Skip to main content
30 03 2016 | 16:18

Στα μέσα Απριλίου ξεκινά δοκιμαστικά η λειτουργία του εργοστασίου της ΑΜΦΙΓΑΛ

Στα μέσα Απριλίου ξεκινά δοκιμαστικά η λειτουργία του εργοστασίου της ΑΜΦΙΓΑΛ

Όλα είναι έτοιμα στο εργοστάσιο παραγωγής φέτας και τυριών της ΑΜΦΙΓΑΛ στην Αμφιλοχία και για να ανάψουν οι μηχανές περιμένουν το "ρεύμα" από το δίκτυο της ΔΕΗ. Η υπεύθυνη του εργοστασίου, Πηνελόπη Σιδηρά, είπε στο Agro24 ότι "περιμένουμε να συνδεθούμε με το ΔΕΔΔΗΕ και εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει σε δέκα μέρες, για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη δοκιμαστική φάση λειτουργίας του εργοστασίου". Να σημειώσουμε ότι τα επίσημα εγκαίνια είναι προγραμματισμένα για το Μάιο.

Με ζωοτροφές από το ιδιόκτητο εργοστάσιο του Συνεταιρισμού προμηθεύονται οι κτηνοτρόφοι, που έχουν σύμβαση με την ΑΜΦΙΓΑΛ.

Η ΑΜΦΙΓΑΛ που ανήκει κατά 82% στον Αγροτικό Συνεταιρισμό "Ένωση Αγρινίου", κατά 10% στην εταιρεία Ελληνικές Πρωτεΐνες και κατά 8% στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων (πρώην ΕΑΣ Καλαβρύτων), χρηματοδοτήθηκε από τα ίδια κεφάλαια των μετόχων-ιδιοκτητών και από το Μέτρο 123Α του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, χωρίς καμία δανειοδότηση. Ο προϋπολογισμός του έργου στα χαρτιά είναι 6,7 εκατ. ευρώ, αλλά το τελικό κόστος ξεπέρασε τα 7,5 εκατ. ευρώ.

Ο γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού, Νικόλαος Καζαντζής.

Το εργοστάσιο θα μπορεί να επεξεργάζεται αρχικά 8.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος ετησίως, αν και σε πλήρη λειτουργία (με διπλές βάρδιες) μπορεί να φτάσει και τους 20.000 τόνους γάλακτος.

Στόχος είναι μετά από τα 3-4 πρώτα χρόνια λειτουργίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, Θωμά Κουτσουπιά, η ΑΜΦΙΓΑΛ να έχει τζίρο 15-20 εκατ. ευρώ, πουλώντας φέτα και άλλα σκληρά τυριά.

Το Agro24 επισκέφθηκε τις ολοκαίνουριες εγκαταστάσεις πριν ακόμα γίνουν τα εγκαίνια και μίλησε με τους ανθρώπους που συμμετείχαν στο εγχείρημα.

Η είσοδος του εργοστασίου της ΑΜΦΙΓΑΛ, που βρίσκεται κοντά στην Κεχρινιά Αμφιλοχίας.

«Ακόμα και μέσα στην κρίση εμμένουμε στην εξωστρέφεια. Το πρόβλημα, όμως, είναι το οικονομικό περιβάλλον που δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις. Ό,τι και να γίνει θα αναπτύξουμε τις παραγωγικές επενδύσεις μας, μπορεί με μια απόκλιση, αλλά πιστεύουμε ακράδαντα αν δεν αναπτύξουμε το παραγωγικό κομμάτι της χώρας δεν έχουμε μέλλον» σημείωσε ο κ. Κουτσουπιάς. Ουσιαστικά, η ΑΜΦΙΓΑΛ είναι σε λειτουργία εδώ και δύο χρόνια συγκεντρώνοντας γάλα από τους παραγωγούς της περιοχής. Την περίοδο 2014-2015, η ΑΜΦΙΓΑΛ προμηθεύτηκε 1.000 τόνους γάλα από 144 κτηνοτρόφους της περιοχής, συνάπτοντας συνεργασία αρχικά με τη ΔΩΔΩΝΗ, το Συνεταιρισμό Καλαβρύτων και μετέπειτα με την «Ήπειρος».

