Skip to main content
12 01 2017 | 12:34

Στα χέρια του ισραηλινού fund FIMI περνά ο έλεγχος της Eurodrip

Στα χέρια του ισραηλινού fund FIMI περνά ο έλεγχος της Eurodrip

Τη συγχώνευση της ελληνικής βιομηχανίας συστημάτων άρδευσης με την ισραηλινών συμφερόντων Rivulis Irrigation ολοκλήρωσαν τα επενδυτικά κεφάλαια τα οποία τις ελέγχουν. Η αμερικανική Paine & Partners, που από το 2013 ελέγχει τη Eurodrip, και το ισραηλινό FIMI Opportunity Fund, που ελέγχει τη Rivulis, προχώρησαν σε αυτή τη συγχώνευση προσβλέποντας στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και διεύρυνσης των αγορών του νέου σχήματος, οικοδομώντας έναν όμιλο στάγδην άρδευσης, όπως αποκαλείται, με παγκόσμια παρουσία.

Πολύ πριν το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, πίσω στο 1979, μια ελληνική εταιρεία αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί σε μια πρωτοπόρο δραστηριότητα και γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που δραστηριοποιείται αποκλειστικά με τη στάγδην άρδευση (drip irrigation) για γεωργικές εφαρμογές.H Eurodrip με τον Δ. Παρασκευόπουλο αποκτά παραγωγικές εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα, επικεντρώνεται σε νέες αγορές, δημιουργεί θυγατρικές και εργοστάσια στο εξωτερικό και εξελίσσεται σε μια από τις πλέον εξαγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις.

Η καινοτόμος μέθοδός που χρησιμοποιεί, της ενσωμάτωσης του σταλάκτη απευθείας στο εσωτερικό του σωλήνα, της δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα καθώς επιτυγχάνεται ελάχιστη κατανάλωση νερού και αποδοτικότερες και καλύτερης ποιότητας σοδειές για τους καλλιεργητές. Με την πάροδο των ετών καταφέρνει να κατασκευάζει και παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις στάγδην άρδευσης και αποκτά παρουσία σε πάνω από 70 χώρες, με θυγατρικές εταιρείες σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Τουρκία, Αίγυπτο, Περού, Ιορδανία και Μεξικό, φθάνοντας να ανταγωνίζεται μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως η John Deere, η ισραηλινή Netafim και η ινδική Jain.

Η ανάγκη για νέα κεφάλαια και περαιτέρω ανάπτυξη φέρνει τη δεκαετία του 1990 την Global Finance στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η συνύπαρξη των ιδρυτών και βασικών μετόχων και της εταιρείας του Α. Πλακόπητα περνάει από πολλά κύματα και το 2005 η Global Finance αποκτά τον έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου.

Ακολουθεί μια περίοδος σημαντικής ανάπτυξης για την εταιρεία με τον Μιχάλη Παναγή στο τιμόνι της Eurodrip. Ο έμπειρος μάνατζερ (σ.σ. νυν CEO στον όμιλο Σελόντα) παραλαμβάνει μια εταιρεία με τζίρο 36 εκατ.ευρώ και λειτουργική κερδοφορία 2 εκατ.ευρώ. Δέκα χρόνια μετά, η Eurodrip με τον ίδιο επικεφαλής έχει εξελιχθεί σε ένα επιχειρηματικό success story: το 2014 κλείνει με πωλήσεις 104 εκατ.ευρώ, λειτουργική κερδοφορία 13,2 εκατ.ευρώ και η Eurodrip αποτελεί πλέον τον τέταρτο μεγαλύτερο παίκτη στην παγκόσμια αγορά συστημάτων άρδευσης.

Οι άτολμοι Αμερικάνοι

Ένα χρόνια νωρίτερα η Global Finance είχε παραχωρήσει το ποσοστό της στο αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Paine & Partners, έναντι συνολικά 68 εκατ. Ευρώ. Στη συνέχεια το αμερικανικό private equity fund που εξειδικεύεται σε ταχέως αναπτυσσόμενους και δυναμικούς κλάδους των τροφίμων και της γεωργίας, απέκτησε τον πλήρη έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου της Eurodrip και προχώρησε σε delisting της εταιρείας από το ελληνικό Χρηματιστήριο.

Οι Αμερικάνοι διατήρησαν το ελληνικό μάνατζμεντ, χωρίς ωστόσο να το περιβάλλουν με εμπιστοσύνη, όπως φάνηκε στη συνέχεια. Ενώ έβαλαν τον πήχη του growth για την εταιρεία πολύ ψηλά και υπήρξαν ελκυστικές ευκαιρίες εξαγορών που θα ενδυνάμωναν την Eurodrip και θα υπηρετούσαν το στόχο, οι επικεφαλής της Paine δίστασαν, καθυστέρησαν να λάβουν αποφάσεις και γενικά φάνηκαν να μην διαθέτουν ξεκάθαρη στρατηγική για τη Eurodrip. Χαρακτηριστικά, ενώ είχε τεθεί ως προτεραιότητα η είσοδος στην αγορά της Ινδίας, της ταχύτερα αναπτυσσόμενης παγκόσμιας αγοράς στον κλάδο της Eurodrip, και εξετάζονταν η δημιουργία παραγωγικής μονάδας αλλά και εναλλακτικές συνεργασίες με τοπικούς παραγωγούς συστημάτων άρδευσης με παράλληλη αξιοποίηση των εμπορικών τους δικτύων, η διστακτικότητα των Αμερικάνων επενδυτών ήταν εμφανής.

