Skip to main content
12 10 2017 | 10:58

Στα 4,25 εκατ. ευρώ φτάνουν οι ακάλυπτες επιταγές της Κανάκας ΕΠΕ προς παραγωγούς και προμηθευτές

Στα 4,25 εκατ. ευρώ φτάνουν οι ακάλυπτες επιταγές της Κανάκας ΕΠΕ προς παραγωγούς και προμηθευτές

Όλες οι ενδείξεις συναινούσαν στο ότι η εταιρεία παραγωγής οσπρίων και ρυζιού, Κανάκας ΕΠΕ, είναι μία αναπτυσσόμενη εταιρεία με εξωστρέφεια και διεθνή προσανατολισμό, η οποία καθοδηγείται από δύο νέους ανθρωπους, τους αδερφούς Θεόδωρο και Δημήτρη Κανάκα. Και εν πολλοίς, τα πράγματα έτσι είναι.

Ωστόσο, από ένα σημείο και ύστερα, άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες δυσχέρειες για μία εταιρεία σχετικά νέα στο χώρο, με πορεία περίπου 10 ετών. Τα προβλήματα ρευστότητας, που εμφάνισε η Κανάκας, την οδήγησαν σε ασυνέπεια πληρωμών προς παραγωγούς και προμηθευτές, καθώς και προς μερίδα του προσωπικού.

Μηδενικός δανεισμός από τις τράπεζες

Το αποτέλεσμα ήταν, αυτή τη στιγμή, η εταιρεία να εμφανίζει ακάλυπτες επιταγές ύψους 4,25 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του FnB Daily, η Κανάκας, παρόλ' αυτά, δεν έχει τραπεζικό δανεισμό, γεγονός, το οποίο - όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ - οφείλεται εν πολλοίς και στη δυστοκία, που εμφάνισαν οι τράπεζες να χορηγήσουν δάνεια στην επιχείρηση με ευνοϊκούς όρους, παρέχοντας υψηλά επιτόκια. Η εταιρεία, από την πλευρά της, αναζήτησε πηγή χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων της μέσα από ίδια κεφάλαια, επανεπενδύοντας ουσιαστικά τα έσοδά της.

Πρόβλημα με την επιστροφή ΦΠΑ

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ένας από τους παράγοντες, οι οποίοι φαίνεται πως έφεραν σε δύσκολη θέση την Κανάκας ΕΠΕ, ήταν το γεγονός ότι δεν της αποδόθηκε ποσό της επιστροφής ΦΠΑ, που δικαιούται, το οποίο ξεπερνάει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Προσπάθεια εξαγοράς των Ορυζόμυλων Μακεδονίας

Ας σημειωθεί ότι η επιχείρηση δε διέθετε ιδιόκτητο ορυζόμυλο. Αντιθέτως, ενοικίαζε τους Ορυζόμυλους Μακεδονίας, της χειμαζόμενης οικονομικά επιχείρησης, Αφοί Μυστακίδη Α.Ε., έχοντας επιδιώξει κατά το παρελθόν να τους εξαγοράσει.

Σε πλειστηριασμό οι εγκαταστάσεις της Μυστακίδης που στεγάζουν την Κανάκας ΕΠΕ

Κάτι τέτοιο δεν κατέστη ποτέ εφικτό έως αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι το σύνολο των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της Μυστακίδης Α.Ε. έχει κατασχεθεί έναντι οφειλών προς την Εθνική Τράπεζα, ύψους 210 χιλ. ευρώ, ενώ η τιμή έναρξης του πλειστηριασμού είναι τα 3,3 εκατ. ευρώ. Ο εν λόγω πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου του 2018 και, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, η Κανάκας αναμένεται ότι θα είναι από τους βασικούς διεκδικητές του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου.

Οι προοπτικές ανάπτυξης και η ένταξη στο Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑΠ

Χαρακτηριστικό, πάντως, της πορείας, που εμφάνιζε μέχρι πρότινος η Κανάκας, είναι το γεγονός ότι η επιχείρηση από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης εντάχθηκε πρόσφατα στο πρόγραμμα, "Επιχειρηματική Ανάπτυξη από τον ΟΠΑΠ", μαζί με 19 ακόμα αναπτυσσόμενες εταιρείες, σε αναγνώριση των θετικών προοπτικών ανάπτυξης, δείγματα της οποίας είχε επιδείξει.

Μια δύσκολη καμπή;

Πάντως, πηγές που γνωρίζουν την εταιρεία και την πορεία της κάνουν λόγο για μία δύσκολη καμπή και εκτιμούν ότι η Κανάκας θα καταφέρει να επανέλθει. Με το 65% της παραγωγής της να αποστέλλεται στην Ευρώπη, με παρουσία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στη Μέση Ανατολή, το ίδιο πρόσωπο εκτιμά ότι η εξαγωγική δυναμική της Κανάκας - και όχι μόνο - είναι ικανή να αντιστρέψει το κλίμα.

Πηγή: Γιώργος Λαμπίρης, FnB Daily