Η γραμμή παραγωγής της φέτας.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΑΣ Ένωση Αγρινίου, Νίκο Καζαντζή, ο τζίρος έφτασε στο 1 εκατ. ευρώ το 2015. Ο στόχος είναι να απορροφηθούν 2,5 χιλιάδες τόνοι γάλακτος το 2016 και ο κύκλος εργασιών να φτάσει τα 2 εκατ. το 2016. Στο εργοστάσιο, σε πρώτη φάση, θα απασχολούνται 33 εργαζόμενοι, με προοπτική να φτάσουν τους 150. Η παραγωγή αναμένεται να φτάνει τους 1.650 τόνους φέτας και 350 τόνους σκληρών τυριών. Η παραγωγή θα διατίθεται αρχικά, σε μικρές συσκευασίες, κατά 80% στις ΗΠΑ και το υπόλοιπο στην τοπική αγορά αλλά και σε επιλεγμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Οι δεξαμενές ανάδευσης της φέτας.

Παραγωγική βάση

Ήδη η ΑΜΦΙΓΑΛ έχει συνεργασία με 144 παραγωγούς. «Η συμβολαιακή γεωργία με την ΑΜΦΙΓΑΛ αναμένεται να καλύψει τα 2 εκατομμύρια, δηλαδή να παίρνουν με πίστωση οι αγρότες εφόδια και να παραδίδουν το γάλα» ανέφερε ο κ. Κουτσουπιάς. «Ο στόχος ίδρυσης της Αμφιγάλ είναι να αναπτύξουμε τον κτηνοτροφικό τομέα του νομού, να πάμε ένα βήμα πιο πέρα. Θα πάρουμε πρωτοβουλίες» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου. «Όταν θα γίνουν επενδύσεις από τους παραγωγούς με τη βοήθεια της ΑΜΦΙΓΑΛ τότε θα πάμε σε συμβολαιακή», πρόσθεσε. Οι τιμές που έδωσε το 2015 ήταν για το μεν πρόβειο από  98 λεπτά έως 1,08 ευρώ το κιλό, για το δε γίδινο 58 λεπτά του ευρώ.

Ξενάγηση στους ψυκτικούς θαλάμους των τυροκομικών προϊόντων.

«Η κτηνοτροφία είναι η μεγάλη μας δύναμη, που οφείλουμε να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε προς όφελος του τόπου. Με την ΑΜΦΙΓΑΛ κερδίζει και ο παραγωγός και ο καταναλωτής. Πάνω απ’ όλα, όμως, κερδίζει η Αιτωλοακαρνανία. Η σημασία της ίδρυσης της ΑΜΦΙΓΑΛ είναι προφανής: Οι κτηνοτρόφοι βρίσκουν διέξοδο στα προβλήματα εμπορίας, διαμορφώνονται νέα δεδομένα στην πολύπαθη αγορά γάλακτος, η Αιτωλοακαρνανία, ο νομός με το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο, κυρίαρχος και στην βιοκτηνοτροφία, αποκτά μια σύγχρονη μονάδα σε ένα από τα βασικά του προϊόντα. Η ΑΜΦΙΓΑΛ σχεδιάστηκε κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και στις απαιτήσεις των καταναλωτών, προσαρμοζόμενη στις συνθήκες της αγοράς.»

Το σημείο παραλαβής του γάλακτος.

Σε οικόπεδο 20 στρεμμάτων στην Κεχρινιά Αμφιλοχίας, έχει αναπτυχθεί η υπερσύγχρονη μονάδα, που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στον τομέα της, δίνοντας την ευκαιρία στα Αιτωλοακαρνανικά προϊόντα να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές.