Skip to main content
28 06 2016 | 15:39

Κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 ο Μαρινόπουλος

Κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 ο Μαρινόπουλος

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 κατέθεσε σήμερα η Μαρινόπουλος, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του Euro2day.gr σύμφωνα με τις οποίες η αίτηση υπαγωγής σε άρθρο εξυγίανσης και προστασίας από τους πιστωτές αποτελούσε πλέον μονόδρομο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αίτηση συζητείται σήμερα, ενώ κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία αναφέρουν ότι επρόκειτο για μοναδική πλέον επιλογή και υποστηρίζουν ότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα συμφέροντα των προμηθευτών.

Κατά τις ίδιες πηγές, πρόκειται για μία μόνο από τις φάσεις που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να εξυγιανθεί και να συνεχίσει τη λειτουργία της η εταιρεία.

Σημειωτέον ότι η αίτηση ένταξης στο άρθρο 99 δεν συνεπάγεται τη διακοπή των επαφών με την Σκλαβενίτης, σημαίνει ωστόσο ότι τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει επίσημη συμφωνία για την είσοδο του τελευταίου ως στρατηγικού επενδυτή.

Με την αίτηση ένταξης επιδιώκεται κατ΄αρχάς να προστατευθεί η εταιρία από το «τσουνάμι» των διαταγών πληρωμής, των αναγκαστικών εκτελέσεων και λοιπών ενεργειών, που απειλούσαν να οδηγήσουν την εταιρία σε άμεση κατάρρευση.

Δεν αποκλείεται όμως, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, σε δεύτερη φάση να υπάρξει συμφωνία στρατηγικής φύσεως, με επενδυτή, αφού έχει προηγηθεί διαδικασία εξυγίανσης του ισολογισμού σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, στην οποία προφανώς θα υπάρξει σημαντικότατο κούρεμα των υποχρεώσεων.

Πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά, κάνουν λόγο και για ενδιαφέρον από την πλευρά funds, (μεταξύ άλλων ακούγεται και το όνομα της Sankaty) ωστόσο γνώστες του θέματος εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον αυτό είναι σε πολύ αρχικό στάδιο και ότι αφορά κυρίως διαδικασίες distress, με υψηλότατο κούρεμα των προμηθευτών.

Οι σχεδιασμοί

Το Euro2day.gr είχε μεταδώσει την Παρασκευή τις πυρετώδεις προσπάθειες, τις οποίες παρακολουθεί από πολύ κοντά και η κυβέρνηση, για τη διάσωση του ομίλου.

Κι αυτό καθώς οι διαταγές πληρωμής και οι αναγκαστικές εκτελέσεις λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, απειλώντας να μπλοκάρουν τη λειτουργία της εταιρίας που απασχολεί περίπου 13.000 εργαζόμενους.

Στον πυρήνα αυτής της προσπάθειας είναι, όπως μεταδώσαμε, ο διακανονισμός των υποχρεώσεων προς Δημόσιο και Ταμεία, η αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων, αλλά και ο περιορισμός των απαιτήσεων των προμηθευτών, με κούρεμα που σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν εκπονηθεί θα πρέπει να είναι κατ' ελάχιστο της τάξεως του 40%.

Το βασικό σενάριο, σημειώναμε, ήταν η συμμετοχή της Σκλαβενίτης με ποσοστό 75% στη νέα εταιρία (που θα αφορά πρακτικά όλη τη δραστηριότητα της Μαρινόπουλος στον συγκεκριμένο τομέα του λιανεμπορίου) ενώ ποσοστό 25% θα διατηρήσει η πλευρά της Μαρινόπουλος.

Η εισροή νέων κεφαλαίων από τη Σκλαβενίτης τοποθετείται σε 75 εκατ. ευρώ και ακόμη 50 εκατ. ευρώ σε βάθος 2-3 ετών. Οι υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις της Μαρινόπουλος θα μετατραπούν σε μακροπρόθεσμα 20ετή δάνεια, με balloon (η εξόφληση θα ξεκινήσει μετά από 6 χρόνια και θα αφορά στο 30% σταδιακά, ενώ το υπόλοιπο 70% θα εξοφληθεί στη λήξη).

Περίπου 370 εκατ. θα είναι ο νέος χαμηλότοκος δανεισμός (οι πληροφορίες μιλούν για επιτόκιο της τάξεως του 1%), επίσης με 20ετή διάρκεια και τους ίδιους όρους αποπληρωμής.

Στο σκέλος της εξυγίανσης του παθητικού της εταιρίας, προβλέπεται «εθελοντικό» κούρεμα των εμπορικών πιστωτών, οι συνολικές υποχρεώσεις προς τους οποίους υπολογίζονται σε περίπου 550 εκατ. ευρώ, σε ένα ποσοστό που σύμφωνα με το σχέδιο υπολογίζεται σε 40%.

Ακόμη θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των υποχρεώσεων σε μισθώματα για ακίνητα που χρησιμοποιεί ο όμιλος Μαρινόπουλου (ορισμένες πηγές τα ανεβάζουν σε 150-200 εκατ. ευρώ) με ετεροχρονισμό των πληρωμών, τουλάχιστον για μια τριετία και αναπροσαρμογή προς τα κάτω των μισθωμάτων.

Τέλος, βασική προϋπόθεση είναι να ρυθμιστούν και οι υποχρεώσεις προς Δημόσιο και Ταμεία, οι οποίες υπολογίζονται μεταξύ 105 και 110 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα 15ετίας, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία θα πρέπει πέρα από το να συμφωνήσουν μεταξύ τους οι τράπεζες, η Σκλαβενίτης και ο όμιλος Μαρινόπουλου, να αποδεχτούν και οι εμπορικοί πιστωτές το κούρεμα των απαιτήσεών τους. Θα πρέπει δηλαδή να δώσει τη συγκατάθεσή της η πλειονότητα των πιστωτών, σε ποσοστό που να ξεπερνά το 60%, ίσως και το 70%. Γεγονός που δεν είναι εύκολο, παρότι σταδιακά διαμορφώνεται πλέον η πεποίθηση στην αγορά ότι οι εναλλακτικές θα είναι πολύ χειρότερες.

Ένα ακόμη από τα «αγκάθια» της υπόθεσης, αναφέρουν πηγές από τον χρηματοοικονομικό χώρο που είναι σε θέση να γνωρίζουν, αφορά στο κεφάλαιο που απαιτείται για τη διατήρηση της Μαρινόπουλος σε λειτουργία στο μεσοδιάστημα, καθώς υπολογίζεται ότι χρειάζονται περίπου 15-20 εκατομμύρια, ανά μήνα λειτουργίας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται ότι θα προκύψει αρνητικό EBITDA της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

Είναι δε προφανές ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν όροι που θα επιτρέπουν στη Σκλαβενίτης να απαγκιστρωθεί από μια συμφωνία ανάλογα με την πορεία του due dilligence και την επαλήθευση των δεδομένων με τα οποία διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

Πηγή: Γιώργος Παπανικολάου, euro2day.gr