Skip to main content
05 12 2019 | 10:53

Στενή συνεργασία ερευνητών και βιομηχανίας τρόφιμων για περισσότερο καινοτόμα προϊόντα

Στενή συνεργασία ερευνητών και βιομηχανίας τρόφιμων για περισσότερο καινοτόμα προϊόντα

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί και θα διαρκέσει ως αργά το απόγευμα το «brokerage event» του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων στην «Αίγλη» Ζαππείου, στην Αθήνα, με σκοπό να έρθουν σε επαφή στελέχη της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας με στελέχη της βιομηχανίας τροφίμων.

Όπως ανέφερε στο ξεκίνημα των εργασιών του event ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ευάγγελος Καλούσης, η αυξανόμενη εξωστρέφεια του κλάδου των τροφίμων, οι νέες πολιτικές και οι κανονισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και η καταναλωτική ζήτηση δημιουργούν την ανάγκη για περισσότερο καινοτόμα προϊόντα, ασφαλή, φιλικά στο περιβάλλον.

Ο κ. Καλούσης είπε ότι «1.200 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι μικρομεσαίες. Παράγουμε ποιοτικά προϊόντα, καινοτόμα, ασφαλή. Οι εταιρείες επενδύουν, εκσυγχρονίζουν την παραγωγή, απορροφούν το κόστος για συγκράτηση τιμών. Οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι για τη συγκράτηση των τιμών είναι η βιομηχανία τροφίμων, καθώς υπάρχει μία σχέση καταναλωτή-βιομηχανίας, που δεν πρέπει να διαρραγεί.»

«Στην εξωστρέφεια τα πάμε καλά», πρόσθεσε ο κ. Καλούσης, «είχαμε πολλές επιτυχίες και ορισμένες αποτυχίες, αλλά η αναγνωρισιμότητα των ελληνικών προϊόντων αυξήθηκε, όπως και ο κύκλος εργασιών. Για τις εξαγωγές χρειάζεται υπομονή, επιμονή, ποιότητα, ασφάλεια, καινοτομία, συνέπεια.

Η έρευνα και η καινοτομία παίζει έναν κύριο ρόλο για τη βιομηχανία. Η ραχοκοκκαλιά είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βασική προτεραιότητα είναι να ενισχυθούν, καθώς υπάρχουν οι παρακάτω διαφορές μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων και μικρομεσαίων:

 • Πρόσβαση στη χρηματοδότηση: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν δυνατότητα να βρουν κεφάλαιο κίνησης, τόσο εύκολα όσο οι μεγάλες
 • Πρόσβαση στην τεχνογνωσία και στελέχωση με καταρτισμένα άτομα
 • Πρόσβαση στην έρευνα και την καινοτομία, καθώς οι μεγάλες εταιρείες μπορούν να χρηματοδοτούν τα δικά τους ερευνητικά κέντρα. Πώς θα φέρουμε κοντά τα ερευνητικά κέντρα και την ακαδημαϊκή κοινότητα με τις επιχειρήσεις;
 • Πρόσβαση στις αγορές»

Οι στόχοι του ΣΕΒΤ μέσα από μία ημερίδα όπως η σημερινή με θέμα την έρευνα και την καινοτομία είναι, σύμφωνα με τον κ. Καλούση:

 • Καλύτερη συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα
 • Ανάπτυξη καινούριων προϊόντων
 • Να αξιοποιήσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας

Τα εργαλεία του Συνδέσμου είναι η «Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα», ο διαγωνισμός Ecotrophelia (δύο χρυσά βραβεία τα περασμένα χρόνια, με κάποια ελληνικά προϊόντα ήδη στην αγορά), brokerage events (όπως και το σημερινό) για επαφή μεταξύ στελεχών της βιομηχανίας και των επιστημόνων.

Ταυτόχρονα, οι «ευκαιρίες» που ανοίγονται για συνεργασία μεταξύ έρευνας και βιομηχανίας από τις προτεραιότητες της Ε.Ε. για τα επόμενα χρόνια έχουν να κάνουν κυρίως με τις εξής πολιτικές:

 • Ενιαία αγορά και διατήρησή της
 • Μείωση πλαστικών μιας χρήσης
 • Ανασύνθεση τροφίμων και ποτών, που ξεκίνησε επίσημα πριν από δύο χρόνια επί ολλανδικής προεδρίας για τη μείωση της ζάχαρης, αλατιού, τρανς λιπαρών και μερίδων
 • Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και αντιμετώπισή τους
 • Βιώσιμη ανάπτυξη
 • Αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων (και από τις βιομηχανίες)
 • Ασφάλεια τροφίμων
 • Επισήμανση στην ετικέτα

«Από όλες αυτές απορρέουν ερευνητικά προγράμματα και πρωτοβουλίες, που ενδιαφέρουν όλους μας», τόνισε ο κ. Καλούσης.

Με τη σειρά της, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, μίλησε για «τεκτονικές» παγκόσμιες αλλαγές στον κλάδο των τροφίμων, φέρνοντας ως παράδειγμα την αγορά των burgers που περιέχουν φυτικής προέλευσης σκευάσματα με γεύση κρέατος και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Επίσης, όπως είπε, «Στο πλαίσιο του νέου Γκριν Ντηλ της Ε.Ε. συζητείται η πρόταση σε κάθε συσκευασία τροφίμου να αναγράφεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμά του.

Ας αναλογιστούμε τι προοπτικές ανοίγονται για προϊόντα από μικρές επιχειρήσεις με μικρό οικολογικό αποτύπωμα. Πρόκειται για ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού μοντέλου παραγωγής τροφίμων. Ειδικά η εκτατική αιγοπροβατοτροφία στη χώρα μας είναι ο πιο φιλικός στο περιβάλλον κλάδος της κτηνοτροφίας και μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της εθνικής οικονομίας.»

Και αφού ανέλυσε την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και το τι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα, κατέληξε λέγοντας: «Δεν μπορούμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα στη σημερινή εποχή, χρειάζεται να προχωρήσουμε με νέα λογική, γιατί έχουμε ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά πρέπει να πορευόμαστε με ανοιχτά μυαλά για να προσαρμοζόμαστε στις νέες εξελίξεις.»

Πέτρος Αλεξανδρής