Skip to main content
04 11 2014 | 11:51

Σούπερ μάρκετ με χύμα τρόφιμα κάνει θραύση στο Βερολίνο

Το νέο βερολινέζικο σούπερ-μάρκετ «Original Unverpackt», που χρηματοδοτήθηκε μέσω crowd-funding, έχει αποκτήσει παγκόσμια αναγνώριση χάρη στο «οικολογικό» του προφίλ.

Εδώ και ενάμιση μήνα περίπου στη συνοικία του Κρόιτσµπεργκ στο Βερολίνο οι κάτοικοι έχουν στη διάθεσή τους ένα σούπερ μάρκετ με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Πώς το καταφέρνει αυτό το Original Unverpackt; Η ειδοποιός διαφορά του έγκειται στο γεγονός ότι πουλάει μη συσκευασμένα τρόφιμα. Οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν «χύµα» και µε το κιλό οποιοδήποτε προϊόν, από σαμπουάν µέχρι ξηρούς καρπούς και μακαρόνια.

Το concept είναι τέτοιο που από την πρώτη στιγμή τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έστρεψαν πάνω του την προσοχή τους και η είδηση έκανε γρήγορα τον γύρο του κόσμου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η γαλλική Figaro το πρωτότυπο σούπερ μάρκετ ξεχωρίζει, καθώς δεν έχει φώτα µε νέον, δεν διαφηµίζει εντυπωσιακές προσφορές, ενώ αποπνέει παράλληλα µια αίσθηση μπακάλικου εποχής. Το σημαντικότερο δε στοιχείο είναι πως τα προϊόντα του δεν έχουν συσκευασία.

Όσοι διακατέχονται από οικολογική συνείδηση φαίνεται πως βρήκαν ένα μέρος που συνάδει με τη δική τους φιλοσοφία, αφού αγοράζοντας προϊόντα χωρίς συσκευασία, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μη φιλική προς το περιβάλλον και μη ανακυκλώσιμη, συμβάλλουν στη μείωση των αποβλήτων που δημιουργείται από την κατανάλωση. Ας μην ξεχνάμε πως τα τρία τέταρτα των απορριμμάτων που βρίσκονται στον ωκεανό αποτελούνται από πλαστικές σακούλες και συσκευασίες, οι οποίες χρειάζονται περίπου 400 χρόνια για να διασπαστούν.

Πίσω από αυτή την έξυπνη ιδέα βρίσκονται δύο γυναίκες. Η Sara Wolf και Milena Glimbovski, οι οποίες όταν δημιουργούσαν το Original Unvertpackt είχαν στο μυαλό τους να ξανακάνουν τα ψώνια όμορφα και οικολογικά με μηδενική παραγωγή αποβλήτων. Εκτός από τα πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και την τσέπη των καταναλωτών, στα πλεονεκτήματα αυτής της πρακτικής συγκαταλέγεται η ελευθερία που έχει ο πελάτης στην επιλογή κατά την αγορά της ποσότητας που πραγματικά χρειάζεται και όχι σε εκείνη που έχει οριστεί από τις βιομηχανίες τροφίμων.

Το project που έτυχε τεράστιας αποδοχής από τους Γερμανούς καταναλωτές, χρηματοδοτήθηκε από ιδιώτες, κυρίως όμως μέσω crowd-funding. Ο στόχος για την έναρξη της επιχείρησης ήταν 61.000 δολάρια, ωστόσο, η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη που μέσα σε τρεις εβδομάδες συγκεντρώθηκαν πάνω από 124.000 δολάρια. Οι δύο κοπέλες συνεργάστηκαν στενά με τις υγειονομικές αρχές και χρειάστηκαν πάνω από έναν χρόνο για να υλοποιήσουν την ιδέα τους.

Πηγή: Fortunegreece.com