Skip to main content
28 12 2017 | 09:01

Κυρώθηκε το 1/3 των δασικών χαρτών με την εκκαθάριση των ενστάσεων σε εξέλιξη από τις επιτροπές

Κυρώθηκε το 1/3 των δασικών χαρτών με την εκκαθάριση των ενστάσεων σε εξέλιξη από τις επιτροπές

Αγροτικές εκτάσεις που είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες, εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που είχαν εκχερσωθεί, εκτάσεις γεωργικού χαρακτήρα που είχαν δασωθεί και καλλιέργειες οι οποίες επιδοτούνταν, ενώ ήταν πάνω σ’ ένα υπόβαθρο δασικών εκτάσεων. Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες κατηγορίες σφαλμάτων, που έπρεπε να διορθωθούν με τη διαδικασία της επικαιροποίησης των δασικών χαρτών.

Έτος δασικής πολιτικής χαρακτήρισε το 2017 ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, σε Συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στους δημοσιογράφους στις 21 Δεκεμβρίου, κάνοντας έναν απολογισμό για τη διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών σε όλη την ελληνική επικράτεια. «Οι αλλαγές, οι τομές και οι εφαρμογές που έγιναν το 2017 στον τομέα της δασικής πολιτικής δεν έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες στη χώρα. Μάλιστα θα μπορούσα να πω ότι καθυστερούσαν εδώ και δεκαετίες στη χώρα», τόνισε και πρόσθεσε ότι «είναι μια προσπάθεια που αφορά όλη την Ελλάδα, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, γι’ αυτό είναι και όλοι οι συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων εδώ και είναι μια μέρα η οποία πολλοί περίμεναν και πίστευαν ότι δε θα έρθει. Όπως δεν πίστευαν ότι έληξε η περίοδος της ανάρτησης, 25 Σεπτεμβρίου πάρα πολλοί δεν πίστευαν ότι θα κλείσουν οι αναρτήσεις, όπως δεν πίστευαν ότι θα γίνουν Επιτροπές Αντιρρήσεων, όπως δεν πίστευαν ότι θα εξεταστούν τα πρόδηλα κι όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες, τις οποίες εφαρμόσαμε, όπως δεν πίστευαν ότι θα υπάρχει και διαδικασία απόδοσης πρώην δασικής γης σε καλλιέργεια.»

Στο τέλος της Συνέντευξης Τύπου, να σημειώσουμε, υπογράφτηκε η μερική κύρωση των δασικών χαρτών. Πριν από αυτό όμως, ο κ. Φάμελλος εξήγησε ότι «πρακτικά θα ακυρωθούν οι δασικοί χάρτες στο ποσοστό το οποίο αναρτήθηκαν και στο ποσό στο οποίο δεν έχουν γίνει αντιρρήσεις, θα γίνει πλήρης ενημέρωση εδώ για τη διαδικασία, γιατί έτσι νομίζω ότι ολοκληρώνουμε και την εντολή η οποία μας έχει δοθεί για να προχωρήσει αυτή η σημαντική προσπάθεια.

Η ουσία είναι ότι μέχρι σήμερα στη χώρα μας, μετά από 40 χρόνια από τη συνταγματική αναθεώρηση, είχε κυρωθεί μόνο το 0,81% της έκτασης της χώρας στο επίπεδο δασικών χαρτών και μετά τη σημερινή ημέρα θα έχει κυρωθεί το 31,4% της χώρας μας στο επίπεδο της δασικής πολιτικής.

Οι θεωρήσεις οι οποίες έγιναν στο επίπεδο της χώρας, των χαρτών, φτάνουν στο επίπεδο της χώρας, φτάνουν σ’ επίπεδο έκτασης της Ελλάδας το 35,72%. Απ’ αυτό εξαιρέθηκε το 2,17% της χώρας το οποίο αφορά στα όρια οικισμών, στα "πορτοκαλί" και στα "κίτρινα" όπως ξέρουν κάποιοι, αλλά και στις οικιστικές πυκνώσεις.

Και η ανάρτηση ξεκίνησε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου και κράτησε μέχρι την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου σε περιοχές που νομίζω ότι τώρα θα φαίνονται στον πίνακα. κάθε Παρασκευή λοιπόν υπήρχε μια καινούργια ανάρτηση και βέβαια το πρώτο βήμα το οποίο επιλέξαμε ήταν να μειώσουμε σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό έως και 80% το τέλος αντιρρήσεων για να μην υπάρχει καμία αν θέλετε αναστολή, κανένα εμπόδιο στον πολίτη ώστε να εκδηλώσει την αντίρρησή του.

Όμως ταυτόχρονα αυτά που επιλέξαμε ήταν ν’ αυξήσουμε τις περιπτώσεις ατέλειας εκεί που ο πολίτης δεν έχει αν θέλετε ευθύνη για κάποιο λάθος, για κάποια λανθασμένη ίσως αποτύπωση ή για μια ειλημμένη πράξη της Διοίκησης. Εκεί ο πολίτης θα μπορούσε ακόμα κι αν δεν είχε τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού, να έχει ατέλεια. Κι αυτό πλέον εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα.

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών βέβαια αποκάλυψε σημαντικά προβλήματα. Δε θα μιλήσω μόνο με τους πολιτικούς όρους που γνωρίζετε πολύ καλά όλοι, όλα αυτά δηλαδή που κρύβονταν τόσα χρόνια κάτω απ’ το χαλί και κάποιοι ασκούσαν τοπικές πολιτικές, θα μιλήσω για τις μεγάλες κατηγορίες. Αγροτικές εκτάσεις που είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες, εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που είχαν εκχερσωθεί, εκτάσεις γεωργικού χαρακτήρα που είχαν δασωθεί και καλλιέργειες οι οποίες επιδοτούνταν ενώ ήταν πάνω σ’ ένα υπόβαθρο δασικών εκτάσεων. Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες κατηγορίες προγραμμάτων.»

Ο κ. Φάμελλος εξήγησε ότι «υπήρχε μια Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, του ΟΠΕΚΕΠΕ, της ΕΚΧΑ και του Υπουργείου Εσωτερικών που έλυσε όλα αυτά τα προβλήματα». «Το πρόβλημα των αναδασωτέων περιοχών και της διευκρίνισης των αναδασωτέων περιοχών με αυτεπάγγελτη διόρθωση από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, είναι σημαντικότατο.

Τα πρόδηλα σφάλματα επίσης ήταν ένα σημαντικό θέμα και η δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής ώστε και να γίνεται και διαδικτυακά η αίτηση αυτή. Η εξαγορά και η έγκριση επέμβασης σε εκτάσεις που είχαν παλαιότερα δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα και ήταν ενταγμένες στον ΟΣΔΕ, στις χρηματοδοτήσεις.

Εδώ είναι γνωστό σε όλους σας και θέλω να το πω ότι ενημερώθηκαν προσωπικά όλοι οι αγρότες τον Ιούλιο με προσωπικό μήνυμα και e-mail για κάθε καλλιέργεια και για κάθε αλλαγή που πρέπει να κάνουν. Και δώσαμε και χρόνο αρκετό μετά τις αρχές Ιουλίου για να προλάβουν να κάνουν τις αλλαγές ή τις αιτήσεις που χρειάζονταν.

Κι έτσι εξασφαλίστηκαν και διασφαλίστηκαν όλες οι επιδοτήσεις σε αυτή την προσπάθεια, μόνο με την υποβολή αίτησης και τοπογραφικού και μειώθηκε το κόστος της αλλαγής χρήσης ή της παραχώρησης της κυριότητας μέχρι και 83% με 100 δόσεις, 10 χρόνια αποπληρωμή για τον αγρότη, για να μπορέσει ο αγρότης ν’ ασκήσει πραγματικά ένα επάγγελμα το οποίο χρειαζόμαστε.

