Skip to main content
12 09 2016 | 14:23

Πώς ένα πρόβλημα υγείας μετατρέπεται σε επιχειρηματική ιδέα

Πώς ένα πρόβλημα υγείας μετατρέπεται σε επιχειρηματική ιδέα

Ο Δήμος και ο Δημήτρης Καρακούσης άρχισαν να κάνουν τα δειλά, πλην όμως σταθερά τους βήματα, στην καλλιέργεια και τη μεταποίηση του δίκοκκου σιταριού στη Ροδόπη. Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια περίπου και καρποφορεί υπό την επωνυμία «Από τη γη».

Η «Από τη γη» είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που έχει έδρα την Ροδόπη της Θράκης και συγκεκριμένα την Κομοτηνή. Διαθέτει χώρο αποθήκευσης, επεξεργασίας και συσκευασίας Τα ζυμαρικά παρασκευάζονται και συσκευάζονται σε τοπικό παρασκευαστήριο με παραδοσιακή συνταγή από δίκοκκο σιτάρι που παράγει η οικογενειακή επιχείρηση Μακαρόνια και αλεύρι «Από τη γη».

Πως ένα πρόβλημα υγείας μετατρέπεται σε επιχειρηματική ιδέα; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορούν να δώσουν οι Αδερφοί Καρακούση, οι οποίοι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής ξεκινώντας από τη διατροφή, όταν κάποιος από το συγγενικό τους περιβάλλον αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και έπρεπε να αναθεωρήσει τον τρόπο με τον οποίο τρέφονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η αναζήτηση έφερε μπροστά τους το δίκοκκο σιτάρι, μία πρώτη ύλη γνωστή από την αρχαιότητα, που έπαψε όμως για πολλές δεκαετίες να καλλιεργείται στη χώρα μας. Η καλλιέργεια του όμως επανέρχεται δυναμικά και  τοπικά, υπεύθυνοι γι΄ αυτό είναι οι Αδερφοί Καρακούση. Ο Δήμος και ο Δημήτρης Καρακούσης, που άρχισαν να κάνουν τα δειλά, πλην όμως σταθερά τους βήματα, στην καλλιέργεια και τη μεταποίηση του δίκοκκου σιταριού στη Ροδόπη. Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια περίπου και καρποφορεί υπό την επωνυμία "Από τη γη". 

Η "Από τη γη" είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που έχει έδρα την Ροδόπη της Θράκης και συγκεκριμένα την Κομοτηνή. Διαθέτει χώρο αποθήκευσης, επεξεργασίας και συσκευασίας. Το σιτάρι καλλιεργείται σε ιδιόκτητα χωράφια, αλέθεται σε ιδιόκτητη ειδική μηχανή με μέτρηση θερμοκρασίας για να κρατά όλο του το άρωμα και συσκευάζεται από τους ίδιους. Τα ζυμαρικά παρασκευάζονται και συσκευάζονται σε τοπικό παρασκευαστήριο με παραδοσιακή συνταγή από δίκοκκο σιτάρι που παράγει η οικογενειακή επιχείρηση. Η επιχείρηση επίσης παρέχει υπηρεσίες άλεσης και αποφλοίωσης για κάθε είδος σιτηρού και άλλων προϊόντων. 

Τι είναι το δίκοκκο σιτάρι; 

Το αρχαιότερο ίσως δημητριακό και βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων, το δίκοκκο σιτάρι αναφέρεται και ως Ζειά, βρίζα, όλυρα, Emmer και ορισμένες φορές συγχέεται με το ασπροσίτι (γερμαν. Dinkel), ή τη Σίκαλη, ή ακόμα και με το καλαμπόκι.

Θρεπτική αξία

Το δίκοκκο σιτάρι είναι δημητριακό που περιέχει 40% μαγνήσιο επιπλέον των άλλων δημητριακών. Είναι σημαντικό όχι μόνο για τις ίνες και τα μέταλλα που περιέχει, αλλά κυρίως για το μαγνήσιο που ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού. Το ποσοστό του αμινοξέος λυσίνη (Lycin) που περιέχει είναι το συστατικό των πρωτεϊνών που αυξάνει την πεπτικότητα.

Γλουτένη

Η γλουτένη είναι ένα σύνθετο πρωτεϊνών, της γλιαδίνης και της γλουτελίνης, οι οποίες είναι ενωμένες με άμυλο στο ενδοσπέρμιο του σπόρου. Βρίσκεται πιο συχνά στο σιτάρι και σε άλλα συναφή δημητριακά, όπως το κριθάρι και η σίκαλη. Η γλουτένη βρίσκεται σε κάθε φαγητό που περιέχει δημητριακά. Τέτοια φαγητά είναι, για παράδειγμα, τα ζυμαρικά, τα κέικ, οι περισσότεροι τύποι ψωμιού και κάποια είδη έτοιμων γευμάτων. Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία στη γλουτένη.

Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο κληρονομικό νόσημα που προέρχεται από την έλλειψη ενός ενζύμου σε ορισμένα άτομα και προκαλεί πόνους στην κοιλιά, δυσπεψία, πονοκεφάλους, ζαλάδες, πεπτικές διαταραχές κ.ά. 

Γιατί δίκοκκο σιτάρι;

Το δίκοκκο σιτάρι λόγω της θρεπτικής του αξίας και τα χαμηλά ποσοστά γλουτένης που περιέχει σε αντίθεση με το κοινό σιτάρι είναι κατάλληλο για δίαιτα και για αυτούς που προσέχουν την διατροφή τους. Εκτός των παραπάνω τα προϊόντα από δίκοκκο σιτάρι είναι και πολύ γευστικά και πολύ χορταστικά. "Θέλαμε να βγάλουμε ένα προϊόν για να το μάθει ο κόσμος. Δηλαδή δεν είναι ο αυτοσκοπός για εμάς το κέρδος. Είναι προϊόν που δεν το ξέρουν, περιτριγυρίζεται ένας μύθος γύρω από το δίκοκκο σιτάρι και εάν δεν μπεις μέσα στο παιχνίδι, δεν ξέρεις τι γίνεται", είπε ο Δημήτρης Καρακούσης. "Όταν άρχισε η ζέα, όλοι έλεγαν ότι είναι προϊόν χωρίς γλουτένη, αλλά έχει ένα χαμηλό ποσοστό γλουτένης μέσα, κάτι που αν δεν το ξέρεις και έχεις πρόβλημα, θα έχεις πρόβλημα. Ταυτόχρονα όμως είναι ένα προϊόν το οποίο είναι πιο ελαφρύ από το κανονικό σιτάρι, λόγω της χαμηλής γλουτένης και είναι για ανθρώπους που θέλουν ή πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους". Όσον αφορά στους καταναλωτές, όλο και περισσότεροι ζητούν να δοκιμάσουν το αλεύρι αλλά και τα ζυμαρικά που παράγει η επιχείρηση. Στα σχέδια των δύο αδερφών είναι στο μέλλον, εκτός από την παραγωγή των ζυμαρικών, η παραγωγή και άλλων προϊόντων, καθώς οι δυνατότητες του συγκεκριμένου προϊόντος είναι ατελείωτες. "Από γλυκά μέχρι διάφορα αρτοσκευάσματα, μία τεράστια γκάμα προϊόντων, με βάση την ποιότητα του δίκοκκου σιταριού", τόνισε ο Δήμος Καρακούσης. "Οι περισσότεροι καταναλωτές δε γνωρίζουν τις δυνατότητες που έχει αυτό το αλεύρι και συνεχίζουν να το συγκρίνουν με το απλό σιτάρι.

Πρώτος παράγοντας για να μην αγοράσει κάποιος είναι το οικονομικό, δεν μπορούν όμως να καταλάβουν το εξής: δε χρειάζεται να αγοράσεις πολλά κιλά. Ένα κιλό αλεύρι θα σου βγάλει ένα κιλό και κάτι ψωμί. Εάν όμως κάνεις ψωμί μόνο από αλεύρι δίκοκκου σιταριού, θα σου κρατήσει μία εβδομάδα, γιατί δεν μπορείς να φας πολύ αφού σε χορταίνει, επιπλέον συντηρείται περισσότερο σε σχέση με το άλλο αλεύρι. Το κυριότερο είναι ότι φτιάχνοντας το ψωμί στο σπίτι, ξέρεις και τι τρως κάτι πολύ σημαντικό όσους θέλουν ή και πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους", πρόσθεσε ο Δημήτρης Καρακούσης.   ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ  Τα προϊόντα της επιχείρησης "Από τη γη" είχαμε την ευκαιρία να τα γνωρίσουμε μέσω της εμπορικής έκθεσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Νοέμβριο του 2015 στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, καθώς και στην έκθεση τοπικών προϊόντων που διοργανώνει η Περιφέρεια ΑΜΘ, τη Synergeia που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2016 στην Αλεξανδρούπολη. Αυτές τις ημέρες η οικογενειακή επιχείρηση "Από τη γη" βρίσκεται σε δικό της περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ σχεδιάζει και άλλες συμμετοχές σε εκθέσεις που θα διοργανωθούν στο μέλλον, προκειμένου όλο και περισσότεροι να γνωρίσουν το δίκοκκο σιτάρι. Παράλληλα επιλεγμένα καταστήματα στην Κομοτηνή, αλλά και σε γειτονικές πόλεις εμπορεύονται τα προϊόντα, για όσους πάλι δεν έχουν πρόσβαση, υπάρχει και το διαδίκτυο.  

Πηγή: xronos.gr