Skip to main content
12 10 2017 | 14:10

Αποκατάσταση δημοσιεύματος του Agro24 μετά από διαμαρτυρία της ΣΕΡΚΟ FOODS

Αποκατάσταση δημοσιεύματος του Agro24 μετά από διαμαρτυρία της ΣΕΡΚΟ FOODS

Μετά από εξώδικη διαμαρτυρία που λάβαμε ως Agro24 και η ιδιοκτήτρια εταιρεία του από την κονσερβοποιία ΣΕΡΚΟ FOODS, δημοσιεύουμε τα παρακάτω προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια σχετικά με την ανάρτηση φωτογραφίας που συνέδεε αδίκως την ΣΕΡΚΟ με δημοσίευμα του Agro24:

Εξώδικη πρόσκληση-διαμαρτυρία

Της εδρεύουσας στις Σέρρες (Μεραρχίας 80) Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία "ΣΕΡΡΑΪΚΗ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" και υπό το διακριτικό τίτλο "ΣΕΡΚΟ FOODS"

Κατά

Της εδρεύουσας στην Αθήνα (Σκουφά 59, Κολωνάκι) Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία: "SYSTEM MEDIA ART ΙΔΕΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" και υπό το διακριτικό τίτλο "S.M.ART ART MEDIA AE".

Ι) Στις 27 Ιουνίου 2017 (ώρα 13.00) αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα με την επωνυμία Agro24.gr και ειδικότερα εδώ, η εξής είδηση υπό τον τίτλο "Καταδικάστηκαν με εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης για είσπραξη επιδοτήσεων από ανύπαρκτη παραγωγή ντομάτας":

"Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκαν πέντε κατηγορούμενοι για την είσπραξη ευρωπαϊκών επιδοτήσεων με εικονικές καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας, στις Σέρρες.

Το Πενταμελές Εφετείο επέβαλε ποινές φυλάκισης από 3 έως 5 χρόνια σε δύο βιομηχάνους, δύο προέδρους αγροτικών ενώσεων και έναν πρώην διευθυντή της Διεύθυνσης Γεωργίας Σερρών.

Για έναν από τους καταδικασθέντες η ποινή ανεστάλη επί τριετία, για άλλον μετατράπηκε σε εξαγοράσιμη επί 5ευρώ/μέρα και για τους υπόλοιπους τρεις ανεστάλη υπό τον όρο της επίβλεψης από κοινωνική υπηρεσία. Σύμφωνα με τη δικογραφία, τη διετία 2000-2002, ντοματοπαραγωγοί του νομού Σερρών εισέπρατταν επιδοτήσεις, χωρίς να έχουν καλλιεργήσει ούτε ένα στρέμμα, η παραγωγή της ντομάτας φαινόταν ιδιαίτερα αυξημένη και  βιομηχανίες παρουσίαζαν βαρέλια με νερό ότι περιείχαν ντοματοπολτό, για να καταβάλλονται οι επιδοτήσεις από την Ε.Ε."

Στην προμετωπίδα της ανωτέρω είδησης, ακριβώς μετά την επικεφαλίδα και πριν την παράθεση του κειμένου, αναρτήθηκε η παρακάτω φωτογραφία:

Πρόκειται για φωτογραφία, η οποία απεικονίζει την κεντρική είσοδο των γραφείων του εργοστασίου επεξεργασίας βιομηχανικής ντομάτας, που διαχειρίζεται η Εταιρεία μας στο Σκούταρι Σερρών. Ακριβώς μπροστά στην είσοδο των γραφείων απεικονίζονται τρία άτομα και αριστερά αυτών υπάρχει αναρτημένη μία επιγραφή με τα διακριτικά στοιχεία της εταιρείας μας "ΣΕΡΚΟ FOODS" και "SERCO FOODS S.A.". Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό από οποιονδήποτε επισκέπτη της ανωτέρω ιστοσελίδας, η παράθεση της συγκεκριμένης φωτογραφίας από το εργοστάσιο της επιχείρισησής μας σχετίζεται ευθέως με το περιεχόμενο της δημοσιευθείσας είδησης.

Αν και η ανωτέρω είδηση περί "καταδίκης πέντε κατηγορουμένων με εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης για είσπραξη επιδοτήσεων από ανύπαρκτη παραγωγή ντομάτας" είναι κατά βάση αληθής, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εταιρεία μας ή με κάποιο πρόσωπο που σχετίζεται αμέσως ή εμμέσως, με αυτήν. Πράγματι με το υπ' αριθμ. 99/2011 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εναντίον 41 προσώπων για το αδίκημα της απάτης (και άμεσης συνέργειας σε αυτήν) σε βάρος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με βλάβη που ξεπερνά το ποσό των € 150.000,00 κατά παράβαση του άρθρου 4 παρ. 1, 2 εδ. α΄ του ν. 2803/2000.

Κανείς, όμως, απότ ους κατηγορούμενους δεν σχετιζόταν με οποιονδήποτε τρόπο με την Εταιρεία μας, "ΣΕΡΚΟ FOODS", πληντου κατηγορουμένου, Δημητρίου Βαβαλίδη, ο οποίος ήταν Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και βασικός (πλειοψηφικός) μέτοχος της εδρεύουσας στις Σέρρες Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία "ΣΕΡΡΑΪΚΗ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΙΑ ΟΠΟΡΩ-ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ - ΣΕΡΚΟ Α.Ε." (υπό το διακριτικό τίτλο "ΣΕΡΚΟ"). Η εν λόγω Εταιρεία είναι μία διακριτή Ανώνυμη Εταιρεία που είχε συσταθεί το έτος 1974 και δραστηριοποιούνταν στο χώρο της βιομηχανικής ντομάτας μέχρι το 2014 περίπου. Η μοναδική "συνάφεια", που θα μπορούσε να αποδοθεί στις δύο εταιρείες, δηλαδή την εν λόγω "ΣΕΡΚΟ Α.Ε." και την ενάγουσα "ΣΕΡΚΟ FOODS", είναι πως ο βασικός μέτοχος και Διευθύνων Σύμβουλος της 1ης (Δημήτριος Βαβαλίδης) είναι ο πατέρας του Διευθύνοντος Συμβούλου της 2ης (Ζήση Βαβαλίδη).

Ωστόσο, με την υπ' αριθμ. 1727-2077/2014 απόφαση του πρωτοβάθμιου Ποινικού Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, οι μοναδικοί από τα ανωτέρω πρόσωπα, που παραπέμφθηκαν σε δίκη και αθωώθηκαν ήταν οι 32 γεωπόνοι και ο Διευθύνων Σύμβουλος της "ΣΕΡΚΟ Α.Ε.", κ. Δημήτριος Βαβαλίδης!! Το πρωτοβάθμιο ποινικό Δικαστήριο έκρινε αθώο επί της ουσίας τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της "ΣΕΡΚΟ Α.Ε." για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε απάτη σε βάρος των συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και ενόχους ΟΛΟΥΣ τους υπολοίπους πλην των γεωπόνων, δηλαδή: 3 εκπροσώπους των ΕΑΣ Σερρών και Βισαλτίας, 3 βιομηχάνους και 1 υπάλληλο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης. Ουσιαστικά η "ΣΕΡΚΟ Α.Ε." ήταν η μοναδική βιομηχανία του Νομού Σερρών, της οποίας ο νόμιμος εκπρόσωπος κρίθηκε αθώος για την τελεσθείσα απάτη σε βάρος των ευρωπαϊκών κοινοτήτων (είσπραξη παράνομης επιδότησης από εικονική παραγωγή ντομάτας).

Στη συνέχεια, όλοι οι ανωτέρω καταδικασθέντες άσκησαν έφεση εναντίον της καταδικαστικής σε βάρος τους αποφάσεως, επί της οποίας εκδόηθηκε τελικά, περί τα μέσα Ιουνίου 2017, η υπ' αριθμ. 913/2017 απόφαση του δευτεροβάθμιου Πενταμελούς (τοπικού) Εφετείου Θεσσαλονίκης, που απέρριψε επί της ουσίας όλες τις εφέσεις και επικύρωσε την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση. Σε αυτήν ακριβώς την τελεσίδικη (σε 2ο βαθμό) ποινικλή καταδίκη των ως άνω προσώπων αναφέρεται η προπαρατεθείσα είδηση, που δημοσιεύτηκε-αναρτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2017 στην ανωτέρω ιστοσελίδα με την επωνυμία Agro24.gr.

