Skip to main content
12 02 2018 | 15:46

Χαρίτσης: Η υπόθεση της ΕΒΖ μας έχει απασχολήσει τον τελευταίο χρόνο όσο καμία άλλη

Χαρίτσης: Η υπόθεση της ΕΒΖ μας έχει απασχολήσει τον τελευταίο χρόνο όσο καμία άλλη

"Θέμα με το οποίο να έχουμε ασχοληθεί περισσότερο τον τελευταίο χρόνο από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης δεν υπάρχει" τόνισε, μεταξύ άλλων, απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ, Μιχάλη Τζελέπη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, την Παρασκευή στη Βουλή. Ο διάλογος των δύο πολιτικών κατέληξε στο ότι συμφώνησαν στη διενέργεια συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου αποκλειστικά με θέμα τη διάσωση της ΕΒΖ και της τευτλοκαλλιέργειας. Γι' αυτό το λόγο, σήμερα, ο κ. Τζελέπης απέστειλε σχετικό αίτημα στο προεδρείο της Βουλής.

Η ανακοίνωση του κ. Τζελέπη

Ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης μετά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησής του στην Ολομέλεια της Παρασκευής 9-2-2018 για «την αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών και το μέλλον της ΕΒΖ», καθώς και τις ελλιπείς απαντήσεις που έλαβε από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξη Χαρίτση, κατέθεσε, σήμερα, Δευτέρα 12-2-2018 Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Νίκο Βούτση (Α.Π.: 763/12-2-2018) και την Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου, κ. Χαρά Καφαντάρη (14/12-2-2018), με την οποία αιτείται τη Σύγκλιση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το «μέλλον της ΕΒΖ».

Επισυνάπτεται το κείμενο της επιστολής: «Σε συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης μου,  την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα «Αποπληρωμή Τευτλοπαραγωγών-Σχέδιο Ανασυγκρότησης Ελληνικής Βιομηχανίας Ζαχάρεως (ΕΒΖ)», και μετά από τις απαντήσεις που έλαβα από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό προκύπτει άμεσα η ανάγκη σύγκλισης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησής μου αποδέχτηκε την πρόταση μου προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί παρουσία όλων των κομμάτων η πορεία και το μέλλον της ΕΒΖ. Πρόκειται για ένα πολύ κρίσιμο θέμα που αφορά την αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών, την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου αλλά και το μέλλον συνολικά της ΕΒΖ. Αιτούμαι, λοιπόν από Εσάς, λόγω της θεσμικής σας ιδιότητας να μεσολαβήσετε προκειμένου να προγραμματιστεί Συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για την εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων και προτάσεων που αφορούν μία από τις πιο νευραλγικές παραγωγικές μονάδες της αγροτικής οικονομίας, αυτήν της ΕΒΖ».

Ο διάλογος της Παρασκευής από τα πρκατικά της Βουλής

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Είναι πολύπαθη η πορεία της Βιομηχανίας Ζαχάρεως. Και επί έναν μήνα τώρα, κύριε Υπουργέ, έχω επανακαταθέσει τέσσερις φορές την επίκαιρη ερώτηση για να τη συζητήσουμε σήμερα. Και μάλιστα, δεν είναι απλώς για να γίνει μια συζήτηση για το πότε θα αποπληρωθούν μόνο οι τευτλοπαραγωγοί, αλλά την επανακαταθέτω σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, καθώς έπρεπε να έχει ξεκινήσει και η νέα καλλιεργητική περίοδος.

Είστε τρία χρόνια Κυβέρνηση και δυστυχώς κάθε χρόνο την ίδια εποχή αυτά τα τρία χρόνια είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Απλήρωτοι οι παραγωγοί να καλούνται να μπουν σε νέα καλλιεργητική περίοδο χωρίς να έχουν αποπληρωθεί την παραγωγή της προηγούμενης καλλιεργητικής χρονιάς, χωρίς να ξέρουν ποιο είναι το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας. Διότι η ανακολουθία λόγων και πράξεων από την πλευρά της Κυβερνήσεως, δυστυχώς, είναι εις βάρος της Βιομηχανίας και εμπαίζει με τον χειρότερο τρόπο τους Έλληνες τευτλοπαραγωγούς.

