Skip to main content
16 12 2016 | 10:53

Χωρίς σαφή εικόνα και με ανακρίβειες οι εκτιμήσεις της IBHS για την αγορά αγροχημικών στην Ελλάδα

Χωρίς σαφή εικόνα και με ανακρίβειες οι εκτιμήσεις της IBHS για την αγορά αγροχημικών στην Ελλάδα

Με αριθμητικά στοιχεία του 2014, σε σύγκριση με το 2013 και εικασίες για την επίπτωση των capital controls κατά τη διάρκεια του 2015 επιχειρεί να δώσει μια εικόνα για την πορεία του κλάδου των αγροχημικών προϊόντων στην Ελλάδα η εταιρεία ερευνών Infobank-Hellastat (IBHS). Στη διάθεση των δημοσιογράφων έδωσε μόνο ένα περιληπτικό δελτίο τύπου, το οποίο περιέχει πολλές ανακρίβειες, ακόμα και όσον αφορά την αριθμητική ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν από την έρευνα στους ισολογισμούς των εταιρειών, οπότε αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι αρκετά ασαφές.

Κατ' αρχάς υπήρξε αύξηση πωλήσεων το 2014, ενώ το 2015 δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία ή τουλάχιστον δεν αναφέρονται στην έρευνα. Παράλληλα, αναφέρεται ότι "τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ αυξήθηκαν σε 7% και 2,6% αντίστοιχα". Δηλαδή τα περιθώρια κέρδους είτε προ είτε μετά από φόρους αυξήθηκαν. Επίσης, δεν αναφέρει ποιες είναι οι 26 επιχειρήσεις του κλάδου που εξετάστηκαν και αν σε αυτές περιλαμβάνονται τόσο παραγωγικές όσο και εισαγωγικές εταιρείες, καθώς και αν περιλαμβάνονται όλων των ειδών τα αγροχημικά (λιπάσματα και γεωργικά φάρμακα).

Είναι δεδομένο, φυσικά, από ολόκληρη την αγορά ότι κατά την επιβολή των capital controls το 2015 όλες οι μεγάλες εταιρείες "έκοψαν" τις πιστώσεις προς τα περισσότερα καταστήματα εφοδίων, τα οποία με τη σειρά τους "έκοψαν" την πίστωση και στους περισσότερους πελάτες τους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συρρικνώθηκε η αγορά, ούτε βεβαίως ότι αναπτύχθηκε περαιτέρω.

Ας δούμε, όμως, την ανακοίνωση της IBHS, όπως δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο:

"Το 2015, το σύνολο του γεωργικού κλάδου χαρακτηρίστηκε από προβλήματα ρευστότητας, τα οποία ήταν πιο εμφανή σε περιοχές και καλλιέργειες που επηρεάστηκαν είτε από ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε από υποχώρηση των τιμών παραγωγού, σύμφωνα με μελέτη της IBHS Α.Ε., από την οποία προκύπτει πως οι αγροτικές επιχειρήσεις ήταν πιο συγκρατημένες στη ζήτηση προϊόντων φυτοπροστασίας.

Σύμφωνα με τον Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst της IBHS Α.Ε., Αλέξη Νικολαΐδη και όπως προκύπτει από τη μελέτη, το 2015 παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην έναρξη της εαρινής καλλιεργητικής περιόδου, γεγονός που σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία που παρατηρήθηκε στην καταγραφή των δεδομένων κατά την πώληση ενός φυτοφαρμάκου, δυσχέρανε τη λειτουργία της αγοράς, ειδικά σε επίπεδο λιανικής πώλησης.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η IBHS, η επιβολή των capital controls τον Ιούλιο του 2015 είχε αρνητική επίδραση στον γεωργικό τομέα, καθώς δεν μπορούσαν να διεκπεραιωθούν άμεσα οι συναλλαγές με τους προμηθευτές του εξωτερικού, ενώ οι περισσότεροι αγρότες δεν είχαν τη δυνατότητα να προπληρώσουν τις προμήθειές τους.

Αναφορικά με τη φετινή χρονιά, βασικό χαρακτηριστικό αποτελεί η πρώιμη εαρινή περίοδος, γεγονός που έφερε ταχύτερα τις πρώτες παραγγελίες αγροχημικών. Επομένως, βάσει των ευρημάτων της μελέτης της IBHS, το πρώτο τρίμηνο παρατηρήθηκε ελαφρώς αυξητική τάση στην αγορά. Αντιθέτως, η δεύτερη φάση των καλλιεργειών καθυστέρησε, γεγονός που συνδέεται και με την καθυστερημένη πίστωση της δεύτερης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης, αλλά και τη συγκρατημένη πολιτική πιστώσεων των μεγάλων εταιρειών του κλάδου και των καταστημάτων εφοδίων.

Η IBHS παρατηρεί ότι η ρευστότητα εξακολουθεί να διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ γενικά επικρατούν χαμηλές προσδοκίες για τις τιμές παραγωγού στο σκληρό σιτάρι. Επίσης, όπως σημειώνεται στην έρευνα, η φορολογική επιβάρυνση των αγροτών θα συντηρήσει και στο άμεσο μέλλον την πολιτική χαμηλών εισροών.

Σημαντικό πρόβλημα, σύμφωνα με την IBHS, εξακολουθούν να αποτελούν οι παράνομες εισαγωγές μη πιστοποιημένων αγροχημικών, πρακτική η οποία έχει ενταθεί λόγω της ύφεσης της οικονομίας και της αύξησης της φορολόγησης.

Σύμφωνα με την Customer Support Manager της IBHS, Αντιγόνη Αμπελακιώτη, «η θέσπιση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης αγροχημικών στα τέλη του 2015 αποτέλεσε σαφώς θετικό βήμα. Ωστόσο η μέχρι στιγμής εφαρμογή συνοδεύτηκε από γραφειοκρατία και υψηλό κόστος για τα καταστήματα αγροεφοδίων. Προκειμένου να επιτευχθούν οι επιδιωκόμενοι στόχοι, απαιτείται βελτιστοποίηση της λειτουργίας, ενώ οι γεωπόνοι προτείνουν την αποσύνδεση της συνταγογράφησης από την πώληση γεωργικών φαρμάκων από τα καταστήματα».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 26 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

  • Ο Κύκλος Εργασιών του δείγματος το 2014 αυξήθηκε κατά 9,3% στα 467,1 εκατ. ευρώ
  • Τα ΚΠΤΦΑ ενισχύθηκαν κατά 64%, στα 35,11 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, τα προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημιές 11,35 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 3,313 εκατ. ευρώ το 2013
  • Tα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ αυξήθηκαν σε 7% και 2,6% αντίστοιχα.
  • H κεφαλαιακή μόχλευση διατηρήθηκε υψηλή, σχηματιζόμενη σε 2 προς 1.
  • Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν στους 5,5 μήνες."