Επιτράπηκαν οι μικροεγκαταστάσεις στις εκτάσεις αυτές, διευκρινίστηκαν πολλά ζητήματα για την υποχρέωση αναδάσωσης έτσι ώστε ο πολίτης να μπορεί να συμβάλλει στο δασικό ισοζύγιο και με άλλη διαδικασία στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

Καθορίστηκε ότι όλες οι νόμιμες πράξεις Διοίκησης και ακόμη και τα προσωρινά παραχωρητήρια είναι σε ισχύ και μπορούν να αξιοποιηθούν. Απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες τακτοποίησης, δόθηκε η δυνατότητα χρήσης όλων των εργαλείων ταυτόχρονα και αντίρρηση, και πρόδηλο και αλλαγή χρήσης και υπήρξε η διαδικασία εγκύκλιοι για το πώς θα εξετάζονται.

Έτσι λοιπόν δόθηκε επαρκής χρόνος και μετά τις 25 Σεπτεμβρίου ξεκαθαρίστηκαν κι άλλα πράγματα, όπως παραδείγματος χάριν ότι μπορούν να επιδοτούνται καλλιέργειες μέσα σε περιοχές δασικές, όπως είναι τα καστανοπερίβολα, όπως είναι η αγριελιά παραδείγματος χάριν.

Δώσαμε κι ένα μήνα παράταση για τη μερική κύρωση για τη σημερινή μέρα για να έχουν περίπου τρεις μήνες οι Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες και τα στελέχη τους χρόνο για να μπορέσουν να προχωρήσουν και βέβαια δώσαμε και αρκετό χρόνο για να γίνουν όλες οι Επιτροπές Αντιρρήσεων και καθορίστηκε και το πρότυπο των αποφάσεων θεώρησης και της μερικής κύρωσης, αυτό το οποίο θα υπογραφεί σήμερα από τους συντονιστές.

Τώρα πια έχουν συσταθεί όλες οι Επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων. Στη χώρα μας έχουν συσταθεί 110 Επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων με όλο το διαθέσιμο προσωπικό, ενώ δόθηκε και Οδηγία για τη σύσταση όσων περισσότερων Επιτροπών γίνεται και έχουν από εδώ και μπρος οι Επιτροπές αντιρρήσεων στη διάθεσή τους τέσσερις και αν κάνουν επιπλέον αίτημα άλλους δυο μήνες, για την αίτησή τους. Η ολική κύρωση αναμένεται μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του 2018 αναλόγως με τις περιοχές που θα ζητήσουν τους δυο επιπλέον μήνες.»

Στατιστικά στοιχεία

«Οι δασικές εκτάσεις οι οποίες κυρώνονται σήμερα αποτελούν το 60% των αναρτημένων περιοχών. Αυτό πιθανά μας δίνει κι ένα επαρκή στατιστικό δείκτη για το σύνολο της χώρας. Από τις αναρτημένες εκτάσεις το 60% κυρώνεται ως δασικού χαρακτήρα. Το 33,45% είναι οι μη δασικές εκτάσεις και το ποσοστό το οποίο κυρώνεται σε σχέση με το αναρτημένο, είναι το 93,6%.

Άρα σε όλα τα υπόλοιπα παραμένοντα στάδια εξέτασης αντιρρήσεων, ολοκλήρωσης της διαδικασίας της αλλαγής χρήσης, επανεξέτασης πρόδηλου στην ΕΠΕΑ, ή παραπομπής του πρόδηλου στην ΕΠΕΑ όλα αυτά ανταποκρίνονται στο υπόλοιπο από το 93,6% μέχρι το 100%.

Μάλιστα πρέπει να πω ότι σε 15 Διευθύνσεις Δασών η μερική κύρωση ανέρχεται σε ποσοστό πάνω από 95% του αναρτημένου χάρτη, ενώ σε 7 από αυτές σε ποσοστό πάνω από το 99% δηλαδή σε 7 Διευθύνσεις Δασών να το πω απλά, οι αντιρρήσεις και όλη η διαδικασία εξέτασης που έχει παραμείνει, είναι λιγότερο από 1% της έκτασης.»

