Skip to main content
05 02 2015 | 11:00

Για το θερμοκήπιο της Wonderplant και τη μεταφορά της Chipita συζήτησαν Θεοδωρόπουλος-Δραγασάκης

Για το θερμοκήπιο της Wonderplant και τη μεταφορά της Chipita συζήτησαν Θεοδωρόπουλος-Δραγασάκης

Με το 85% των πωλήσεών του ομίλου Chipita να πραγματοποιούνται σήμερα εκτός Ελλάδας, η απόφαση για την απορρόφηση της κυπριακής μητρικής εταιρείας UFIB Limited, από την ελληνική Chipita ΑΒEΕ, και η μεταφορά ουσιαστικά της έδρας σε ελληνικό έδαφος, αποτέλεσε προ ημέρων θέμα συζήτησης στην αγορά, κυρίως λόγω του timing της κίνησης.Η UFIB Ltd που εδρεύει στη Λευκωσία, αποτελεί ουσιαστικά το κοινό εταιρικό σχήμα υπό τη σκέπη του οποίου είχε περάσει από τον Απρίλιο του 2010 όλη η διεθνής δραστηριότητα της Chipita (συμπεριλαμβανομένης και της Chipita ΑBEE στην οποία ανήκε κατά 100%). Η μεταφορά της έδρας στην Ελλάδα είχε δρομολογηθεί εδώ και καιρό, συνέπεσε όμως η έγκριση της διασυνοριακής συγχώνευσης από το Υπ. Ανάπτυξης να δοθεί στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου.Η συνέχεια δόθηκε χθες, κατά τη συνάντηση του διευθύνοντα συμβούλου της Chipita, Σπύρου Θεοδωρόπουλου, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, κατά την οποία συζητήθηκαν τόσο το θέμα της μεταφοράς της έδρας της Chipita στην Ελλάδα, όσο και η πρόθεση για την υλοποίηση νέων επενδύσεων στον τομέα της υδροπονικής καλλιέργειας, όπου ο κ. Θεοδωρόπουλος, μαζί με ομάδα άλλων επιχειρηματιών, δραστηριοποιείται μέσω της εταιρείας Wonderplant.Σε ό,τι αφορά στην Chipita, η μεταφορά της έδρας αποτελεί, όπως έχει γραφεί, το πρώτο βήμα του μακρόχρονου σχεδιασμού της διοίκησης που περιλαμβάνει και listing της Chipita στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αναλόγως των συνθηκών που θα επικρατούν, με ορίζοντα έως το 2016. Μέσω μιας εισαγωγής, πρωταρχικός στόχος είναι να προσελκυστούν νέα κεφάλαια, να μειωθεί ο δανεισμός του ομίλου που ανέρχεται στα επίπεδα των 260 εκατ. ευρώ και να υλοποιηθούν νέες επενδυτικές και επιχειρηματικές κινήσεις.

Αναφορικά με το τελευταίο σκέλος, εντάσσονται οι συζητήσεις για την απόκτηση της Νίκας, που σήμερα ελέγχεται από τη Global Finance. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση Θεοδωρόπουλου (ο οποίος μετέχει στο δ.σ. της Νίκας) αφορά την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της εισηγμένης και περιλαμβάνει “κούρεμα” υποχρεώσεων, πρόταση που αναμένει τις οριστικές αποφάσεις από την πλευρά των τραπεζών. Σημειωτέον πως, ο επικεφαλής της Chipita το 2011 είχε αναλάβει πάνω από το 50% μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ) που εξέδωσε τότε η αλλαντοβιομηχανία, ενώ προ διετίας η Νίκας προχώρησε στην έκδοση νέου μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 εκατ. ευρώ καλύφθηκε από την Chipita και το άλλο 1,5 εκατ. ευρώ από τη Eurobank.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα, θέμα που συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση Θεοδωρόπουλου-Δραγασάκη, πρόθεση είναι η ενίσχυση της δυναμικότητας της μονάδας που διατηρεί η Wonderplant στη Δράμα, αλλά και η επέκταση σε άλλες περιοχές της χώρας, με στόχο να αντικατασταθεί έως και το 30% των εισαγωγών ντομάτας σε βάθος χρόνου. Το συγκρότημα παραγωγής ντομάτας και άλλων κηπευτικών με τη μέθοδο της υδροπονικής καλλιέργειας που κατασκευάστηκε στη Δράμα το 2011, επένδυση 25 εκατ. ευρώ, καλύπτει 120.000 τ.μ. στεγασμένου χώρου και περιλαμβάνει δυο τεχνητές λίμνες έκτασης 10.000 τ.μ. που συγκεντρώνουν το βρόχινο νερό αξιοποιώντας το στην υδροπονική καλλιέργεια. Παράλληλα, με τη χρήση ειδικών συστημάτων, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να παράγει προϊόντα 365 μέρες το χρόνο χωρίς διακοπή. Στη Wonderplant συμμετέχουν ως φυσικά πρόσωπα οι κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita, Σταύρος Νένδος της Select Αρτοσκευάσματα, Αχιλλέας Φώλιας των Goody΄s, Μιχάλης Αραμπατζής της Ελληνικής Ζύμης και Θέμης Μακρής.

Πηγή: capital.gr