Skip to main content
16 03 2017 | 14:24

Το επόμενο τρίμηνο θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες Κιλκίς, Σερρών Πέλλας και Ημαθίας

Το επόμενο τρίμηνο θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες Κιλκίς, Σερρών Πέλλας και Ημαθίας

Το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες στους νομούς Κιλκίς, Σερρών, Πέλλας και Ημαθίας, καθώς είναι σχεδόν έτοιμοι και έχουν ελεγχθεί. Η ανάρτηση τους θα γίνει από τις διευθύνσεις δασών των κατά τόπους περιφερειακών ενοτήτων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία σε Πιερία, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Στις προσπάθειες που καταβάλλει η δασική υπηρεσία για την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, τις οποίες στηρίζει η τοπική αυτοδιοίκηση, αναφέρθηκε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης συντονισμού και επιθεώρησης δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Απόστολος Αϊναλής, στη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ). Κληθείς να ενημερώσει τους δημάρχους τόνισε ότι πλην των τριών περιφερειακών ενοτήτων, όπου είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, για τις υπόλοιπες τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, οι χάρτες έχουν ελεγχθεί και μέσα σε τρεις μήνες θα αναρτηθούν. Ωστόσο, είπε ότι επειδή σε ορισμένες ενότητες υπήρχαν δήμοι στους οποίους δεν είχαν αναρτηθεί οι χάρτες που είχαν συνταχθεί με παλαιότερες μελέτες, βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια αναμόρφωσης των παλαιών χαρτών των ΟΤΑ για να ενταχθούν και αυτοί μαζί με τη γενική ανάρτηση, στην οποία θα έχουν συμπεριληφθεί όλοι οι δήμοι. Ο κ. Αϊναλής χαρακτήρισε άλμα της δασικής υπηρεσίας την ανάρτηση των δασικών χαρτών και υπογράμμισε ότι λόγω του νομοθετικού πλαισίου που ανέθεσε τη διαδικασία στην εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ), η δασική υπηρεσία δεν ασχολήθηκε από το 2013 μέχρι το 2016, ωστόσο με την τροποποίηση του νόμου, επανήλθε η διαδικασία της ανάρτησης των χαρτών στη δασική υπηρεσία. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι π.χ. προβλεπόταν ένας μόνο χαρακτηρισμός, εκείνος του δάσους, με αποτέλεσμα δάσος να χαρακτηριστεί κάθε μη αγροτική έκταση.

Σημαντικά τα οφέλη

Στην αναγκαιότητα των δασικών χαρτών και τα οφέλη για την οικονομία και το περιβάλλον, αναφέρθηκε το μέλος του Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός εισηγητής του θέματος. «Είναι σαφές ότι υπάρχει αναγκαιότητα για την κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών, καθώς το έργο θα συμβάλει στην κατάρτιση του Εθνικού Δασολογίου, ενώ και η ολοκλήρωση του αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση της χώρας», τόνισε και πρόσθεσε ότι τα οφέλη θα είναι περιβαλλοντικά και οικονομικά, και θα αφορούν τη χώρα, τους πολίτες της, αλλά και τη διοίκηση, αφού μεταξύ άλλων, όπως είπε, θα υπάρξει και αποτελεσματική προστασία της δημόσιας και της ιδιωτικής περιουσίας. Ωστόσο ο δήμαρχος Θέρμης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στην όλη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι παρότι το αρμόδιο έδωσε ικανοποιητικές απαντήσεις σε ορισμένα από τα ζητήματα που έθεσε η αυτοδιοίκηση, παραμένουν προβλήματα, για τα οποία πρέπει να υπάρξει άμεση λύση.

Οι προτάσεις των δημάρχων

Για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως το γεγονός ότι χαρακτηρίζονται ως δάση εκτάσεις που παλιότερα είχαν γεωργική χρήση, ο δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος, εκπροσωπώντας τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας πρότεινε να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες από την πολιτεία. Ειδικότερα για τις εκτάσεις που καλλιεργούνται:

 Να δοθεί η δυνατότητα για τις εκτάσεις που ανήκουν ιδιοκτησιακά στο Ελληνικό Δημόσιο, και φαίνονται ως δασικές (ΔΑ στον δασικό χάρτη), ενώ καλλιεργούνται και έχουν ενταχθεί στις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.

