Skip to main content
24 03 2015 | 08:53

Αναβάθμιση του ζωικού κεφαλαίου θέλει η ΑΕΣ Νάξου για την επόμενη εξαετία

Αναβάθμιση του ζωικού κεφαλαίου θέλει η ΑΕΣ Νάξου για την επόμενη εξαετία

Με σκοπό τη βελτίωση της γραβιέρας Νάξου, τόσο από πλευράς ποιότητας όσο και από πλευράς αποδόσεων, η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Νάξου (πρώην ΕΑΣ) έχει σκοπό να παρέχει κίνητρα για την ανανέωση του ζωικού κεφαλαίου του νησιού με ορίζοντα εξαετίας. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΣ, Δημήτρης Καπούνης, ανέλυσε το όραμα της επιχείρησης για τα επόμενα χρόνια:

«Σαν Ένωση έχουμε βάλει κάποια οράματα εξαετίας.

Πρώτον, να εκσυγχρονίσουμε περισσότερο το τυροκομείο μας, για να παράγουμε τη γραβιέρα καλύτερα και γρηγορότερα και με καλύτερα αποτελέσματα, όσον αφορά το οικονομικό θέμα. Έτσι, θα έχουμε καλύτερο κόστος, ώστε να μπορούμε να «παίξουμε» με την τιμή.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.

Δεύτερον, να εκσυγχρονιστούμε όσον αφορά τη συσκευασία της πατάτας, δηλαδή να κάνουμε ψυκτικούς θαλάμους, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε την πατάτα στο νησί χωρίς να νοθεύεται, γιατί υπάρχουν τέτοια κρούσματα στην αγορά. Εμείς στη Νάξο έχουμε καταφέρει να παράγουμε και να τυποποιούμε ένα μέρος της παραγωγής, με αποτέλεσμα να μη νοθεύεται η πατάτα.

Τρίτον, να δώσουμε κίνητρα στον παραγωγό να αλλάξει το ζωικό του κεφάλαιο, να φέρουμε τις αγελάδες από την υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να του αλλάξουμε το ζωικό κεφάλαιο, γιατί υπάρχουν αιμομιξίες και άλλα προβλήματα στην κτηνοτροφία, τα οποία θέλουμε να εξαλείψουμε.

Τέταρτον, να δώσουμε κίνητρα στον παραγωγό να φτιάξει ψυκτικούς θαλάμους, γιατί η πατάτα της Νάξου βγαίνει σε ένα χρονικό περιθώριο 2 μηνών, με αποτέλεσμα ο παραγωγός να μην ξέρει τι να κάνει την πατάτα και να την σπρώχνει από εδώ κι από κει.»