Skip to main content
09 05 2016 | 13:57

Αναπτύσσεται η αγορά βιολογικών προϊόντων στις ΗΠΑ

Αναπτύσσεται η αγορά βιολογικών προϊόντων στις ΗΠΑ

Η βιολογική καλλιέργεια είναι ένας από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους κλάδους του αγροτικού τομέα των ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία. Όταν το Κογκρέσο πέρασε τον Νόμο περί Παραγωγής Βιολογικών Τροφίμων του 1990 (Organic Foods Production Act of 1990), υπήρχαν λιγότερο από 1 εκ. στρέμματα πιστοποιημένου, από το κράτος, βιολογικά καλλιεργήσιμου εδάφους. Όταν το Υπ. Γεωργίας των ΗΠΑ εφάρμοσε τα εθνικά βιολογικά πρότυπα το 2002, οι πιστοποιημένες εκτάσεις είχαν ήδη διπλασιαστεί, ενώ έχουν φθάσει πλέον τα 6,5 εκατ. στρέμματα με 3.000 φάρμες να βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο (από συμβατική στην βιολογική παραγωγή).Σύμφωνα με στοιχεία του Organic Trade Association (ΟΤΑ), οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων έχουν εκτοξευθεί από 3,6 δις δολ. το 1997 σε περισσότερα από 39 δις δολ. το 2014 και σχεδόν 39,1 δις δολ. το 2015, ενώ παράλληλα η πλειοψηφία των Αμερικανών καταναλωτών φαίνεται να προτιμάει τα βιολογικά προϊόντα σε ποσοστό που αγγίζει το 84%, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για τις καταναλωτικές συνήθειες των Αμερικανών.Παράλληλα, ολοένα και περισσότερες εταιρείες διεισδύουν στη βιολογική αγορά (ενδεικτικά αναφέρουμε τα McDonalds με την καινοτομία βιολογικών burger). Μάλιστα, τα βιολογικά προϊόντα καλύπτουν το 5% των συνολικών πωλήσεων ετοίμων φαγητών, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα 12% αύξηση της παραγωγής. Η κατανάλωση βιολογικών σνακ αυξήθηκε κατά 13,5% με κύριους καταναλωτές τις εγκύους και τις οικογένειες με μικρά παιδιά. Επιπροσθέτως, η χρήση βιολογικών προϊόντων επεκτείνεται και πέρα από τον τομέα της εστίασης (πχ ρούχα από βιολογικό βαμβάκι) σημείωσε άνοδο της τάξεως του 14%.Οι καταναλωτές είναι πρώτιστα αυτοί που καθόρισαν και καθορίζουν την ανάπτυξη της αγοράς των βιολογικών προϊόντων. Από το 1997, όταν πρωτοεμφανίστηκαν στην αγορά, έχει σημειωθεί δραματική αύξηση, η οποία μεταξύ άλλων αποδίδεται στα εθνικά πρότυπα του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η εφαρμογή των οποίων το 2002 αποσκοπούσε στη διαφάνεια και καθιέρωση εμπιστοσύνης στους καταναλωτές για την γνησιότητα των βιολογικών προϊόντων.Επίσης, ο παγκόσμιος προσανατολισμός σε φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές και εφαρμογές, η ενίσχυση της «πράσινης» οικονομίας, η ολοένα και μεγαλύτερη συνειδητοποίηση από τους καταναλωτές της αναγκαιότητας εξασφάλισης υγιούς διαβίωσης και βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και η ευαισθητοποίησή τους ενάντια σε τρόφιμα που παράγονται από τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) και την βασισμένη στη Γενετική Μηχανική καλλιέργεια, συντέλεσαν σημαντικά στην ανάπτυξη της αγοράς των βιολογικών προϊόντων. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τέτοιου είδους προϊόντα, έχει κινητοποιήσει τον λιανικό τομέα, ο οποίος στοχεύει πλέον επιθετικότερα στην ανάπτυξη των γραμμών των βιολογικών προϊόντων. Έτσι, οι Αμερικανοί καταναλωτές προτιμούν ολοένα και περισσότερο τα βιολογικά τρόφιμα ως πιο υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον, και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν τις υψηλές τιμές (premiums) που διαμορφώνονται στην αγορά.Υπενθυμίζεται ότι ΕΕ – ΗΠΑ έχουν υπογράψει Συμφωνία εταιρικής σχέσης για το εμπόριο βιολογικών προϊόντων, από τις πλέον σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά στην εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ σε θέματα αγροτικών προϊόντων, καθώς αναγνωρίζει την πιστοποίηση των εν λόγω προϊόντων εκατέρωθεν (σε εφαρμογή από 1ης Ιουνίου 2012).Επισημαίνουμε τις δυνατότητες ανάπτυξης που διανοίγονται στον τομέα, δεδομένου του αυξανόμενου ενδιαφέροντος όχι μόνο της αμερικανικής αλλά και της παγκόσμιας αγοράς.Ειδικότερα στις ΗΠΑ, σημειώνουμε ότι τα βιολογικά προϊόντα θεωρούνται ο κλάδος με την μεγαλύτερη ανάπτυξη στη βιομηχανία τροφίμων σήμερα. Τα βιολογικά τρόφιμα θεωρούνται υψηλής ποιότητας προϊόντα, καθώς παράγονται χωρίς τη χρήση ενδεχομένως επιβλαβών για την υγεία και το περιβάλλον, χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται συνήθως στα συμβατικά τρόφιμα από τη δεκαετία του '50. Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ουάσιγκτων