Από τον Νοέμβριο μήνα υπήρχαν υποσχέσεις για «γλυκά Χριστούγεννα». Σήμερα έχουμε 9 Φεβρουαρίου και χθες κατορθώσατε -και γι’ αυτό ήρθατε και σήμερα στη Βουλή- μετά από έναν χρόνο καλλιεργητική περίοδο να δώσετε το 40%, δηλαδή τα 4 από τα 10,2 εκατομμύρια που οφείλετε στους τρεις χιλιάδες τευτλοπαραγωγούς, χωρίς να ξέρουν όμως οι τευτλοπαραγωγοί πώς θα μπουν στη νέα καλλιεργητική χρονιά και ποιο είναι το μέλλον της Βιομηχανίας Ζαχάρεως.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Και από την άλλη πλευρά, υφίστανται έναν εμπαιγμό από την πλευρά της διοικήσεως με συμπεριφορές επιεικώς αντιδημοκρατικές, τραμπούκικες θα έλεγα εγώ, από μέλη της διοίκησης που τους βρίζουν με τον χειρότερο τρόπο.

Και αντί να κάνετε άμεση παρέμβαση και να αποπέμψετε εσείς ο ίδιος τον κ. Τσαπάρα -μέλος της διοίκησης ήταν- περιμένατε επί είκοσι μέρες, αφού εξύβρισε τους απλήρωτους τευτλοπαραγωγούς, να κάνει την παραίτησή του για να βγείτε να πείτε ότι «θα την κάνουμε αποδεκτή».

Πότε θα αποπληρωθούν τα υπόλοιπα 6,5 εκατομμύρια που έχουν να λαμβάνουν οι τευτλοπαραγωγοί; Και πώς θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη των τευτλοπαραγωγών που πρέπει να μπουν τώρα να καλλιεργήσουν αυτήν τη χρονική περίοδο μέχρι το πολύ τα μέσα Μαρτίου, όταν ο διευθύνων σύμβουλος βγάζει χθες ανακοίνωση προς τους τευτλοπαραγωγούς ζητώντας να κάνουν εκδήλωση ενδιαφέροντος αυτοί που θέλουν να καλλιεργήσουν; Τι εκδήλωση ενδιαφέροντος να κάνουν; Τώρα έπρεπε ήδη να έχουν σπαρθεί τα ζαχαρότευτλα.

Τελικά, αντί για εξυγίανση της Βιομηχανίας που θα περίμενα να ακούσω, θα περιμένω να ακούσω τις θέσεις σας σχετικά με το μήπως πάμε πλέον να κάνουμε τη Βιομηχανία από παραγωγική βιομηχανία σε μια εμπορική δραστηριότητα και να μπει ταφόπλακα στην καλλιέργεια του ζαχαροτεύτλου στη Βόρεια Ελλάδα;

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Τζελέπη.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά για την πρωτολογία σας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Τζελέπη, πραγματικά εκπλήσσομαι. Εκπλήσσομαι γιατί εμφανίζεστε εδώ ως τιμητής για μια υπόθεση λες και αυτή προέκυψε τα τελευταία τρία χρόνια, λες και δεν ξέραμε τι γινόταν στη Βιομηχανία Ζάχαρης όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Αν δεν τα θυμάστε, θα σας τα υπενθυμίσω εγώ εν τάχει:

Αρχές του 2015, όταν παραλάβαμε εμείς την Κυβέρνηση, πόσα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ήταν ανοιχτά; Μηδέν! Επαναλαμβάνω, μηδέν! Επίσης, να συνεχίσω πάνω σε αυτό. Για πόσον καιρό ήταν απλήρωτοι οι αγρότες; Τρία χρόνια ήταν απλήρωτοι οι αγρότες από τις προηγούμενες χρήσεις και από τις προηγούμενες διοικήσεις.

Η προσπάθεια η οποία ξεκίνησε, κύριε Τζελέπη, το 2015 και η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, είναι μια προσπάθεια διάσωσης μιας πράγματι πάρα πολύ σημαντικής βιομηχανίας για τον πρωτογενή τομέα στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά –θα έλεγα- και για όλη τη χώρα και για όλη την ελληνική οικονομία, μια προσπάθεια η οποία δυστυχώς έπρεπε να πατήσει πάνω στα ερείπια τα οποία άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Και επειδή χρησιμοποιήσατε, όπως έχω σημειώσει, κάποιες εκφράσεις, όπως «ανακολουθία», «στο ίδιο έργο θεατές», «εμπαιγμός» κ.λπ., θα έλεγα -και αν πράγματι υπάρχει ειλικρινές ενδιαφέρον για την πορεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης- να είμαστε όλοι λίγο πιο μετρημένοι όταν γνωρίζουμε ποιο είναι το παρελθόν. Και το παρελθόν, κύριε Τζελέπη, ξεκινάει από τη γνωστή ιστορία, τη γνωστή υπόθεση του ξεπουλήματος της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία είχε πάρα πολλές συνέπειες. Μία από αυτές ήταν ότι το Δημόσιο απώλεσε πολύ σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρη.

Μία άλλη συνέπεια αυτής της διαδικασίας ήταν το γεγονός ότι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, με τον τρόπο με τον οποίον προχώρησε μετά η λειτουργία της, ουσιαστικά βρίσκεται χωρίς έναν ιδιοκτήτη ο οποίος να μπορεί να χαράξει στρατηγική. Γνωρίζετε ότι μέτοχος, κατά συντριπτική πλειοψηφία σε ποσοστό άνω του 80%, είναι η εκκαθαρίστρια εταιρεία της παλιάς Αγροτικής, η οποία δεν μπορεί και δεν δύναται να χαράξει στρατηγική για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Εμείς και σε αυτό το επίπεδο κάναμε παρέμβαση. Αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη για πρώτη φορά, σε συνεργασία και με την πιστώτρια Τράπεζα, μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησης και το αποτέλεσμά της αναμένεται να παραδοθεί πάρα πολύ σύντομα –μέσα στον Φεβρουάριο-, ακριβώς για να δούμε ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες της επιχείρησης, ποιες είναι οι δυνατότητες του κλάδου και τι μπορεί να γίνει, έτσι ώστε πράγματι αυτή η πολύ κρίσιμη Βιομηχανία να παραμείνει ενεργή, να παραμείνει ζωντανή και για τους αγρότες και για τους εργαζόμενους, αλλά και για το σύνολο, θα έλεγα, της ελληνικής οικονομίας.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Αναπληρωτή Υπουργού)

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να απαντήσω και στο πρώτο ερώτημά σας, γιατί δεν θέλω να μένουν αναπάντητα ερωτήματα, σε σχέση με τους αγρότες. Είπα και πριν ότι σε προηγούμενα χρόνια είχαμε καθυστερήσεις πληρωμής τριών ετών. Βεβαίως, εμείς θα θέλαμε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις ούτε για μια μέρα και η προσπάθεια η οποία γίνεται είναι συνεχής για να μπορέσουμε ακριβώς να λύσουμε αυτά τα προβλήματα.

Είπατε και μόνος σας ότι χθες υπήρξε μια θετικότατη εξέλιξη. Υπήρξε μερική αποπληρωμή των παραγωγών με 4 εκατομμύρια και το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 10,2, που είναι η πληρωμή τους για την καμπάνια του 2017, θα αποπληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, μόλις η επιχείρηση μπορέσει να πουλήσει την ποσότητα την οποίαν έχει αυτήν τη στιγμή διαθέσιμη στις αποθήκες της. Όμως, εδώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και κάτι άλλο. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι διεθνώς η γενικότερη συγκυρία –και εννοώ στην αγορά της ζάχαρης- δεν είναι ευνοϊκή και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι από 1/11/2017 έχουν καταργηθεί οι σχετικές ποσοστώσεις.

Άρα, πρέπει -και αυτό είναι δουλειά της διοίκησης, και αυτό πράττει, εξ όσων γνωρίζω, αυτές τις μέρες- να εξευρεθούν αγοραστές οι οποίοι θα αγοράσουν αυτήν την ποσότητα σε μια τιμή η οποία δεν θα είναι επιζήμια για τη βιωσιμότητα της Βιομηχανίας. Αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες και έτσι θα προχωρήσει και η πλήρης αποπληρωμή των παραγωγών.

Συμπερασματικά, αυτά τα οποία έχουμε πει ισχύουν στο ακέραιο.

Είναι στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης να στηρίξει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης με όλους τους δυνατούς τρόπους. Αυτό το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και οι αγρότες και οι εργαζόμενοι. Έχει γίνει μια συστηματική προσπάθεια τα τελευταία τρία χρόνια η οποία έχει φέρει απτά αποτελέσματα. Ο στόχος είναι το επόμενο διάστημα να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχει αυτή η πολύ σημαντική Βιομηχανία.

Και να επισημάνω εδώ ότι το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει και μια διαδικασία συζήτησης με ενδιαφερόμενους στρατηγικούς επενδυτές από το εξωτερικό, γιατί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, παρόλα τα προβλήματα τα οποία μας κληροδοτήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τις προηγούμενες διοικήσεις, παραμένει ένα πολύ ισχυρό brand name διεθνώς.

Θα προχωρήσουμε, λοιπόν, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της και να παίξει τον ρόλο που της αναλογεί, έναν πολύ κρίσιμο ρόλο για τον πρωτογενή τομέα της χώρας και για την ελληνική βιομηχανία.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.

Κύριε Τζελέπη, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, μια και αναφερθήκατε στην πώληση της Αγροτικής Τράπεζας, έχουμε ζητήσει επανειλημμένως Εξεταστική Επιτροπή, για να σταματήσετε να επικαλείστε αυτό το θέμα κάθε φορά. Γιατί δεν την κάνετε; Γιατί δεν προχωράτε, όπως το ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξης, σε έλεγχο των πάντων;

Δεν μπορεί, λοιπόν, να κρύβεστε πλέον. Σας τόνισα ότι είστε τρία χρόνια Κυβέρνηση. Τι κάνατε; Χρησιμοποιήσατε ακόμη και τον εκκαθαριστή -και καλώς το πράξατε- τότε στην αρχή με την πρώτη πράξη νομοθετικού περιεχομένου για να ενισχύσετε κεφαλαιακά την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης με μελλοντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου όταν δώσατε τα 30 εκατομμύρια.

Είχα έρθει και ρώτησα τότε αν έχετε εξασφαλίσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν αυτά ήταν κρατικές ενισχύσεις και αν ήταν σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Τότε είπατε «ναι».

Κάνατε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να ενισχύσετε τη Βιομηχανία; Όχι! Πώς δικαιολογήσατε τα 30 εκατομμύρια; Με νέο δανεισμό. Και όπως μου είπε ο νυν Πρόεδρος της Βιομηχανίας τηλεφωνικά, αυτό ήταν επί λέξει «τεράστιο λάθος και εγκληματικό». Γι’ αυτό αυτήν τη στιγμή η Βιομηχανία δεν μπορεί ούτε καν να χρηματοδοτηθεί και έναντι της παραγωγής ζάχαρης που έχει μέσα από την πλευρά της πιστώτριας τράπεζας.

Ακούμε από την άλλη πλευρά -και μας ακούν και οι παραγωγοί- ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά σας ως προς την εξυγίανση αυτής της πολύπαθης -συμφωνώ εγώ- Βιομηχανίας.

Και δεν ήταν κλειστά όλα τα εργοστάσια. Τα δύο ήταν εν ενεργεία. Και το Πλατύ και της Ορεστιάδας. Και αν θέλετε, να αναλύσουμε σε μια συζήτηση τι έγινε από το 2006, που έκλεισαν για πρώτη φορά τα δύο εργοστάσια στη Λάρισα και στη Ξάνθη και τι έγινε τώρα τα τρία τελευταία χρόνια.

Ποιο πλάνο εξυγίανσης έχετε κάνει αυτά τα τρία χρόνια; Και πώς θα μπορούσατε να το κάνετε, κύριε Υπουργέ, όταν σε αυτά τα τρία χρόνια αλλάξατε πέντε διοικήσεις;

Κάθε έξι μήνες έχουμε νέο διοικητικό συμβούλιο στην Ελληνική Βιομηχανία Ζαχάρεως. Πώς θα μπορούσε να γίνει ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός, ούτως ώστε να επέλθει η εξυγίανση στη Βιομηχανία, ούτως ώστε να εκμεταλλευτούμε το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η Βιομηχανία αυτή στην περιοχή των Βαλκανίων, όταν είναι η μοναδική σχεδόν ζαχαρουργία σε έναν πληθυσμό εξήντα πέντε εκατομμυρίων;

Για ποια προγράμματα μας λέτε τώρα πάλι ότι θα γίνουν σε σχέση με την εξυγίανση και αναδιάρθρωση της Βιομηχανίας, όταν αυτά τα ακούσαμε και το 2016; Και μάλιστα τότε λέγατε ότι έχετε προχωρήσει και σε συμφωνία με την πιστώτρια τράπεζα. Αυτά που κατηγορούσατε και λέγατε τότε «κερδοσκοπικά χρηματιστηριακά κεφάλαια», τώρα τα επικαλείστε και εσείς και λέτε «θα φέρουμε ξένους επενδυτές».

Σε ποια κατεύθυνση και με τι παραγωγή θα είναι το 2018 η Βιομηχανία; Σας ρωτώ: Θα λειτουργήσει;

Και πώς θα λειτουργήσει, όταν έχουμε 9 Φεβρουαρίου και μέχρι τέλος του μηνός πρέπει να σπαρθούν τα ζαχαρότευτλα και δεν σας έχουν καμία μα καμία εμπιστοσύνη οι τευτλοπαραγωγοί; Πραγματικά οι εσφαλμένες πολιτικές και πρακτικές από την πλευρά του Υπουργείου σας με τις επαναλαμβανόμενες αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια της βιομηχανίας οδηγούν σε απαξίωση της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας και βάζουν ταφόπλακα στην Ελληνική Βιομηχανία Ζαχάρεως.

Και μην μου πείτε ότι εσείς εξασφαλίσατε και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που πήραν προχθές οι τευτλοπαραγωγοί. Αυτό εξασφαλίστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση για πέντε χρόνια από το 2015 μέχρι το 2020 και ούτε ένα ευρώ προσθέσατε, ούτε καν στην ενδιάμεση συμφωνία που έγινε φέτος. Αυτά τα βρήκατε όλα. Κι επειδή υπήρχε η συνδεδεμένη που εγκρίθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, σήμερα οι τευτλοπαραγωγοί τουλάχιστον δεν θα μπουν μέσα σε σχέση με το κόστος παραγωγής.

Τελειώνοντας -κι ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε- δεν θέλω να πιστεύω ότι μιας και υπάρχει προσπάθεια στη Βόρεια Ελλάδα να ξεπουληθεί το όνομα της Μακεδονίας, να μην είναι ταυτισμένο αυτό και με το ξεπούλημα των παραγωγικών, δυναμικών βιομηχανιών που έχει η Βόρεια Ελλάδα. Διότι εμείς στον Νομό Σερρών έχουμε και μια άλλη μαρτυρία. Το σφράγισμα του τάφου στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη από αυτήν την Κυβέρνηση που οι λόγοι είναι πολλοί.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Ευχαριστώ πολύ.

Τον λόγο έχει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Χαρίτσης για τρία λεπτά, για τη δευτερολογία του.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Ειλικρινά, κύριε Τζελέπη, η αμετροέπειά σας μου προκαλεί τρομερή εντύπωση.

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Η δική σας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Ειλικρινά! Εμφανίζεστε εδώ ως κατήγορος και ως τιμητής, όταν οδηγήσατε μια πολύ σημαντική βιομηχανία…

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Τρία χρόνια είστε Κυβέρνηση. Πείτε τι θα κάνετε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Κύριε Τζελέπη, σας παρακαλώ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Δεν σας διέκοψα. Μην με διακόπτετε.

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Όχι αυτό το ύφος…

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Μου λέτε εμένα γιατί δεν μπορεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης να χρηματοδοτηθεί. Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί, κύριε Τζελέπη, γιατί επί των ημερών σας και επί των κυβερνήσεών σας και επί των διοικήσεών σας εκτοξεύτηκε ο δανεισμός στα 165 εκατομμύρια. Γι’ αυτό δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Επί ποιων κυβερνήσεων;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Μην με διακόπτετε είπα. Δεν σας διέκοψα ούτε μια στιγμή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Κύριε Τζελέπη, σας παρακαλώ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Επίσης, επειδή θέλετε να κάνουμε τέτοιου τύπου συζήτηση, να ενημερώσουμε, γιατί μας ακούνε και οι αγρότες, μας ακούνε και οι εργαζόμενοι, μας ακούει και ο λαός των περιοχών οι οποίες εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό απ’ αυτήν την πολύ σημαντική Βιομηχανία, ότι τον Δεκέμβρη του 2017, μετά από ενέργειες της διοίκησης, έχει εκδοθεί παραπεμπτικό βούλευμα επτακοσίων σελίδων με το οποίο παραπέμπονται μέλη παλαιότερων διοικήσεων, πριν από το 2015, για απιστία σε βαθμό κακουργήματος γιατί πωλούσαν ζάχαρη με πίστωση, χωρίς απαραίτητες εγγυήσεις για ποσό 52 εκατομμυρίων ευρώ. Με τέτοιες ενέργειες, κύριε Τζελέπη, φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση.

Άρα, θα έπρεπε, όταν προσέρχεστε εδώ να κάνουμε μια συζήτηση για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, πρώτα εσείς και ο πολιτικός χώρος στον οποίο ανήκετε -εγώ είμαι διατεθειμένος, αν θέλετε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη συζήτηση για τη στρατηγική που πρέπει να έχουμε γι’ αυτήν την πολύ σημαντική βιομηχανία- να κάνει την αυτοκριτική του για το πώς φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση.

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Δεν αγγίζουν τον χώρο μας, αγγίζουν τη Νέα Δημοκρατία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Κύριε Τζελέπη, μην κάνουμε διάλογο, σας παρακαλώ. Αφήστε τον Υπουργό να απαντήσει. Είχατε τη δευτερολογία σας για έξι λεπτά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Εμάς μας ενδιαφέρει τι θα γίνει στο μέλλον και μιλάμε για πλάνο εξυγίανσης σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες τις οποίες μας κληροδοτήσατε.

Για πρώτη φορά -το είπα και πριν- αυτές τις μέρες εκπονείται μια ολοκληρωμένη μελέτη, η οποία θα μας δώσει ακριβώς μια πλήρη εικόνα για το τι μπορεί να γίνει, πώς μπορεί να προχωρήσει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης παρακάτω.

Εγώ θέλω να στείλω ένα μήνυμα και προς τους αγρότες και προς τους εργαζόμενους. Φέτος η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης θα έχει παραγωγή μεγαλύτερη απ’ ό,τι είχε πέρσι, όπως και πέρσι είχε μεγαλύτερη απ’ ό,τι είχε πρόπερσι. Υπάρχει συστηματική και συνεχής βελτίωση των μεγεθών κάθε χρόνο.

Εμείς δεν εξωραΐζουμε την πραγματικότητα, όπως κάνατε εσείς. Εμείς ξέρουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και με τους αγρότες και με τους εργαζόμενους. Και προσπαθούμε να βρούμε από κοινού μία λύση, έτσι ώστε αυτή η βιομηχανία να παραμείνει ζωντανή και να παίξει τον ρόλο που της αναλογεί.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό το οποίο εμείς δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε είναι να επιστρέψουμε στις πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες οδήγησαν σε αδιέξοδο την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Ευχαριστώ πολύ.

Εάν μου επιτρέπετε, -έχω ασχοληθεί με το θέμα- θέλω να πω ότι πρέπει να δοθεί λύση. Είναι τεράστια βιομηχανία. Έχει δίκιο ο κ. Τζελέπης. Η Κυβέρνηση, όμως, προσπαθεί να φτιάξει την εταιρεία έτσι ώστε να είναι υγιής. Δεν είναι μόνο τα χρέη.

Για τα εργοστάσια της Σερβίας τα γνωρίζετε πολύ καλά. Όλα αυτά που συνέβαιναν παλαιά δημιούργησαν τεράστια προβλήματα. Είχα κάνει μάχη με τον κ. Λαφαζάνη τότε στην Επιτροπή –θυμάστε τι είχε γίνει τότε- για να δοθούν τα 30 εκατομμύρια. Θυμάστε που δόθηκαν τα χρήματα; Δόθηκαν σε χρέη, σε τιμολογήσεις μεταξύ Σερβίας-Ελλάδας.

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια. Και νομίζω ότι έχουμε κοινό ενδιαφέρον όλοι να παραμείνει και να γίνει γίγαντας η βιομηχανία ζάχαρης. Διότι εάν εισαγάγουμε και τη ζάχαρη 300.000 τόνους το χρόνο, θα καταστραφούμε. Αυτό λέω και ευχαριστώ πολύ και τον Υπουργό.

