Skip to main content
19 05 2015 | 09:25

Για τέταρτη μέρα συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι στις Ιχθυοκαλλιέργειες Αστερίας

Για τέταρτη μέρα συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι στις Ιχθυοκαλλιέργειες Αστερίας

Τη συνέχιση του απεργιακού τους αγώνα με νέα 24ωρη απεργία σήμερα Τρίτη 19 Μάη, με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, με κύριο αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων αρκετών μηνών, αποφάσισαν ομόφωνα οι εργαζόμενοι στις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες «Αστερίας ΑΕ» σε γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 18 Μάη το μεσημέρι, στο χώρο της επιχείρησης.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν την Κυριακή αντιπροσωπεία της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και πολυμελής αντιπροσωπεία ταξικών σωματείων από το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, το οποίο στηρίζει τις κινητοποιήσεις τους.

Όπως τονίζει, η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, «η απλήρωτη εργασία δεν είναι γνώρισμα μόνο σε αυτήν την επιχείρηση, αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις και κλάδους». Καλεί όλους τους εργαζόμενους μέσα από τα ταξικά σωματεία να απαιτήσουν - διεκδικήσουν με τον αγώνα τους, όχι μόνο αυτά που τους χρωστούν αλλά και για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Να απαιτήσουν τώρα από την κυβέρνηση με νόμο την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ως βάση για συζήτηση και διεκδικώντας τις απώλειες που είχαν οι εργαζόμενοι τα χρόνια της κρίσης».

Την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους εκφράζει η Γραμματεία Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΜΕ. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, «η μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους στις σημερινές συνθήκες, συνολικά, είναι η οργάνωση, η ταξική ενότητα, η συσπείρωση στα ταξικά σωματεία και η ταξική αλληλεγγύη. Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων και τον αγώνα τους, η μόνη ικανή προϋπόθεση να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας».

Την αλληλεγγύη του στους απεργούς εκφράζει το Κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Αιτωλοακαρνανίας, τονίζοντας ότι «το παράδειγμα των συναδέλφων που συλλογικά παλεύουν και διεκδικούν να γίνει η αρχή, να γίνει εφαλτήριο για νέους αγώνες, που πρέπει να γίνουν παντού».

Στο πλευρό τους βρίσκεται και το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας σημειώνοντας ότι «Το ζήτημα της καταβολής δεδουλευμένων και ο αγώνας των συναδέλφων στις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες αφορά όλους τους εργάτες απ’ όλους τους κλάδους».

Η εξαγγελία απεργίας το σαββατοκύριακο

Ανακοίνωση με αφορμή την απεργία των εργαζομένων στις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες (Αστερίας Α.Ε.) εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του κλαδικού συνδικάτου Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων & Ποτών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο δηλώνει τη συμπαράστασή του στους συναδέλφους της επιχείρησης Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες (Αστερίας Α.Ε.), όπου με απόφασή τους στη Γ.Σ. που πραγματοποιήθηκε στο χώρο εργασίας τους, αποφάσισαν συλλογικά να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να προχωρήσουν σε 24ωρες απεργίες το Σάββατο και την Κυριακή, διεκδικώντας το αυτονόητο, τα χρωστούμενα-δεδουλευμένα τους πολλών μηνών.

«Αρκετοί από τους συναδέλφους έχουν να πληρωθούν πάνω από ένα χρόνο», αναφέρει η ανακοίνωση. «με αποτέλεσμα, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους να μην μπορούν να ζήσουν» και συνεχίζει:

«Δεν είναι η μόνη επιχείρηση στον κλάδο που συμβαίνουν αυτά, ιδιαίτερα στον υποκλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών πανελλαδικά, αλλά και στην περιοχή μας. Στα παράλια του Νομού υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και μικρότερες που τους χρωστάνε δεδουλευμένα, την ίδια στιγμή που κερδοφορούν. Οι συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα για τις γυναίκες συναδέλφισσες στα συσκευαστήρια είναι απαράδεκτες με εξαντλητικά ωράρια έως και 12-13 ώρες, με ελλειπή μέτρα ασφαλείας για τους συναδέλφους που είναι μέσα στη θάλασσα, στα κλουβιά, που καθημερινά σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, παίζουν τη ζωή τους κορόνα-γράμματα. Επίσης η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και όχι στο ΙΚΑ με παλιά κυβερνητική απόφαση για τον πρωτογενή τομέα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην καλύπτονται για την υγεία τους σε μία σειρά ζητήματα. (εργατικά ατυχήματα κτλ.).

Η εργοδοσία μπροστά στα κέρδη αδιαφορεί και για τη ζωή και για την ασφάλειά μας. Πατάει πάνω στο φόβο και την ανασφάλειά μας για να μας έχει απλήρωτους, αξιοποιεί το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων και της ΕΕ που τις στηρίζει για να τσακίζει τους μισθούς και μεροκάματά μας, τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Συνάδελφοι, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΟΙ! Ο μόνος που μπορεί να τους σταματήσει, να βάλει φρένο στα σχέδιά τους και να διεκδικήσει τα σύγχρονα δικαιώματα, είναι ο ίδιος ο λαός, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και του συγκεκριμένου κλάδου.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να μη δώσουν άλλη πίστωση χρόνου, να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος! Να ισχυροποιηθεί η οργάνωση στο κλαδικό σωματείου του Νομού μας, στα Γάλατα-Τρόφιμα-Ποτά. Αυτή είναι η μοναδική ελπίδα. Η οργάνωση στο σωματείο και ο αγώνας είναι μονόδρομος.

Το παράδειγμα των συναδέλφων που συλλογικά παλεύουν και διεκδικούν να γίνει η αρχή, να γίνει εφαλτήριο για νέους αγώνες, που πρέπει να γίνουν παντού.Το σωματείο μας χαιρετίζει και στηρίζει τον αγώνα των συναδέλφων μας, έμπρακτα.

Καλούμε όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους του Νομού να στηρίξουν τον αγώνα των συναδέλφων μας.

Απαιτούμε από την εργοδοσία την άμεση καταβολή των εδεδουλευμένων μισθών οι οποίοι ανέρχονται σε αρκετούς μήνες.

Όλοι μαζί, μια γροθιά, ένας για όλους και όλοι για έναν.Διεκδικούμε τη ζωή που μας ανήκει.Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».

Πηγή: Συνείδηση, 902.gr