II) Ενώ λοιπόν η Εταιρεία μας ή κάποιο πρόσωπο που να σχετίζεται με αυτήν δεν είχε καμία απολύτως εμπλοκή στην προαναφερθείσα ποινική δίωξη και ενώ ο μοναδικός εμμέσως "εμπλεκόμενος" στην υπόθεση κ. Δημήτριος Βαβαλίδης, ως Διευθύνων Σύμβουλος της "ΣΕΡΚΟ Α.Ε." (διαφορετικής εταιρείας από την ενάγουσα "ΣΕΡΚΟ FOODS A.E.") είχε απαλλαγεί ήδη από το έτος 2014 από το πρωτοβάθμιο ποινικό δικαστήριο, η Εταιρεία σας, μέσω της ενημερωτικής - δημοσιογραφικής ιστοσελίδας με την επωνυμία Agro24.gr, που διαχειρίζεστε, δημοσίευσε την αληθή, πράγματι, και ακριβή είδηση περί "καταδίκης πέντε κατηγορουμένων με εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης για είσπραξη επιδοτήσεων από ανύπαρκτη παραγωγή ντομάτας", παραθέτοντας, όμως, στην προμετωπίδα αυτής μία φωτογραφία από την κεντρική είσοδο των γραφείων της Εταιρείας μας, που βρίσκονται εντός του εργοστασιακού χώρου στο Σκούταρι Σερρών!! Ο τρόπος αυτός με τον οποίο δημοσιεύτηκε η εν λόγω φωτογραφία δημιουργεί σε οποιονδήποτε επισκέπτη της ιστοσελίδας τον εύλογο συνειρμό ότι μεταξύ των "πέντε κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν σε εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης" για το ιδιαίτερης ηθικής απαξίας αδίκημα της είσπραξης παράνομων επιδοτήσεων με εισικονική παραγωγή ντομάτας, θα πρέπει να συμπειλαμβάνεται και κάποιο πρόσωπο (διευθύνων σύμβουλος ή πρόεδρος ή βασικός μέτοχος) της "ΣΕΡΚΟ FOODS", πράγμα όμως τελείως αναληθές.

Εν όψει όλων των παραπάνω, θεωρούμε ότι η Εταιρεία σας, διά της ως άνω από 27/6/2017 δημοσιεύσεως στην ιστοσελίδα Agro24.gr, έβλαψε κατάφωρα την εμπορική πίστη και την επαγγελματική υπόληψη της Εταιρείας μας, τελώντας σε βάρος μας το τιμωρούμενο από την διάταξη 364 παρ. 1 και 3 του ΠΚ ποινικό αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης ανώνυμης Εταιρείας, καθώς δημιούργησε στο αναγνωστικό κοινό την εντύπωση ότι η "ΣΕΡΚΟ FOODS" ήταν εμπλεκόμενη σε μια πονική υπόθεση παράνομης είσπραξης επιδοτήσεων από εικονική παραγωγή ντομάτας. Το εν λόγω αδίκημα φέρει καθ' εαυτό μια ιδιαίτερη ηθική απαξία και δημιουργεί αλγεινές εντυπώσεις στον αγροτικό κόσμο,στις επιχειρήσεις, καθώς και στους πελάτες που συνεργάζονται με την Εταιρεία μας.

Κατόπιν όλων αυτών

Και με την ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μας αστικής ή ποινικής φύσεως

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για την ως άνω συμπεριφορά σας και για την ενέργειά σας να αναρτήσετε σε ιστοσελίδα που διαχειρίζεστε μία αληθή μεν είδηση, την οποία, όμως, συσχετίσατε παρανόμως, μέσω φωτογραφικού υλικού, με την Εταιρεία μας.

ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ όπως εντός πέντε εργάσιμων ημερών από τη λήψη της παρούσας εξώδικης πρόσκλησης-διαμαρτυρίας, αποκαταστήσετε την αλήθεια των γεγονότων, εκδίδοντας και δημοσιεύοντας με τον ίδιο τρόπο, δηλ. μέσω διαδικτύου και μέσω της ιστοσελίδας Agro24.gr, μια διευκρινιστική ανακοίνωση, στην οποία να αναφέρετε ότι η είδηση περί "καταδίκης πέντε κατηγορουμένων με εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης για είσπραξη επιδοτήσεων από ανύπαρκτη παραγωγή ντομάτας", που δημοσιεύτηκε-αναρτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2017 (ώρα 13.00), δεν είχε απολύτως καμία σχέση με την Εταιρεία μας ή με κάποιο φυσικό πρόσωπο που να σχετίζεται αμέσως ή εμμέσως με αυτήν.