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Φάμελλος, φάνηκε ότι από την έκταση των θεωρημένων στρεμμάτων, τα 47 εκατομμύρια στρέμματα εξαιρέθηκαν λόγω των προβλέψεων του νόμου. Αναρτήθηκαν 44,27 εκατομμύρια στρέμματα.

Οι συνολικές αντιρρήσεις επί των αναρτημένων είναι 134.000. Η συνολική έκταση των αντιρρήσεων είναι 3,75%. Το ποσοστό των προδήλων επί των αναρτημένων είναι 1,02%. Η έκταση αναδασωτέων που επανεξετάζονται ως προς το υπόβαθρο και ως προς την καλλιέργεια τη νόμιμη που προηγούνταν του λόγου για τον οποίο κηρύχθηκαν αναδασωτέες είναι 1,54% και οι εξαγορές, οι αλλαγές χρήσης, η παραχώρηση χρήσης και η κυριότητα είναι 0,41%.

Οικιστικές πυκνώσεις

Έχει ήδη αναρτηθεί και στη Διαύγεια η απόφαση για δημιουργία νομιμοπαρασκευαστικής επιτροπής για τις οικιστικές πυκνώσεις. Αποτελείται από στελέχη και από το τμήμα του περιβάλλοντος, αλλά και από το τμήμα της χωροταξίας και των χρήσεων γης, μιας και είναι ένα κοινό θέμα. Δεν είναι θέμα μόνο δασικών χαρτών. Αφορά στην εφαρμογή δασικών χαρτών της νομοθεσίας στις οικιστικές πυκνώσεις.

Νέες αναρτήσεις

«Ένα μήνα μετά το πέρας της διαδικασίας ανάρτησης του πρώτου αυτού, περίπου 35,7% της χώρας γιατί αυτό ήταν το θεωρημένο ποσοστό, προχωρήσαμε σε δυο φάσεις στην ανάρτηση του υπόλοιπου 17% της χώρας μας», περιγράφει ο κ. Φάμελλος και προσθέτει: «Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε. Είναι ένα στάδιο με δυο φάσεις. Από 30 Οκτωβρίου μέχρι 15/12, οι οποίοι θα πάνε για μερική κύρωση τον Ιούλιο του 2018. Εδώ βέβαια να πω ότι σε 7 περιοχές που ήδη έχουν ανάρτηση, ταυτόχρονα έχουν και αντιρρήσεις για ανάρτηση του ’17. Δηλαδή εδώ χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και από τους συντονιστές. Η Πέλλα, η Καβάλα, η Ξάνθη, η Αρκαδία, Κυκλάδες, Φλώρινα και Λέσβος έχουν ταυτόχρονα Επιτροπές Αντιρρήσεων, αλλά και νέα ανάρτηση. Και εδώ χρειάζεται προσοχή στη διαθεσιμότητα στελεχών.

Βέβαια δεν είναι μεγάλα τα ποσοστά, είτε έχουν αναρτήσει το μεγάλο τμήμα και τώρα έχουν ανάρτηση μικρού, είτε το αντίστροφο, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι δυο παράλληλες διαδικασίες που θέλουν προσοχή. Ταυτόχρονα έχουμε τη δεύτερη φάση της ανάρτησης, η οποία είναι αυτού του δεύτερου 17%. Έχουν ήδη πάρει χρονοδιαγράμματα η Ημαθία, η Χίος, τα Τρίκαλα, η Ανατολική Κρήτη και η Δυτική Αττική.

