Skip to main content
24 03 2020 | 11:58

Έκκληση ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ: Όλοι οι παραγωγοί της Αττικής να προσέρχονται καθημερινά στις Λαϊκές Αγορές

Έκκληση ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ: Όλοι οι παραγωγοί της Αττικής να προσέρχονται καθημερινά στις Λαϊκές Αγορές

Με την παροιμία «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα» μοιάζει η προσπάθεια της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ) να εξηγήσει στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδη, τη λάθος κατεύθυνση που έχουν τα μέτρα για τις λαϊκές αγορές. Μάλιστα, μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες να συναντηθούν με τους δύο υπουργούς όλο το πρωί της Δευτέρας, εξέδωσαν χθες το απόγευμα ανακοίνωση με τίτλο «Καταστρέφεται η αγροτική παργαωγή - Πεθαίνει η ύπαιθρος».

Στην ανακοίνωση καταλήγουν απευθύνοντας κάλεσμα προς «όλους τους παραγωγούς της Αττικής να προσέρχονται καθημερινά στις Λαϊκές Αγορές, αφού τώρα λείπουν παραπάνω από τους μισούς που ορίζει ο νόμος».

Τους λόγους τους εξηγούν αναλυτικά:

«Το Προεδρείο της Ομοσπονδίας και οι Εκπρόσωποι των Παραγωγικών Σωματείων από τα χαράματα βρισκόμασταν στις Λαϊκές Αγορές και τοποθέτησαν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα όλους τους παραγωγούς που ήρθαν από την επαρχία στην Αθήνα παρά την απαγόρευση.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μόσχος Παντελής, με τον Γεν. Γραμματέα, Μπάκα Χρήστο, τους Αντιπροέδρους, Γαβρήλο Θεόδωρο και Ηλία Γεώργιο πήγαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Συνάντηση δεν έγινε, αλλά επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον Υφυπουργό κ. Παπαθανάση και του ανέπτυξαν τα γεγονότα και τα προβλήματα που επιφέρει η Απόφαση ΦΕΚ 988 και αποκλείει την συμμετοχή των παραγωγών από άλλες Περιφέρειες στην Περιφέρεια Αττικής.

Του εξηγήσαμε ότι ως επί το πλείστον οι Παραγωγοί από την Κρήτη, Θεσσαλία, Μακεδονία με μεταφορικές φέρνουν τα προϊόντα τους στην Αθήνα και πηγαίνουν στις Λαϊκές Αγορές, έτσι να δίνεται η δυνατότητα στους Παραγωγούς και από άλλες Περιφέρειες να φέρνουν τα προϊόντα τους χωρίς να μετακινούνται οι ίδιοι από και προς τον τόπο παραγωγής, αλλά δεν πήραμε συγκεκριμένη απάντηση, μόνο ότι η απαγόρευση είναι στα μέτρα για τη μη μετάδοση του Κορωνοϊού.

Κατόπιν επικοινωνήσαμε και πάλι τηλεφωνικά με το Γεν. Γραμματέα Εμπορίου κ. Σταμπουλίδη ο οποίος μας τόνισε, ότι σύμφωνα με την Απόφαση δεν μπορούμε να πηγαίνουμε στις Λαϊκές Αγορές απ’ άλλη Περιφέρεια, αλλά οι Παραγωγοί μπορούν να τα πηγαίνουν στην Λαχαναγορά, στα Σούπερ Μάρκετ, Φρουτεμπορικές, ακόμα και στους Επαγγελματίες των Λαϊκών Αγορών και ότι όλα αυτά γίνονται για την εξάλειψη της μετάδοσης του Κορωνοϊού.

Στη συνέχεια πήγαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά ο Υπουργός κ. Βορίδης έλειπε αλλά κατέβηκε ο Δ/ντής κ. Αθανασάς και του εξηγήσαμε το τι συμβαίνει εις βάρος των Παραγωγών, μας άκουσε και θα τα μεταφέρει στον Υπουργό.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι την ύστατη στιγμή η Πολιτεία και η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης θα τροποποιήσει την Απόφαση και θα επιτρέπει στους Παραγωγούς να έρχονται στις Λαϊκές Αγορές προς όφελος των Καταναλωτών, διαφορετικά η Ύπαιθρος σβήνει, τα προϊόντα σαπίζουν στα χωράφια, οι Παραγωγοί απειλούνται με δυσβάσταχτα χρέη.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ τους ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ της ΑΤΤΙΚΗΣ να ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ στις ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, αφού ΤΩΡΑ ΛΕΙΠΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ που ΟΡΙΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ.»

