Skip to main content
21 12 2015 | 10:07

Αποχώρησαν από τον Πλατύκαμπο οι Λαρισαίοι με τα τρακτέρ - ραντεβού τον Γενάρη

Αποχώρησαν από τον Πλατύκαμπο οι Λαρισαίοι με τα τρακτέρ - ραντεβού τον Γενάρη

Αποχώρησαν το Σάββατο οι Λαρισαίοι αγρότες από τον κόμβο του Πλατύκαμπου. Περίπου 250 τρακτέρ είχαν συγκεντρωθεί με πρωτοβουλία περίπου 20 συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών οργανώσεων του νομού Λάρισας, μεταξύ αυτών και του Α.Σ. Λαρισαίων Αγροτών με πρόεδρο το Χρήστο Σιδερόπουλο. Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική τους Επιτροπή αναφέρει ότι δίνουν ραντεβού για τον Γενάρη:

"Σήμερα Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015 συγκεντρωθήκαμε με τα αγροτικά μας μηχανήματα, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που θέλουν να εφαρμόσουν με το Μνημόνιο 3. Σε μια από τις δυσκολότερες χρονιές για την παραγωγή μας , με χαμηλές τιμές, ανύπαρκτη ρευστότητα και παύση πληρωμών από την πλευρά της πολιτείας, διαπιστώνουμε το μεγάλο αδιέξοδο του πρωτογενή τομέα.

Η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών του νομού Λάρισας εδώ και δυο μήνες πραγματοποίησε συγκεντρώσεις από χωριό σε χωριό , ενημερώνοντας τους συναδέλφους αγρότες. Μεταξύ αυτών έγιναν και τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις – διαμαρτυρίες, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, συμμετοχή στην μεγάλη συγκέντρωση της Αθήνας και από χθες 18/12/2015 εδώ στον κόμβο Πλατυκάμπου με τα αγροτικά μας μηχανήματα.

Η κυβέρνηση αρνείται τον διάλογο, επιμένει στα μέτρα που μας εξοντώνουν και βάζουν ταφόπλακα στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας αλλά και ολόκληρης της χώρας είναι:

 1. Το κόστος παραγωγής
 2. Το ασφαλιστικό
 3. Το φορολογικό

Στους υπολογισμούς μας, το 2016 και το 2017 με βάση το μνημόνιο, ζητείται από αγρότες και κτηνοτρόφους να αποδώσουν φόρους και περικοπές περίπου 2 δις ευρω.

Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση είναι άδικη και αντιαναπτυξιακή.

Σήμερα όμως Συνάδελφοι αγρότες διαπιστώσαμε και τις μεγάλες αστοχίες στη διανομή των δικαιωμάτων 2015 – 2019, που έχουν σαν αποτέλεσμα λιγότερες πληρωμές για τους παραγωγούς αλλά και αποκλεισμούς.

Δεν αναγνωρίστηκαν σε πολλούς δενδροκαλλιεργητές τα δικαιώματα που έπρεπε να δοθούν.

Έχουμε σε πολλούς παραγωγούς μη επιλέξιμες εκτάσεις με ποινές και αποκλεισμούς στις πληρωμές.

Μεγάλο θέμα επίσης είναι και οι κακές πληρωμές στο πρόγραμμα της απονιτροποίησης.

Παρατηρούμε επίσης την πολύ κακή συμπεριφορά του Τραπεζικού Συστήματος, το οποίο παρακράτησε τα χρήματα των αγροτών παρότι είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση στους λογαριασμούς.

Ένα άλλο σοβαρό θέμα που προέκυψε είναι και η άρνηση της ΔΕΗ να αποδεχθεί τον διακανονισμό αποπληρωμής των λογαριασμών αγροτικού ρεύματος με δόσεις.

Σήμερα εμείς

 • οι αγρότες και οι αγρότισσες, οι κτηνοτρόφοι και οι νέοι αγρότες
 • οι αγροτικοί συνεταιρισμοί του νομού Λάρισας
 • οι Ομοσπονδίες κτηνοτρόφων
 • η Ένωση Νέων Αγροτών νομού Λάρισας

αποχωρούμε αλλά αποφασίζουμε τον Γενάρη να είμαστε πάλι όλοι μαζί ενωμένοι σε ένα δυνατό μεγάλο αγώνα με τα τρακτέρ στους δρόμους.

