Skip to main content
03 11 2016 | 11:09

Τοπικά προϊόντα με σφραγίδα γνησιότητας από "Κρητικά Χέρια"

Τοπικά προϊόντα με σφραγίδα γνησιότητας από "Κρητικά Χέρια"

Ξεχωριστή ταυτότητα με σφραγίδα γνησιότητας και παράλληλα μια θέση σε μεγάλες αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού φιλοδοξεί να δώσει σε κρητικά προϊόντα χειροτεχνίας, βιοτεχνίας και οικοτεχνίας το πρόγραμμα «Κρητικά Χέρια» που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των τεσσάρων Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων της Κρήτης.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ταυτοποίησης και πιστοποίησης προϊόντων, όπως κοσμήματα, αγγειοπλαστικα, μαχαίρια, κεραμικα, μεταλλικά αντικείμενα, γυαλί, δέρμα, γλυπτική, αγιογραφία, καλλυντικά, σαπούνια, μουσικά όργανα, οικιακά σκεύη, υφάσματα, ενδύματα και κεντήματα, με σκοπό αφενός τον διαχωρισμό των αυθεντικών κρητικών προϊόντων από τα αντίστοιχα εισαγόμενα και την προώθησή τους και αφετέρου την κατοχύρωση της δουλειάς του χειροτέχνη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο την Τετάρτη οι υπεύθυνοι του προγράμματος στα Χανιά, επεσήμαναν ότι μέσα από το πρόγραμμα επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, η διατήρηση και ανάδειξη της κληρονομιάς και της τοπικής παράδοσης, η στήριξη των αυθεντικών κρητικών προϊόντων με τη δημιουργία ενός ισχυρού ονόματος (brand name) και η διάδοση της κρητικής λαϊκής τέχνης με πολλαπλά οφέλη (πολιτιστικά και οικονομικά) για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό το πρόγραμμα θα προσφέρει στα προϊόντα πιστοποίηση, κοινή σήμανση, ταυτοποίηση των ποιοτικών αυθεντικών προιόντων και κοινή πολιτική προώθησης – εξωστρέφεια. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι:

  • H επιχείρηση να είναι εγγεγραμμένη στο Επιμελητήριο και οικονομικά ενήμερη.
  • Να έχει την έδρα της και την παραγωγική της μονάδα εντός της Περιφέρειας Κρήτης.
  • Να διαθέτει την αντίστοιχη άδεια λειτουργίας ή νόμιμο απαλλακτικό για την παραγωγική μονάδα των προς πιστοποίηση προϊόντων.
  • Να διαθέτει στην εφορία τον/τους ΚΑΔ που σχετίζονται με την παραγωγική μονάδα των προς πιστοποίηση προϊόντων.
  • Τα προς πιστοποίηση προϊόντα που παράγει να εντάσσονται σε τουλάχιστον μία από τις επιλέξιμες κλάσεις προϊόντων.

«Είμαστε πολύ περήφανοι για το πρόγραμμα “Κρητικά Χέρια”. Ένα πρόγραμμα που σχεδιάζονταν από τα 4 Επιμελητήρια της Κρήτης εδώ και 2 χρόνια και το οποίο στοχεύει στη στήριξη και ανάπτυξη των τοπικών παραγόμενων προϊόντων του βιοτεχνικού κλάδου», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Χανίων Γ. Μαργαρώνης και πρόσθεσε ότι φιλοδοξία του προγράμματος είναι να δώσει υπεραξία στα τοπικά προϊόντα, να διατηρηθούν επαγγέλματα που χάνονται και να προστατευτούν τα κρητικά προϊόντα από τα φθηνά εισαγόμενα βιοτεχνικά προϊόντα.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και κάλεσε όλους τους βιοτέχνες, καλλιτέχνες και οικοτέχνες να επισκεφθούν το Επιμελητήριο και να ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Κρητικά χέρια».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών, Εμπόρων Ν. Χανίων Γ. Παυλάκης χαιρέτισε την πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων και συμπλήρωσε ότι η ΟΕΒΕ στηρίζει το πρόγραμμα «Κρητικά χέρια» και συμμετέχει με εκπρόσωπό της στην 3μελή επιτροπή πιστοποίησης των προϊόντων.

Ο πρόεδρος του τμήματος Βιοτεχνών του ΕΒΕ Χανίων Ιωάννης Στριλιγκάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα δράση, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι μέσα από το πρόγραμμα θα στηριχθούν επαγγέλματα λαϊκής τέχνης που χάνονται μέσα στον χρόνο.

Ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Κρήτης Αριστείδης Φραγκάκης σημείωσε ότι τα «Κρητικά χέρια» αποτελούν μια σημαντική πρωτοβουλία που μπορεί να βοηθήσει τις μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν μια εξωστρέφεια και να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό που δέχονται από εισαγόμενα προϊόντα. «Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ήδη έχουν πιστοποιηθεί 20 επιχειρήσεις από καλλυντικά και κρητικά μαχαίρια μέχρι πήλινα, κρητικά κομπολόγια, στιβάνια κ.ά. Πρόκειται για προϊόντα που έχουν χαθεί λόγω της παγκοσμιοποίησης αλλά επειδή είναι προϊόντα “ψυχής” έχουν τη θέση τους σε αυτή την αγορά», τόνισε ο κ. Φραγκάκης και πρόσθεσε ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος του προγράμματος είναι να ενταχθούν αυτά τα προϊόντα σε ένα δίκτυο και να μπορέσουν να μπουν σε πολυκαταστήματα, αεροδρόμια, μεγάλα ξενοδοχεία κ.α.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα μέσα από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων και την ιστοσελίδα του προγράμματος.

Πηγή: haniotika-nea.gr