Επιστολή δημάρχου Επιδαύρου προς τα υπουργεία Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης

Επιστολή έστειλε χθες ο δήμαρχος Επιδαύρου, Τάσος Χρόνης, προς τα υπουργεία Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης, με θέμα την απαγόρευση προσέλευσης παραγωγών σε λαϊκές αγορές των Αθηνών.

Το ζήτημα προέκυψε μετά την ενημέρωση που είχαν παραγωγοί από τον δήμο Επιδαύρου που ήταν στις λαϊκές αγορές των Αθηνών, ότι απαγορεύεται να βρίσκονται εκεί επειδή ανήκουν σε άλλη Περιφέρεια.

Εύλογα τα ερωτήματα που θέτει ο κ. Χρόνης, όπως το τι θα γίνει η παραγωγή και το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανατιμήσεις στα αγροτικά προϊόντα με επίπτωση στον καταναλωτή.

Αναφέρεται στο έγγραφο:

«Κύριοι υπουργοί, κύριοι βουλευτές

Μέχρι χθές το απόγευμα 22/3/2020, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Πολιτείας η προσέλευση των παραγωγών λαϊκών αγορών θα γινόταν με μειωμένο αριθμό ανάλογα με τον αριθμό θέσης. Αυτή την εβδομάδα οι μονοί και την άλλη εβδομάδα οι ζυγοί αριθμοί θέσεων.

Σήμερα το πρωϊ 23/3/20, και ενώ έχουν ήδη προσέλθει στις λαϊκές αγορές των Αθηνών παραγωγοί του δήμου μας, ενημερώθηκαν ότι δεν επιτρέπεται η μετακίνηση τους από μια Περιφέρεια σε άλλη, παρά το γεγονός ότι κατέχουν την απαιτούμενη άδεια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι λαϊκές θα λειτουργήσουν μόνο με εμπόρους. Το μέτρο, σύμφωνα με την ΠΝΠ θα ισχύσει μέχρι 25 Απριλίου.

Τα ερωτήματα πολλά:

1. Τί θα γίνει με τα προϊόντα (πορτοκάλια, μανταρίνια, κηπευτικά κλπ) αυτό το διάστημα; Είναι ο κόπος και τα έξοδα μιας καλλιεργητικής περιόδου που τώρα πρέπει να πωληθεί.

2. Τι θα γίνει με τις παραγωγές που έρχονται (βερίκοκα, νεκταρίνια, ντομάτα, αγγούρι κλπ); Θα επενδύσουν στη νέα καλλιεργητική περίοδο ή όχι;

Πρέπει να γνωρίζετε ότι το να καλλιεργήσεις για να αποδώσει μια παραγωγή, χρειάζονται χιλιάδες ευρώ ως δαπάνη.

3. Κατανοώντας τις συγκυρίες, αλλά και με γνώμονα ότι οι παραγωγοί είναι οι πρώτοι στην διατροφική αλυσίδα εργαζόμενοι, θεωρούμε αδιανόητο να μην μπορούν να μεταφερθούν με κάποιον τρόπο τα προϊόντα τους στους συμπολίτες μας που τόσο πολύ το έχουν ανάγκη. Έχει ληφθεί μέριμνα να μην πάμε σε ανατιμήσεις ΕΑΝ σταματήσει αυτό το κομμάτι της αγοράς;

4. Τι μέριμνα έχει ληφθεί για τους παραγωγούς ώστε να αποζημιωθούν αν δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους;

Επισημαίνουμε ότι το μέτρο των 800 ευρώ είναι μη αποδεκτό, καθώς οι παραγωγοί δεν χάνουν έναν μήνα εργασίας, αλλά τους κόπους μιας χρονιάς.

Παρακαλώ να δείτε με σοβαρότητα και άμεσα τα ερωτήματα που τίθενται, όπως άλλωστε αντιμετωπίζετε έως τώρα την ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί και να ενημερώσετε τους παραγωγούς μας και εμάς».