Skip to main content
19 02 2016 | 17:03

Η αγορά παρακολουθεί στενά τα μεγάλα deal στα σούπερ-μάρκετ: Σκλαβενίτης-Μαρινόπουλος και Παντελιάδης-Βερόπουλος

Η αγορά παρακολουθεί στενά τα μεγάλα deal στα σούπερ-μάρκετ: Σκλαβενίτης-Μαρινόπουλος και Παντελιάδης-Βερόπουλος

Με... κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλη η αγορά την πορεία υλοποίησης των συμφωνιών στον κλάδο του λιανεμπορίου, που κλείστηκαν μέσα στις προηγούμενες μέρες και σύντομα θα έχουμε και τις υπογραφές: Η ίδρυση κοινής εταιρείας μεταξύ Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη για τη διάσωση των 33 υπερ-μάρκετ του πρώτου και η εξαγορά της αλυσίδας Βερόπουλου από τα MyMarket του Παντελή Παντελιάδη.

Από τη μία, το "άνοιγμα" για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες που πρόκειται να διασώσουν τις δύο προβληματικές αλυσίδες (Μαρινόπουλου και Βερόπουλου) είναι τεράστιο και μπορεί να αποδειχθεί πέραν των δυνατότητων τους. Εάν όμως ευοδωθεί και προχωρήσει κανονικά η εξυγίανση των δύο αυτών δικτύων λιανικής πώλησης, η αγορά θα πάρει σημαντική ανάσα, αφού οι οφειλές σε προμηθευτές (από μικρούς παραγωγούς κηπευτικών μέχρι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων και απορρυπαντικών) είναι υπέρογκες και διαιωνίζονται.

Μαρινόπουλος-Σκλαβενίτης

Προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του deal μεταξύ της Μαρινόπουλος και της Σκλαβενίτης, για τη δημιουργία κοινής εταιρείας, με συμμετοχή 50%-50%, που θα διαχειρίζεται αρχικά 33 υπερμάρκετ, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου.

Κι όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο σε αυτές τις περιπτώσεις, οι δυσκολίες που θα πρέπει να ξεπερασθούν είναι πολλές, όπως και τα προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν. Με πρώτο από όλα αυτό των υποχρεώσεων της Μαρινόπουλος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τις οφειλές αυτές, το ένα τρίτο είναι προς τράπεζες και τα υπόλοιπα δύο τρίτα προς τους προμηθευτές. Για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, λοιπόν, θα πρέπει πριν να διευθετηθεί το ζήτημα των οφειλών.

Η λύση που συζητείται ευρέως είναι αυτή του ομολογιακού και αυτό γιατί θεωρείται ως η πλέον ρεαλιστική. Σύμφωνα με όλα τα έως τώρα δεδομένα, στην έκδοση αυτή θα μπουν η Σκλαβενίτης (βεβαίως), οι πιστώτριες τράπεζες (για να καλυφθεί η ρευστότητα) και η οικογένεια Μαρινόπουλου (με προσωπικά λεφτά). Κι όλα αυτά, για να πληρωθούν κατ' αρχήν οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος.

Παντελιάδης-Βερόπουλος

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να μπουν οι τελικές υπογραφές στο deal μεταξύ METRO και Βερόπουλου, αφού πρώτα έχει ολοκληρωθεί η απογραφή που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 21/2. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της METRO, Αριστοτέλης Παντελιάδης, και γιος του ιδρυτή, Παντελή, το μεσημέρι της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε με αφορμή τη συμφωνία για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Βερόπουλος στην ελληνική αγορά.

Στόχος του νέου σχήματος που θα δημιουργηθεί – το οποίο θα περιλαμβάνει ένα δίκτυο άνω των 240 καταστημάτων σούπερ μάρκετ το οποίο θα φέρει την επωνυμία My Market και 50 cash and carry ΜΕΤΡΟ- είναι για την επόμενη τριετία να αυξήσει τον τζίρο του στο 1,5 δισ. ευρώ από 1,1 δισ. που ήταν το 2015 και τα καθαρά κέρδη στα επίπεδα των 45-50 εκατ. ευρώ. Έως το 2018, θα επενδυθούν περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ για την πλήρη ανακαίνιση του δικτύου των καταστημάτων Βερόπουλος, τα οποία σταδιακά θα γίνουν My market.