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Όποιος θέλει να αποδώσει ευθύνες…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Δεν αποδίδουμε ευθύνες. Λέμε, όμως, ότι υπάρχει πρόβλημα. Τα 165 εκατομμύρια δεν μπορούσαν να αναδιαρθρωθούν με τον εκκαθαριστή.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Σας μιλάω προσωπικά ως αρμόδιος Υπουργός και σας λέω ότι θέμα με το οποίο να έχουμε ασχοληθεί περισσότερο τον τελευταίο χρόνο από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης δεν υπάρχει. Σας το λέω και το λέω και δημοσίως για να καταγραφεί παντού.

Υπάρχουν τεράστιες παθογένειες, τεράστια προβλήματα με τη συγκεκριμένη βιομηχανία, τα οποία προσπαθούμε καθημερινά σε συνεργασία με τους αγρότες, με τους εργαζόμενους και με την πιστώτρια τράπεζα να τα επιλύσουμε. Αυτά, όμως, δεν γίνονται έτσι εύκολα από τη μία μέρα στην άλλη, δεδομένης της κατάστασης της οποίας μας κληροδοτήθηκε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Η αναδιάρθρωση των 165 εκατομμυρίων –να τα πούμε λίγο- δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θα πρέπει να κουρευτεί το χρέος για να είναι βιώσιμη η εταιρεία.

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Ακούμε την τοποθέτησή σας σε σχέση με την αγωνία όλων για το μέλλον της βιομηχανίας.

Θα ήθελα μία δέσμευση από εσάς. Την ερχόμενη εβδομάδα που θα προσφύγουμε εμείς στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, να κάνουμε μία συζήτηση, γιατί είναι καίριο το χρονικό σημείο. Οι παραγωγοί πρέπει να πάρουν απόφαση εντός των ημερών εάν θα καλλιεργήσουν ή όχι. Δεν τους φτάνουν μόνο οι υποσχέσεις. Να συζητήσουμε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου τι δεσμεύσεις μπορεί να υπάρξουν από την πλευρά της βιομηχανίας και της Κυβερνήσεως για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη τους και να ξανακαλλιεργήσουν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Θα παραβιάσουμε τη διαδικασία, αλλά είναι σημαντικό το ζήτημα.

Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Εγώ το αντιλαμβάνομαι. Και συγχωρήστε και τη δική μου ένταση, αλλά πραγματικά είναι ένα θέμα το οποίο μας έχει απασχολήσει ειλικρινά πάρα πολύ όλο αυτό το διάστημα.

Είπα και πριν, στην πρωτολογία μου, κύριε Τζελέπη –και θα το επαναλάβω και τώρα- ότι ένα από τα βασικά προβλήματα τα οποία προέκυψαν δυστυχώς –και αυτό δεν είναι προφανώς μομφή προς εσάς, αλλά έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαχείριση της υπόθεσης της Αγροτικής όλα τα προηγούμενα χρόνια- είναι ότι αυτή τη στιγμή το δημόσιο δεν είναι ο βασικός μέτοχος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Το γνωρίζετε αυτό πάρα πολύ καλά.

Παρ’ όλα αυτά, προσπαθούμε σε συνεργασία και με την εκκαθαρίστρια εταιρεία και με την πιστώτρια τράπεζα να βρούμε μία λύση από κοινού, παρότι δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορούμε από μόνοι μας να το διαχειριστούμε.

Δέχομαι, όμως, αυτό το οποίο λέτε και ανταποκρίνομαι στο αίτημα σας. Και λέω να οργανώσουμε –ακούει και το Προεδρείο- μία συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Για να πάρουν όλα τα κόμματα τις ευθύνες τους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Να γίνει η πρόταση από τον κ. Τζελέπη και θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Εγώ ανταποκρίνομαι στο αίτημα του κ. Τζελέπη. Να κάνουμε, όμως, μία ουσιαστική συζήτηση. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα για να το αναλώνουμε –αν θέλετε- σε επικοινωνιακά παιχνίδια και κορώνες. Να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για το ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και ποιες είναι οι προτάσεις, έτσι ώστε να γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι και οι αγρότες τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Ευχαριστώ.