Έλληνες βουλευτές,

 • γιατί πρέπει με την ψήφο σας να μας καταδικάσετε στη φτώχεια;
 • γιατί πρέπει να μη μπορούμε να καλλιεργήσουμε;
 • γιατί πρέπει να μη μπορούμε να ζήσουμε;
 • Γιατί πρέπει να χάσουμε τα χωράφια μας, τα σπίτια μας και τα μηχανήματά μας;

Αυτές τις πολιτικές σας επιλογές τις απορρίπτουμε, τις καταδικάζουμε και θα τις πολεμήσουμε."

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθερία"

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των Λαρισαίων αγροτών στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε την Παρασκευή η τοπική Συντονιστική Επιτροπή, καθώς στον επαρχιακό δρόμο Λάρισας-Άγιας στον κόμβο Πλατυκάμπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες τρακτέρ, αλλά και αυτοκίνητα, ενώ απόδειξη της αγωνιστικής διάθεσης των νέων κυρίως αγροτών που έκαναν αισθητή την παρουσία τους ήταν και η κατάληψη του οδοστρώματος στο ύψος της ΠΑΘΕ, διακόπτοντας για 20 περίπου λεπτά την κυκλοφορία. Το βράδυ τα τρακτέρ παρέμειναν παρατεταγμένα στην άκρη του δρόμου, στον επαρχιακό δρόμο Λάρισας-Αγιάς, στο ύψος του Πλατυκάμπου και αναμένεται να αποχωρήσουν σήμερα το μεσημέρι, μετά την πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί των Συντονιστικών Επιτροπών απ’ όλη τη Θεσσαλία, την Κατερίνη, την Κοζάνη, τη Μακεδονία και τη Στ. Ελλάδα. Βέβαια, όπως δήλωσαν οι αγροτοσυνδικαλιστές «αποχωρούμε προσωρινά, λόγω εορτών για να επανέλθουμε τη νέα χρονιά για την τελική μάχη με την κυβέρνηση».

Η συγκέντρωση

Αναλυτικότερα λίγο μετά τις 11 της Παρασκευής άρχισαν να συγκεντρώνονται τα πρώτα τρακτέρ στον κόμβο Πλατυκάμπου, με ισχυρή παρουσία των αγροτών από τα χωριά του πρώην Δήμου Πλατυκάμπου (νυν Κιλελέρ), της επαρχίας Τυρνάβου και από το Καλοχώρι. Μετά τις 12 ξεκίνησαν οι ομιλίες με τους νέους Φάνη Τραγάκη, Νίκο Παυλονάσιο, Τριαντάφυλλο Τσινούλη και Γιώργο Μαχά να αναφέρονται στις μέχρι σήμερα επαφές με το ΥΠΑΑΤ, αλλά και στα αιτήματα, τα οποία έχουν διαφοροποιηθεί από τότε που ξεκίνησε ο αγώνας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι ομιλητές «απόδειξη του χάσματος που μας χωρίζει με την κυβέρνηση είναι πως από τότε που ξεκινήσαμε τις συζητήσεις, όχι μόνο δεν λύθηκαν τα προβλήματά μας, αλλά οξύνθηκαν. Στην αρχή διεκδικούσαμε επίλυση του κόστους παραγωγής, να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και οι φορολογικοί συντελεστές και τώρα προέκυψαν οι εκκρεμότητες των πληρωμών της ενίσχυσης, των αγροπεριβαλλοντικών, η αποκατάσταση των δικαιωμάτων και η αναγκαιότητα ρύθμισης χρεών προς την ΔΕΗ. Εάν πληρωθούμε τον Ιούνιο –όπως ακούγεται- το υπόλοιπο της ενιαίας, πώς θα σπείρουμε την άνοιξη;» αναρωτήθηκαν.

Το μπλόκο στην Εθνική

Ακολούθως και αφού αποφασίστηκε η ολονύκτια παραμονή των αγροτικών μηχανημάτων στους δρόμους, οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής να υπάρξει συμβολική διακοπή της κυκλοφορίας, επί της ΠΑΘΕ. Γύρω στη 1 αντιπροσωπεία αγροτών ενημέρωσε την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ για τις προθέσεις των αγροτών και μετά από διαπραγματεύσεις, τους επιτράπηκε να ανέβουν πεζή στην εθνική οδό, στέλνοντας έτσι μήνυμα στην κυβέρνηση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει μετά τις γιορτές.