Ταυτόχρονα έχουμε αυτό το χρόνο εκδώσει την Υπουργική Απόφαση για τις προδιαγραφές των νέων δασικών χαρτών, έγινε διαβούλευση, απλοποιήθηκαν, επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες, συμπεριελήφθησαν όλα αυτά τα οποία δεν ήταν, π.χ. οι αναδασμοί, δεν στις προηγούμενες προδιαγραφές των δασικών χαρτών και ήδη έχουν προχωρήσει τρεις Διευθύνσεις Δασών και αξίζει να τις αναφέρω, Κυκλάδων, Δράμας και Καβάλας με δικές τους δυνάμεις  να συντάξουν δασικούς χάρτες, δόθηκε με το νόμο μας αυτή η δυνατότητα και λύθηκε επιτέλους αυτός ο γόρδιος δεσμός, ποιος θα κάνει το δασικό χάρτη, προηγείται η δυνατότητα της Δασικής Υπηρεσίας, των δασικών στελεχών και προφανώς υπάρχει η δυνατότητα της ανάθεσης στη συνέχεια στον ιδιωτικό τομέα που έτσι κι αλλιώς θεωρείται πάλι από τη Διεύθυνση Δασών και έχουμε  πλέον 36 Περιφερειακές Ενότητες με 16 συμβάσεις.»

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου

«Το 13,02% της έκτασης του νομού Ηλείας είναι η κατηγορία που ήταν αναδασωτέα και τώρα είναι ΑΑ «Άλλη χρήση» δηλαδή, πιθανά οι περισσότεροι την καταλαβαίνουν ως αγροτική. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι εδώ και δέκα χρόνια υπήρχε μια σοβαρότατη υστέρηση και αδικία στην περιοχή της Ηλείας. Αγρότες καλλιεργούσαν νομίμως και πιθανά αμφισβητούνταν και η επιδότησή τους μέσα σε περιοχές που είχαν κηρυχθεί σε ένα ευρύτερο περίγραμμα ως αναδασωτέες, αλλά κανείς δεν είχε εφαρμόσει ένα προς ένα στα αγροτεμάχια την εξέταση αν πριν την πυρκαγιά ήταν νόμιμα αγροτική ή όχι η έκταση. Και εξετάστηκαν τώρα και λύθηκαν τώρα ζητήματα ακόμη και από τις πυρκαγιές του ’17 της Ηλείας.

Στην περίπτωση της Αχαΐας η αντίστοιχη έκταση είναι 5,6% και εδώ είναι αρκετά σημαντικό αν το δει κανείς στο επίπεδο του υποβάθρου και των στρεμμάτων που έχουν.

Επίσης στο νομό Ηλείας ένα ποσοστό της έκτασης 1,9 σχεδόν 2% είναι στην κατηγορία «Εξαγορά ή αλλαγή χρήσης», δηλαδή καλλιεργούνταν σε παλαιότερη είτε ιδιωτικού χαρακτήρα είτε δημόσιου χαρακτήρα δασική έκταση εν γένει και έπρεπε να μπουν στη διαδικασία της αλλαγής χρήσης και της εξαγοράς με τις 100 δόσεις. Δηλαδή σε ένα ποσοστό 2% της έκτασης που στο αγροτικό εισόδημα είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο, αν φανταστείτε ότι μέσο όρο μόνο το 33% είναι το αγροτικό το μη δασικό, να καταλάβετε ότι το 2% του συνόλου ήταν πολύ μεγαλύτερο ως ποσοστό, ήταν υπό αμφισβήτηση η αγροτική καλλιέργεια και οι επιδοτήσεις.

Στην Λακωνία, στη Μεσσηνία και στην Αχαΐα εδώ έχουμε το μεγαλύτερο πλήθος αντιρρήσεων, έχουμε πάνω από 41.000 αντιρρήσεις και εδώ θα έχουμε κι ένα πολύ μεγάλο φορτίο που πρέπει να δούμε με τον συντονιστή πως θα βοηθήσουμε, γιατί έχουμε και λίγες Επιτροπές και εκ των στελεχών δηλαδή που έχουν αξιοποιηθεί όλα. Κάναμε σχετική συνάντηση και στην Πάτρα που είχα έρθει και τα συζητήσαμε.»

