Skip to main content
26 08 2019 | 08:12

Το πρώτο ζυθοποιείο της Ελλάδας λειτούργησε στο Ηράκλειο Αττικής

Το πρώτο ζυθοποιείο της Ελλάδας λειτούργησε στο Ηράκλειο Αττικής

Το 1851, στα χρόνια του βασιλιά Όθωνα, έρχεται στην Ελλάδα ο ζυθοποιός Johann Fuchs (Ιωάννης Φουξ, μετέπειτα Φιξ) από το Muhldorf της Βαυαρίας. Ανοίγει απέναντι από τον Άγιο Λουκά (Ηρακλείου) ένα ζυθοποιείο, το οποίο θεωρείται ότι είναι το πρώτο που λειτούργησε σε επαγγελματική κλίμακα στην Ελλάδα.

Το 1864 η παραγωγή ζύθου της οικογένειας Φιξ μεταστεγάζεται στο κέντρο της Αθήνας αφού είχε γίνει ο επίσημος προμηθευτής της βασιλικής αυλής και διατήρησε το μονοπώλιο της μπίρας στην Ελλάδα από το 1864 έως το 1963. Οι γιοι του Ιωάννη, ο Λουδοβίκος και κυρίως ο Κάρολος, είναι αυτοί που έκαναν γνωστή τη μπίρα σε όλη την Ελλάδα.