Skip to main content
20 05 2016 | 10:46

Bραβεία ανώτερης γευστικής ποιότητας έλαβε ο Κρόκος Κοζάνης

Bραβεία ανώτερης γευστικής ποιότητας έλαβε ο Κρόκος Κοζάνης

Δύο βραβεία ανώτερης ποιότητας έλαβε ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης από το διεθνώς αναγνωρισμένο Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας ITQI στο πλαίσιο των Superior Taste Awards 2016.

Η διάκριση αφορά τον βιολογικό Κρόκο Κοζάνης 1 gr κόκκινο κουτί και τον συμβατικό Κρόκο Κοζάνης 1 gr γυάλινο βαζάκι. Τα βραβεία Superior Taste Awards διοργανώνονται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας – iTQi, με στόχο την ανάδειξη τροφίμων και ποτών ανώτερης ποιότητας και γεύσης παγκοσμίως, μέσω της αμερόληπτης διαδικασίας της «τυφλής δοκιμής» από 120 κορυφαίους σεφ και γευσιγνώστες.

Η βράβευση θα γίνει τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, όπου και εδρεύει ο οργανισμός, ενώ το βραβείο θα παραλάβει εκ μέρους του συνεταιρισμού ο πρόεδρός του Νίκος Πατσιούρας, ο οποίος μιλώντας στον "Π.Λ." με αφορμή αυτή τη νέα διάκριση του Κρόκου Κοζάνης, έκανε λόγο για μια επιβράβευση του συνεταιρισμού και των προσπαθειών που κάνει. Σχολιάζοντας τον διαγωνισμό, τόνισε πως αφορά τόσο τις συσκευασίες όσο και το προϊόν ενώ σημείωσε πως είναι ακόμη μια διάκριση, ενδεικτική της προσπάθειας που γίνεται.

Ο κρόκος ταξίδεψε σε Βαλένθια και Μαδρίτη Ισπανίας - Επαφές και πολύτιμες εμπειρίες!

Εντωμεταξύ, μέσα στον Μάιο ο συνεταιρισμός ταξίδεψε στη Μαδρίτη και τη Βαλένθια της Ισπανίας, στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος Leonardo da Vinci που εφαρμόζεται σε χώρες της ΕΕ. Στο ταξίδι πήγαν 15 άτομα, 58 μέλη του διοικητικού συμβουλίου και 10 παραγωγοί που επιλέχθηκαν μετά από πλήρωση, έχοντας συμπληρώσει αίτηση συμμετοχής.

Η επίσκεψη περιελάμβανε επαφές με παραγωγούς, επισκέψεις σε εργοστάσια , σούπερ μάρκετ, υπαίθριες αγορές και ανταλλαγή απόψεων με παραγωγούς και ανθρώπους που δραστηριοποιούνται γύρω από το προϊόν, το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον σε ισπανικά πιάτα όπως η παέγια. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε εργοστάσια, χώρους κατασκευής και συσκευής άλλων ντόπιων προϊόντων . Οι κροκοπαραγωγοιί της Κοζάνης συναντήθηκαν με Ισπανούς κροκοπαραγωγούς στο MONTBLANC και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την καλλιέργεια του κρόκου. Υπήρξε, επίσης, συνάντηση με χονδρεέμπορους για την δυνατότητα διανομής του συσκευασμένου Κρόκου Κοζάνης. Επίσης, έκαναν επίσκεψη στην la boqueria market, την καλύτερη αγορά τροφίμων στον κόσμο και έρευνα αγοράς και νέες ιδέες για την προώθηση του Κρόκου Κοζάνης στην Ισπανική αγορά. Στο τέλος του προγράμματος ο Dr.Jose-Maria Rius Bresco απένειμε στους κροκοπαραγωγούς τα πιστοποιητικά παρακολούθησης του προγράμματος Erasmus, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη.

Μιλώντας στον "Π.Λ." με αφορμή τις εμπειρίες στην Ισπανία και τις επαφές που έγιναν, ο κ. Πατσιούας σημείωσε πως είναι καίριας σημασίας η προσπάθεια να καταργηθεί η αναγκαστικότητα των συνεταιρισμών, μιας και κάτι αντίστοιχο είχε γίνει προ ετών σε Ιταλία και Ισπανία και είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι ποσότητες (από ένας τόνο σε κάποιες χιλιάδες κιλά ετησίως). Η Ισπανία σήμερα παράγει περί τα 500 κιλά κρόκου και ξοδεύει 20 τόνους ετησίως, που σημαίνει ότι αρκετά μεγάλο κομμάτι του προϊόντος που παράγουν είναι εισαγωγής, από το Ιράν, τη χώρα μας ή αλλού.

Ο κρόκος Κοζάνης πλέον κάνει επαφές σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, με ένα δυναμικό άνοιγμα σε αγορές της Αμερικής, της Ιταλίας και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος είναι να δώσουμε ένα "brand name" στο προϊόν μας και να πωλείται με βάση την ποιότητα και ότι αξίζει, προκειμένου να ανεβάσει την αγοραστική του αξία. Το προϊόν έχει ανεβάσει το ποσό του και κρατιέται καλά", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πατσιούρας.

Εντυπωσιάζει ο κρόκος Κοζάνης στην Ιταλία!

Εντωμεταξύ, ο κρόκος έκανε δυναμική πρεμιέρα στην ιταλική αγορά και πλέον στόχος είναι να καταναλώνεται σε επιλεγμένα εστιατόρια της γειτονικής χώρας, μέσω επιλεγμένων γκουρμέ πιάτων ή προώθησή του σε ιταλικές αγορές.

Πηγή: prlogos.gr