Skip to main content
29 11 2018 | 10:30

Αγροτοκτηνοτροφικό συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Καρδίτσα

Αγροτοκτηνοτροφικό συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Καρδίτσα

Αγροτοκτηνοτροφικό συλλαλητήριο με τρακτέρ πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, που το οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, μαζί με την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, αλλά και τη συμμετοχή διαφόρων σωματείων και συλλόγων. στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.

Αγροτικά μηχανήματα υπήρχαν στην κεντρική πλατεία, με τα περισσότερα να σταθμεύουν στον πεζόδρομο.

Στο χαιρετισμό του ο Γ.Γ. της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας τόνισε ότι οι αγρότες δεν πρόκειται να φοβηθούν ούτε την προπαγάνδα ουτε τα αγροτοδικεία και θα συνεχίσουν τον αγώνα, επίπονος μεν επίμονος ωστόσο, ενάντια στα μέτρα που τους ξεκληρίζουν, από όποια κυβέρνηση και αν λαμβάνονται.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο κ. Σ. Γιαννακός, αντιπρόεδρος της ΕΟΑΣΚ ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η κ. Ελένη Καρυά εκ μέρους του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο κ. Κώστας Κουβαράς εκ μερους του Συνδικάτου Οικοδόμων.Πέραν της ψήφισης του ακατάσχετου των 15.000 στους τραπεζικους λογαριασμους των αγροτών, το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροκτηνοτρόφων περιλαμβάνει:

  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
  • Καμιά μείωση του αφορολόγητου ορίου. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ
  • Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιο-δότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιο-πρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
  • Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωρα-φιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος του αφορολόγητου (12.000 ευρώ + 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).
  • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφά-λαιο, χωρίς καθυστερήσεις. Να καλυφθούν οι ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτο-κτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει, άμεση εξόφληση των αποζη-μιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.
  • Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
  • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα.
  • Άμεση κατάργηση των αγροτοδικείων.

Πηγή: http://volos.ert.gr