Skip to main content
17 08 2017 | 13:20

Πολύωρες αναμονές για την κτηματογράφηση στο νομό Καρδίτσας

Πολύωρες αναμονές για την κτηματογράφηση στο νομό Καρδίτσας

Με εντεινόμενο ρυθμό συνεχίζεται, στο νομό Καρδίτσας, η διαδικασία ένταξης ακινήτων στο κτηματολόγιο, στα κατά τόπους γραφεία που έχουν δημιουργηθεί για το συγκεκριμένο σκοπό.

Πλέον και καθώς η προθεσμία που προβλέπει ο νόμος έχει περάσει στον τελευταίο μήνα της, η προσέλευση των υπόχρεων είναι μαζική με αποτέλεσμα να δημιουργείται το αδιαχώρητο.

Το KarditsaLive.Net επισκέφθηκε την Τετάρτη 16 Αυγούστου το γραφείο κτηματογράφησης στην Καρδίτσα καθώς του Μαυρομματίου όπου εξυπηρετεί τους Δήμους Μουζακίου και Αργιθέας και διαπιστώσαμε ότι υπήρχε πολύ μεγάλη ροή πολιτών που έσπευσαν για να υποβάλουν την προβλεπόμενη δήλωση και να εγγράψουν τα ακίνητά τους στο κτηματολόγιο.

Να σημειώσουμε εδώ πως τα γραφείο κτηματογράφησης της Καρδίτσας δέχεται αιτήσεις από όλη την περιφερειακή ενότητα και όχι μόνο από τις περιοχές που ανήκουν στο Δήμο και ως εκ τούτου έχει ένα επιπλέον φόρτο εργασίας αλλά και μία σχετικά πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς κυλά η διαδικασία, η οποία, υπενθυμίζουμε ότι άρχισε στις 12 Ιουνίου,ολοκληρώνεται στις 12 Σεπτεμβρίου και είναι υποχρεωτική. Σε αυτό δραστηριοποιούνται και εξυπηρετούν τον κόσμο 11 άτομα και συγκεκριμένα 8 μηχανικοί και 3 δικηγόροι. Στο Μαυρομμάτι αντίστοιχα η κατάσταση είναι 1 δικηγόρος, τρεις μηχανικοί και ένας βοηθητικός υπάλληλος.

Η εποχή των ετεροδημοτών

Σύμφωνα, τώρα, με τα στοιχεία που μας παρείχε ο εκπρόσωπος των μελετητών, που έχουν αναλάβει την κτηματογράφηση στην Π.Ε. Καρδίτσας, τοπογράφος μηχανικός κ. Θεόδωρος Κακαρδάκης, ο κύριος όγκος των πολιτών που σπεύδουν αυτή την εποχή να εγγράψουν δικαιώματα είναι άνθρωποι που κατάγονται από το νομό Καρδίτσας αλλά δε ζουν στα όρια του. Δηλαδή οι ετεροδημότες. Κι αυτό είναι λογικό από την στιγμή που είναι η εποχή που επισκέπτονται τα πάτρια εδάφη και φροντίζουν να ολοκληρώσουν την διαδικασία πριν επιστρέψουν στον μόνιμο τόπο διαμονής τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πραγματική κίνηση στα γραφεία κτηματογράφησης άρχισε από την 1η Αυγούστου και μετά. Από τότε υπάρχει μία ικανοποιητική ροή, την οποία ο κ. Κακαρδάκης την χαρακτήρισε στα όρια του αναμενόμενου, ενώ λογικά θα υπάρχει αυξητική τάση όσο περνούν οι ημέρες.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι χάθηκε ένα μεγάλο κομμάτι της προθεσμίας και συγκεκριμένα αυτό του Ιουνίου και του Ιουλίου, καθώς, ως συνήθως επιλέγουμε να αφήνουμε για το τέλος τέτοιου είδους υποχρεώσεις. Σημειώνουμε εδώ πως από το υπουργείο δεν έχει γίνει κανένας λόγος για παράταση και θα πρέπει οι υπόχρεοι να λειτουργήσουν με γνώμονα ότι η προθεσμία θα ολοκληρωθεί την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Στο δήμο Λίμνης Πλαστήρα οι πιο «συνεπείς»

