι χαμηλές τιμές στο βαμβάκι (Θεσσαλία) και στο ροδάκινο (Μακεδονία), μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις με τον εμπορικό πόλεμο Ε.Ε.-Η.Π.Α.

Η σύνθεση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Οι Χανιώτες αγρότες θα προσθέσουν το αίτημα της πλήρους και αποτελεσματικής κάλυψης της δακοκτονίας από το κράτος. Οι εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΝΧ επισημαίνουν ότι η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας για άλλη μια χρονιά ήταν προβληματική και αναφέρθηκαν στις ζημιές που υπέστη το ελαιόλαδο φέτος, τόσο όσον αφορά στην ποιότητά του, όσο και στην ποσότητά του.

Επιπλέον, θέτουν και το αίτημα της αποζημίωσης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την απώλεια της ελαιοπαραγωγής του 2018 αφού οι αγρότες δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για την κατάσταση που έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα την τεράστια καταστροφή του 2018. Αντιθέτως έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα για το πρόβλημα αυτό και το μόνο που παίρνουν κάθε φορά είναι διαβεβαιώσεις ότι όλα θα πάνε καλά και ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Η ΕΟΑΣΝΧ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι των Χανίων διεκδικούν:

  • Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς.
  • Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
  • Να αποζημιωθεί στο 100% από κρατικά κονδύλια η τεράστια φετινή καταστροφή.

Οι επόμενες προγραμματισμένες περιφερειακές συσκέψεις είναι στη Μεσσήνη και στην Ανθήλη.

Σύσκεψη στις 15 Νοεμβρίου στην Ανθήλη

Σύσκεψη διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας την Παρασκευή 15 Νοέμβρη στο κοινοτικό κατάστημα Ανθήλης με στόχο την καλύτερη καταγραφή των προβλημάτων και την οργάνωση της δράσης για το επόμενο διάστημα.

Σε σχετικό δελτίο αναφέρεται: «Πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας με βασικά ζητήματα την κατάσταση του αγροτικού κινήματος στο νομό μας και πανελλαδικά, τα ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα που βιώνουμε οι μικρομεσαίοι παραγωγοί, καθώς και το πώς μέσα από την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων θα διεκδικήσουμε λύσεις για τα προβλήματα αυτά.

Συνάδελφοι, η νέα κυβέρνηση φρόντισε πολύ σύντομα να διαψεύσει τις όποιες προσδοκίες και αυταπάτες υπήρχαν, σε σημαντικό κομμάτι βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, ότι μετά την έλευσή της τα πράγματα θα βελτιωθούν.

Οι όποιες εξαγγελίες για μείωση των φορολογικών συντελεστών, για μείωση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και στις ασφαλιστικές εισφορές αποδείχτηκαν κοροϊδία.

Το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνεται και οι τιμές στα βασικά προϊόντα μειώνονται, όπως τώρα στο βαμβάκι, στις ελιές και το λάδι, στο γάλα, στο μέλι κλπ.

Οι μεγαλέμποροι, οι βιομήχανοι, οι μεσίτες κάνουν πάρτι με τον δικό μας ιδρώτα, μας παίρνουν τα προϊόντα με ανοιχτές τιμές, μας πληρώνουν όποτε τους βολεύει και μας γονατίζουν με τη συμβολαιακή καλλιέργεια.

Συνάδελφοι, μπροστά σε αυτή την κατάσταση πρώτιστο καθήκον αποτελεί η ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, η ισχυροποίηση, η μαζικοποίηση των Αγροτικών Συλλόγων, η δημιουργία νέων συλλόγων όπου δεν υπάρχουν, η ισχυροποίηση της Ομοσπονδίας. Δεν νοείται σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση συνάδελφοί μας να είναι εκτός Αγροτικών Συλλόγων.

Η οργάνωση και η διεκδίκηση είναι τα μόνα όπλα που έχουμε για να μπορέσουμε να ζήσουμε ανθρώπινα τον 21ο αιώνα εμείς και οι επόμενοι που έρχονται.

Σαν πρώτο βήμα καλούμε όλους τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους, τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους της περιοχής σε ανοιχτή σύσκεψη με στόχο την καλύτερη καταγραφή των προβλημάτων και την οργάνωση της δράσης μας για το επόμενο διάστημα, την Παρασκευή 15 Νοέμβρη στις 6.00 το απόγευμα στο κοινοτικό κατάστημα Ανθήλης».