Μακεδονία-Θράκη

«Στη Δράμα παρ' ότι είναι μικρό το ποσοστό ανάρτησης σαν έκταση, παρά ταύτα το 15% της έκτασης είναι αποδεκτό πρόδηλο. Δηλαδή ήταν στην κατηγορία των πρόδηλων σφαλμάτων και έγινε αποδεκτό στην εξέταση αυτού του διμήνου του χρόνου του περιορισμένου που είχαν οι υπηρεσίες στη διάθεσή τους μετά τις 25 Σεπτέμβρη και μέχρι σήμερα να τα εξετάσουν, να τα διαχειριστούν, να δώσουν περιγράμματα και να κατέβουν και στην εξέταση.

Επίσης, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Κάτι το οποίο θα είναι πολύ σημαντικό θέμα προς επίλυση. Περιλαμβάνουν η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική τα 35.000 από τα 75.000 στρέμματα οικιστικών πυκνώσεων που δηλώθηκαν και από τους 120 ΟΤΑ της Ελλάδος που συμμετείχαν στην πρώτη ανάρτηση. Είναι πολύ μεγάλο ποσοστό οικιστικών πυκνώσεων που θα δώσει και πολύ μεγάλο φορτίο, εάν θέλετε και υποχρέωση επίλυσης στη συνέχεια. Και με την κοινωνική και περιβαλλοντική αντανάκλαση που έχουν αυτά.»

Αιγαίο

«Στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου ένα επίσης σημαντικό θέμα που πρέπει να λύσουμε. Στα Δωδεκάνησα έχουμε ποσοστό σε αντίρρηση της τάξης του 37% που θα πρέπει να εξετάσουμε.»

Αττική

«Στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής, έχουμε ποσοστό της τάξης του 11,7% σε αντίρρηση. Επίσης σημαντικό έργο. Βέβαια στην αποκεντρωμένη διοίκηση της Αττικής έχουμε συγκροτήσει και πάρα πολλές επιτροπές.»

Κρήτη

«Στην Κρήτη. Βέβαια στο Ηράκλειο έχουμε ένα μικρό τμήμα της ανάρτησης με έκταση περιοχών αναρτημένων περίπου 40.000 στρεμμάτων, όπου εδώ το 98,37% κυρώνεται. Άρα στην Κρήτη έχουμε ένα ποσοστό 1,6% στη διαδικασία των αντιρρήσεων και των αποδεκτών πρόδηλων, ας το πούμε έτσι, που θα εξεταστούν, ή αλλαγών χρήσεων τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί.»

Ήπειρος-Δυτική Μακεδονία

«Εδώ τουλάχιστον από την δική μου τη μεριά εντοπίσαμε ότι στην Κοζάνη έχουμε 10,28% της έκτασης σε αντίρρηση. Σημαντικό επίσης θέμα, όπως και 5,1% αποδεκτό πρόδηλο στην περιοχή της Κοζάνης.

Ενώ στα Ιωάννινα, επίσης ένα σημαντικό φορτίο, 16.415 αντιρρήσεις που αντιστοιχούν στο 5,2% περίπου της έκτασης.»

Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα

«Στη Λάρισα έχουμε πάρα πολλές αντιρρήσεις, 14.215. Είναι το 3,5% της έκτασης. Στη Φθιώτιδα, το λέω αλλά να έχουμε μια μικρή επιφύλαξη διότι θα δείτε τα νούμερα δεν είναι αναρτημένη όλη η Φθιώτιδα, είναι ένα μικρό τμήμα της έκτασης. Εδώ έχουμε από το τμήμα που αναρτήθηκε το 40,5% της έκτασης σε αντίρρηση στη Φθιώτιδα. Και το 3% περίπου σε αιτήσεις εξαγοράς. Δηλαδή ήταν σε καλλιέργεια και σε επιδότηση.»