Εν τω μεταξύ οι πιο «συνεπείς» στην υποχρέωσή τους για την κτηματογράφηση είναι οι υπόχρεοι που έχουν δικαιώματα στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα. Εκεί, μας είπε ο κ. Κακαρδάκης οι πολίτες δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και η αναλογικά η διαδικασία έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Γενικότερα πάντως στοιχεία για το που βρισκόμαστε αυτή την στιγμή σε επίπεδο νομού δεν μπορούν, προς το παρόν, να εξαχθούν αλλά η εμπειρία των ανθρώπων που ασχολούνται με την κτηματογράφηση μιλάει για μία φυσιολογική και αντιμετωπίσιμη κατάσταση.

Τουλάχιστον 150 υπόχρεοι ημερησίως στο Γραφείο κτηματογράφησης Καρδίτσας

Την δεδομένη στιγμή το γραφείο κτηματογράφησης Καρδίτσας εξυπηρετεί τουλάχιστον 150 άτομα ημερησίως. Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερος αν οι υπόχρεοι είχαν όλα τα έγγραφα στην κατοχή τους κατά την προσέλευση σε αυτό. Η απουσία εγγράφων καθυστερεί, όπως γίνεται κατανοητό την διαδικασία.

Δείτε βίντεο του KarditsaLive.Net από το γραφείο της Καρδίτσας:

Με ρυθμούς ...χελώνας στο Μαυρομμάτι

Περίπου 4 πολίτες ανά ώρα εξυπηρετούνται στο γραφείο κτηματογράφησης στο Μαυρομμάτι. Πολίτες προσέρχονται πριν το άνοιγμα του καταστήματος θέλοντας να ...τρέξουν όσο γίνεται πιο γρήγορα τη διαδικασία ωστόσο με τους ρυθμούς που προαναφέραμε των 4 ατόμων στην καλύτερη περίπτωση ανά ώρα γρήγορα η δυσφορία γίνεται απελπισία. Πολλοί αναγκάζονται να αποχωρούν για να επιστρέψουν την επόμενη μέρα πιο πρωινή ώρα ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στον ιδιαίτερα θερμό χώρο της αναμονής των 30 τ.μ. δεν υπάρχει άτομο για την "πρώτη κρούση" με αποτέλεσμα να υπάρχουν εντάσεις μεταξύ των πολιτών αλλά και των υπαλλήλων για την ιδιαίτερα μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το μέγεθος της καθυστέρησης κυρίως παρατηρείται όταν δεν υπάρχουν τοπογραφικά και ηλικιωμένοι άνθρωποι καλούνται να αναγνωρίσουν δια αεροφωτογραφιών το σημείο που εντοπίζεται η περιουσία τους. Ενδεικτικά για να δώσουμε την κατάσταση που επικράτησε σήμερα η αναμονή ξεπέρασε τις πέντε ώρες...

«Αγκάθι» οι χρησικτησίες

Το μεγάλο, πάντως, «αγκάθι», για όλα τα γραφεία κτηματογράφησης είναι οι περιπτώσεις χρησικτησίας, που παρατηρούνται κυρίως σε ορεινές περιοχές του νομού. Η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας απαιτεί επιπλέον έγγραφα και μία σειρά ενεργειών από πλευράς υπόχρεων αλλά και των γραφείων προκειμένου να γίνουν οι εγγραφές.

Τέλος να αναφέρουμε πως το γραφεία κτηματογράφησης είναι όλες τις εργάσιμες ανοικτά από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, ενώ την Τετάρτη είναι από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Πηγή: karditsalive.net