Οι Αμερικάνοι αποφασίζουν να αλλάξουν το μάνατζμεντ και τοποθετούν ένα πρώην στέλεχος της Syngenta στο τιμόνι της Eurodrip. Γίνεται όμως σαφές πως το momentum έχει χαθεί, τα μερίδιά της αρχίζουν να μειώνονται και υποχωρεί στην πέμπτη, από την τέταρτη, θέση στην παγκόσμια αγορά συστημάτων άρδευσης.

Η ευκαιρία που χάθηκε

Αντί να αλλάξουν στρατηγική για να γυρίσουν την κατάσταση, αποφασίζουν να "θυσιάσουν" την Eurodrip: Tελικώς η Paine & Partners ενδίδει στη συγχώνευση της Eurodrip με την ισραηλινή Rivulis, πρώην John Deere Water, την οποία κάποτε συζητούσε να εξαγοράσει!

Ήταν 2014 όταν η Eurodrip είχε συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία για την εξαγορά της John Deere Water, θυγατρικής του γνωστού ομίλου, η πορεία της οποίας δεν ήταν επιτυχής και εμφάνιζε σημαντικές ζημιές. Η Eurodrip συμμετείχε στο due diligence μαζί με άλλους ενδιαφερόμενους, αλλά τελικά το

μεγαλύτερο private equity fund του Ισραήλ, το FIMI, αγόρασε τη John Deere Water κάνοντας καλύτερη προσφορά . Το fund μαζί με την εν ενεργεία διευθυντική ομάδα της εταιρείας και τους εργαζόμενους της, κατόρθωσαν να αναστρέψουν την πορεία της εταιρείας σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, επωφελούμενοι από την εξειδίκευση πέντε δεκαετιών των αρχικών ιδρυτικών εταιρειών (της Plastro, της T-Systems και της Roberts Irrigation). Η εταιρεία μετονομάστηκε σε Rivulis Irrigation Ltd και δύο χρόνια μετά απορροφά την Eurodrip….

Η συμφωνία

Όπως ανακοινώθηκε χθες, ταυτόχρονα σε Αθήνα και Τελ Αβίβ, οι μέτοχοι των Rivulis Irrigation και Eurodrip κατέληξαν σε συμφωνία συγχώνευσης με στόχο τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ηγέτη στον τομέα της στάγδην άρδευσης.

Ουσιαστικά, η ισραηλινή εταιρεία απορροφά την ελληνική αφού Η FIMI θα διατηρήσει την πλειοψηφία των μετοχών, ενώ ο νέος όμιλος θα έχει τα κεντρικά του γραφεία στο Gvat του Ισραήλ και θα φέρει την επωνυμία Rivulis Irrigation Ltd. Επικεφαλής του θα είναι ο Richard Klapholz, νυν διευθύνων σύμβουλος της Rivulis Irrigation. Οι δραστηριότητες στην Ελλάδα και το εργοστάσιο στα Οινόφυτα θα αποτελέσουν το διοικητικό κέντρο της Rivulis για μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, η οποία θα περιλαμβάνει τις παραγωγικές μονάδες της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και τις αντίστοιχες αγορές τους καθώς και τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, τα Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της κεντρικής Ασίας καθώς και μέρους της Βόρειας Αφρικής. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας αναφέρεται πως "ο Όμιλος που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα καλύπτει πλήρως την παγκόσμια αγορά με 18 εργοστάσια και 1800 εργαζομένους σε 5 ηπείρους και 30 χώρες".

Η εξέλιξη αυτή, αναφέρουν πηγές από την αγορά, πέραν του ότι αποτελεί πλήγμα για την ελληνική επιχειρηματικότητα, προκαλεί πονοκέφαλο και τις πιστώτριες τράπεζες της Eurodrip, οι οποίες συμμετείχαν στην προ ετών έκδοση εμπραγμάτως εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου και τώρα… αναζητούν να μάθουν τι θα γίνει με τις θυγατρικές – εγγυήτριες της Eurodrip. Σε κάθε περίπτωση, η συνέχεια θα δείξει εάν οι Αμερικάνοι της Paine έλαβαν τη σωστή απόφαση να παραδώσουν την Eurodrip στους ανταγωνιστές της. Το μόνο βέβαιο είναι πως μια εταιρεία που ξεκίνησε πριν 38 χρόνια από το μηδέν και με ελληνικό μάνατζμεντ έπειτα από κατάφερε να κοιτάει στα μάτια τους μεγάλους του κλάδου της, σε λίγο καιρό θα υπάρχει μόνο ως ένα brand…

Με πληροφορίες από το capital.gr