 Να μην κατατίθεται αντίρρηση από τον γεωργό – ιδιοκτήτη.

 Να δίνεται χρόνος για την υπαγωγή της έκτασης στη διαδικασία εξαγοράς ή αλλαγή χρήσης, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία.

 Να απλουστευτούν οι διαδικασίες εξαγοράς και αλλαγής (π.χ. μείωση τιμήματος εξαγοράςκαι περιβαλλοντικού τέλους, δυνατότητα διακανονισμού δόσεων).

 Να έχουν μόνο γεωργική χρήση.

 Να δοθεί η δυνατότητα για τις εκτάσεις που ανήκουν ιδιοκτησιακά σε ΟΤΑ, και φαίνονται ως δασικές, ενώ καλλιεργούνται και έχουν ενταχθεί στις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ να μην κατατίθεται αντίρρηση από τον γεωργό – ιδιοκτήτη (δήμο).

 Να απαλλαγούν πλήρως οι ΟΤΑ ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) από το περιβαλλοντικό τέλος αλλαγής χρήσης.

Για εκτάσεις που εξαιρούνται της αναδάσωσης: Σύμφωνα με την πρόταση των δημάρχων ο σαφής προσδιορισμός των γεωργικών ή άλλων εκτάσεων (κατοικιών, κτισμάτων, εγκαταστάσεων κ.λπ.), που εξαιρούνται της αναδάσωσης μιας περιοχής, πρέπει να γίνει με μέριμνα και ευθύνη της πολιτείας. Προτείνεται να εξαιρεθούν οι περιοχές αυτές, προσωρινά, της ανάρτησης και να αναρτηθούν μόλις η πολιτεία λύσει αυτό το θέμα.Για τις αναδασωτέες εκτάσεις: προτείνεται να προωθηθεί τροπολογία του ν. 3889/2010, με την οποία θα ορίζεται ότι επιτρέπεται η άσκηση αντιρρήσεων για περιοχές των οποίων αμφισβητείται ο δασικός χαρακτήρας και οι οποίες βρίσκονται εντός του γενικού περιγράμματος της αναδασωτέας έκτασης.

Αναφερόμενος στις προτάσεις που θα αποσταλούν εντός των επόμενων ημερών από την ΠΕΔ-ΚΜ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι θα δοθεί λύση στο 80% των αιτημάτων που θέτουν οι δήμοι.

Στρεβλώσεις από τη χρήση αεροφωτογραφιών

Στα βασικότερα προβλήματα, όσον αφορά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, αναφέρθηκε και το μέλος του Δ.Σ της ΠΕΔ – ΚΜ, δήμαρχος Χαλκηδόνας, Γιάννης Τσουκνιδάς, τονίζοντας ότι προκαλούνται επειδή, οι χάρτες δεν πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, δεν έχουν θεωρημένα από τις πολεοδομικές υπηρεσίες τα σχέδια πόλης και τα όρια των οικισμών, ενώ δεν υπάρχει θεώρηση των ορίων των εποικιστικών εκτάσεων και δεν λαμβάνονται υπόψη οι αναδασμοί. Σημείωσε μάλιστα ότι οι στρεβλώσεις αυτές οφείλονται στη χρήση αεροφωτογραφιών δύο μόνο χρονικών οριζόντων (1945 και 2008) και όχι όσων είναι διαθέσιμων και απεικονίζουν με σαφήνεια ενδιάμεσες καταστάσεις, καθώς και στο γεγονός ότι δεν προηγήθηκε επαρκές και ξεκάθαρο στάδιο διαβούλευσης. Γι’ αυτό πρότεινε να πραγµατοποιηθούν άµεσα οι αναγκαίες διορθώσεις και τροποποιήσεις από τις αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, ώστε να συµπεριληφθούν στις αποτυπώσεις των δασικών χαρτών οι τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισµού, τα παραχωρητήρια του δηµοσίου, οι πράξεις εποικισµού, οι πράξεις αναδασµού και διανοµής, καθώς επίσης να γίνει αντιπαραβολή των αναδασωτέων εκτάσεων µε τις αποτυπώσεις των αεροφωτογραφιών, ώστε να διαπιστωθεί η αληθής µορφή των εκτάσεων.

Πηγή: Φανή Σοβιτσλή, «Μακεδονία» Τετάρτης 15 Μαρτίου 2017