Όπως ανέφερε ο κ. Παντελιάδης, σε πρώτη φάση θα κλείσουν 19 καταστήματα Βερόπουλος (πολύ μικρού μεγέθους που δεν ανταποκρίνεται στα standards των My Market), ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας, καθώς οι εργαζόμενοι των καταστημάτων που θα κλείσουν θα μεταφερθούν σε άλλα καταστήματα της νέας εταιρείας. Άλλωστε στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων κατά 1.000 άτομα περίπου, κατά την επόμενη τριετία ανεβάζοντας το προσωπικό στα 10.000 άτομα.

Με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει, η METRO πρόκειται να ανοίξει 10 καταστήματα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα εντός του έτους, δύο cash & carry ενώ στα σχέδια είναι η επέκταση εκτός των συνόρων και συγκεκριμένα στην Κύπρο (στη Λεμεσό) με τη δημιουργία ενός Cash & Carry το 2017.

Παίρνει «σάρκα και οστά» το deal METRO-Βερόπουλου

Σημειώνεται πως η METRO εμφάνισε πέρυσι τζίρο 737 εκατ. ευρώ (+5,7% έναντι του 2014) και 20,4 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη από 17 εκατ. ευρώ το 2014. Στον αντίποδα, η πορεία της Βερόπουλος ήταν πτωτική, καθώς ο τζίρος της πέρυσι συρρικνώθηκε στα 385 εκατ. ευρώ όταν πριν από λίγα χρόνια ξεπερνούσε τα 700 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί τέλος και στο «δίκτυο» των κέντρων logistics του νέου σχήματος. Στο πλαίσιο αυτό είναι κοντά σε συμφωνία για την αγορά ακινήτου στη Θεσσαλονίκη (ώστε να δημιουργηθεί νέα αποθήκη), θα ενοικιαστεί αποθήκη ψυγείων και καταψύξεων. Παράλληλα σχεδιάζεται η επέκταση των αποθηκών στα Οινόφυτα κατά 20.000 τ.μ. και ο εκσυγχρονισμός των αποθηκών στη Μάνδρα.

Προμηθευτές

Ο κ. Παντελιάδης υπογράμμισε ακόμη ότι οι προμηθευτές της Βερόπουλος θα πληρωθούν άμεσα και στο ακέραιο, χωρίς να υπάρξει κανένα «κούρεμα». Βέβαια πρόσθεσε πως θα επιδιωχθούν καλύτεροι όροι με τους προμηθευτές – χάρη και στον μεγαλύτερο τζίρο της εταιρείας – που έχουν αμοιβαίο όφελος και για την αλυσίδα σούπερ μάρκετ και για τους προμηθευτές

Σημειώνεται πως οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Βερόπουλος προς τους προμηθευτές της ανέρχονταν στα επίπεδα των 60-70 εκατ. ευρώ και ο συνολικός δανεισμός στα 150 εκατ. ευρώ.

Υπογράμμισε ωστόσο με έμφαση ότι οι προμηθευτές «κινδυνεύουν να χάσουν λεφτά όχι από εμάς αλλά από άλλους στους οποίους έδιναν άκριτα μεγάλες πιστώσεις και εκπτώσεις. Δεν θα τους συμπαρασταθούμε εμείς σε αυτό», προσθέτοντας ότι «μέχρι τώρα οι προμηθευτές δεν επέδειξαν τη δέουσα προσοχή, ας τη δείξουν στο μέλλον για να μη χάσουν χρήματα».

Τέλος, για τις αλλαγές που συντελούνται το τελευταίο διάστημα το εγχώριο λιανεμπόριο τροφίμων ο κ. Παντελιάδης σημείωσε ότι ο ανταγωνισμός θα είναι έντονος αφήνοντας ανοικτό να επηρεαστούν, όμως, οι μικρότεροι παίκτες της αγοράς. «Δεν υπάρχει χώρος σε αυτή την αγορά για όλους τους παίκτες. Ο συνολικός αριθμός των καταστημάτων θα μειωθεί περαιτέρω» τόνισε ενώ εμφανίστηκε ανοικτός σε σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη δηλώνοντας ότι, «δεν πρόκειται να κλείσουμε τα μάτια σε μια αγορά που αλλάζει ραγδαία. Δεν μπορώ να αποκλείσω κάποια άλλη επεκτατική κίνηση».