Skip to main content
16 11 2017 | 14:35

Κλιμακώνεται η αβεβαιότητα με την εταιρεία εμπορίας ρυζιού Κανάκας

Κλιμακώνεται η αβεβαιότητα με την εταιρεία εμπορίας ρυζιού Κανάκας

Σε προσφυγή στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης προχώρησαν στις 14 Νοεμβρίου οι ρυζοπαραγωγοί του νομού στους οποίους οφείλει χρήματα η εταιρεία εμπορίας ρυζιού Αφοι Κανάκα Α.Ε. Στις 15 Νοεμβρίου με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Κανάκας, είπε ότι «ναι, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα, αλλά η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη, δεν έχουμε καταστραφεί. Ζητήσαμε επανειλημμένα από τους παραγωγούς με τους οποίους συνομιλούμε και συνεργαζόμαστε για περισσότερα από δέκα χρόνια, να βάλουν πλάτη να ξεπεράσουμε τη δυσκολία. Ζητήσαμε και ζητούμε να μας δώσουν πίστωση χρόνου. Δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματά τους».

Το μεσημέρι της 14ης Νοεμβρίου, αντιπροσωπεία 30 παραγωγών κατέθεσε αίτημα με σχετικό υπόμνημα στον Εισαγγελέα υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη.

«Μόνο στη δυτική Θεσσαλονίκη, στα χωριά Μάλγαρα, Κύμινα, Κλειδί, Άδενδρο, Παρθένιο, Βαλμάδα και αλλού, είμαστε 270 οικογένειες στις οποίες μας χρωστά 8-9 εκατ. ευρώ, ενώ μαθαίνουμε πως το συνολικό άνοιγμα της εταιρείας ίσως ξεπερνά τα 16 εκατ. ευρώ, διότι ανάλογες αγορές έκανε και από τις Σέρρες και τη Λαμία. Ακούμε, επίσης, ότι έχει μαζέψει -και δεν εξόφλησε- όσπρια από την Καστοριά και τη Φλώρινα, αλλά και ρεβίθια από την Αιτωλοακαρνανία», ανέφερε στο Agronews και στο Λεωνίδα Λιάμη ο ρυζοπαραγωγός Κώστας Ανεστίδης από τα Μάλγαρα.

Μέχρι στιγμής, έχουν κατατεθεί συνολικά 110 προσφυγές, εκ των οποίων οι 50 υποθέσεις αφορούν ποινικό δίκαιο οι 60 αστικό, κατά της εταιρείας των αδελφών Κανάκα. Σύμφωνα με τον κ. Ανεστίδη, σε απόπειρες, με ασφαλιστικά μέτρα, που έγιναν για κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό, καθώς «αποδείχθηκε ότι σε όλες τις περιπτώσεις τον είχαν εξοφλήσει, οπότε δεν μπορούσαμε να δεσμεύσουμε κανένα ποσό».

«Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους, διότι η επιχείρηση έχει αδρανοποιηθεί. Σε όσους τους απαντούν τους λένε ότι κάποια στιγμή θα τους εξοφλήσουν. Ορισμένοι συνεχίζουν να τους πιστεύουν», επισήμανε απογοητευμένος ο συνομιλητής μας και ζήτησε «επειδή πάθαμε διπλό κακό, τουλάχιστον η πολιτεία να μεριμνήσει τα χρήματα που υποτίθεται ότι πήραμε, από τη στιγμή που κόψαμε κάποιοι τιμολόγια, να μην προσμετρηθούν στη φορολογική μας δήλωση».

Τι λέει η πλευρά της Κανάκας για την αιτία έλλειψης ρευστότητας

Σύμφωνα με τον κ. Κανάκα, η έλλειψη ρευστότητας και η καθυστέρηση πληρωμής των ορυζοπαραγωγών προέκυψε από την ακύρωση συμφωνίας ύψους 9 εκατ. ευρώ, η οποία αφορούσε την εξαγωγή 10.000 τόνων ρυζιού στην Λιβύη. Πάντως, ο κ. Κανάκας τόνισε ότι «καθένας έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη». Κατά τον ίδιο, η εταιρεία λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια και τα τελευταία τρία ο τζίρος της διαμορφώνεται σε 17,5 εκατ. ευρώ. «Δεν έχουμε τραπεζικό δανεισμό, ούτε και χρωστάμε στο κράτος, ενώ συνεργαζόμαστε με 2.500 προμηθευτές και παραγωγούς. Στηρίζουμε την αγροτική οικονομία στην ευρύτερη περιοχή και με την πρώτη δυσκολία κάποιοι μας σταυρώνουν;» διερωτήθηκε.

Σήμερα το πρωί, οι ορυζοπαραγωγοί βρίσκονταν έξω από την έδρα της επιχείρησης στη Χαλάστρα, διεκδικώντας να πληρωθούν τα 9 εκατ. ευρώ