Skip to main content
25 11 2014 | 13:38

Τα υγειοπροστατευτικά συστατικά που χαρακτηρίζουν το ελαιόλαδο Ιμέρων

Οι ιδιότητες του ελληνικού ελαιολάδου και ειδικότερα του λαδιού που παράγεται από τους ελαιώνες στα Ίμερα του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού αναδείχθηκαν στην ημερίδα που διοργανώθηκε την Κυριακή 23 Νοεμβρίου στα Σέρβια με κεντρικούς ομιλητές επιστήμονες του χώρου. Ακολούθησαν ξεναγήσεις στους ελαιώνες της περιοχής αλλά και στο ελαιοτριβείο, γευστικές δοκιμές ελαιολάδου και γλέντι!

Αναλυτικότερα, στις εκτενείς μελέτες που έχει πραγματοποιήσει επάνω στο ελληνικό ελαιόλαδο, αναφέρθηκε ο Προκόπης Μαγιάτης, αναπληρωτής καθηγητής στο Φαρμακευτικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, σημειώνοντας πως έχει καταγράψει εκατοντάδες δείγματα από όλη τη χώρα, αλλά και από τις κυριότερες αγορές του εξωτερικού. Ο ίδιος έχει διαπιστώσει μια πάρα πολύ καλή εικόνα για τα επίπεδα των υγειοπροστατευτικών συστατικών στην Ελλάδα. Εντοπίσαμε ότι τα καλύτερα ελληνικά λάδια έχουν πάρα πολύ υψηλή περιεκτικότητα, σε σχέση με τα λάδια που κυκλοφορούν στο εξωτερικό. Από τα ελληνικά λάδια, έχει ξεχωρίσει και η ποικιλία «Χαλκιδικής», η οποία όταν συλλέγεται άγουρη βγάζει ένα λάδι υψηλής ποιότητας, το οποίο έχουμε συναντήσει και στην περιοχή των Ιμέρων. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, το λάδι των Ιμέρων χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη σε σχέση με τον γενικό μέσο όρο που συναντούμε σε όλη τη χώρα. Όπως κατέληξε ο ίδιος, τόσο η συγκεκριμένη ποικιλία όσο και οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την παραγωγή υψηλής ποιότητας λαδιού.

Από την πλευρά της η Ελένη Μέλλιου, ερευνήτρια στο Φαρμακευτικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελαιολάδου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, αναφέρθηκε στα πολύ καλά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, το οποίο δεν είναι μόνο ένα απλό τρόφιμο αλλά είναι και ένα «φάρμακο» για τον οργανισμό: «Το ελαιόλαδο δεν είναι ένα απλό τρόφιμο, ούτε μια απλή πηγή λιπιδίων. Περιέχει μοναδικά μικροσυστατικά με ιδιόμορφη χημική δομή που εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα μέσω της καθημερινής διατροφής και έχουν επίδραση στην υγεία μας, τόσο ο καρπός της ελιάς όσο και το ελαιόλαδο».

«Ψυχή» του συνεταιρισμού Ιμέρων είναι ο πρόεδρος, Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο οποίος, μίλησε για την προσπάθεια στήριξης και προώθησης του ελαιολάδου, αλλά και τις προσπάθειες ανάπτυξης του προϊόντος, όπως και στα σχέδια επέκτασης σε νέα προϊόντα (σαπούνι από ελαιόλαδο κ.α.). Ο ίδιος μίλησε για την πολύ καλή ποιότητα του ελαιολάδου, για την υψηλή του ζήτηση και ζήτησε τη στήριξη της πολιτείας και των τοπικών φορέων.

Συμβολή στην τοπική οικονομία

Στην ιδιαίτερα σημαντική συμβολή που έχει η παραγωγή του ελαιολάδου Ιμέρων στην τοπική οικονομία αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού, Αθανάσιος Κοσματόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «η περιοχή είναι ιδανική για την καλλιέργεια της ελιάς, αλλά θέλει πολύ δουλειά ακόμη για να πάρει τη θέση του αξίζει στις διεθνείς αγορές», τονίζοντας ότι ο Δήμος Σερβίων-Βελβεντού θα στηρίξει με κάθε τρόπο τους παραγωγούς τόσο στο θέμα των υποδομών όσο και στη διάθεση των προϊόντων. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι τα αποτελέσματα της καλλιέργειας ελιάς στην περιοχή διέψευσαν όσους είδαν την προσπάθεια «ειρωνικά», αρχικά. Παράλληλα, ο κ. Κοσματόπουλος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν και σε επίπεδο περιφέρειας, ενώ πρόσφατη είναι η προσπάθεια ηλεκτροδότησης και του ελαιοτριβείου των Ιμέρων, ενώ το επόμενο βήμα είναι η μεταποίηση, υπερτονίζοντας την ανάγκη λειτουργίας μιας τέτοιας μονάδας.

Ανάλογη ήταν η αναφορά για το ελαιόλαδο Ιμέρων και στις τοποθετήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Πάρι Κουκουλόπουλου, του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Μιχάλη Παπαδόπουλου και των βουλευτών Ν. Κοζάνης, Ευγενίας Ουζουνίδου και Γιώργου Κασαπίδη καθώς και του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας,. Θόδωρου Καρυπίδη. Ειδικότερα, ο κ. Καρυπίδης αναφέρθηκε στο «συγκριτικό πλεονέκτημα» του ελαιόλαδου Ιμέρων, σημειώνοντας πως «υπάρχει η γνώση, το μεράκι στο χωράφι και εμείς σαν Περιφέρεια θα συμβάλουμε σε ό,τι μας ζητήσετε». Από την πλευρά του ο κ. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε στη μεγάλη στροφή που πρέπει να κάνει ο τόπος στον πρωτογενή τομέα, στον οποίο πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Στην ανάγκη να «προστατέψουμε το χρυσάφι της ελληνικής γης» αναφέρθηκε από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ η κ. Ουζουνίδου αναφέρθηκε στις μεγάλες ευθύνες της πολιτείας ως προς την ανάδειξη του «θησαυρού» της πρωτογενής παραγωγής. Επίσης, σε ένα ιστορικό γεγονός για τον Νομό Κοζάνης, που είναι η πώληση του ελαιόλαδου Ιμέρων στην Αγγλία, σε καλή τιμή, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην μακροσκελή τοποθέτησή του ο κ. Κασαπίδης, ο οποίος μάλιστα είχε και μια λεκτική «κόντρα» με τον κ. Κουκουλόπουλο.

Επίσκεψη στους ελαιώνες

Μετά την ημερίδα στα Σέρβια ακολούθησε η επίσκεψη στους ελαιώνες των Ιμέρων, η ξενάγηση στο ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού και η εκδήλωση γευσιγνωσίας με προϊόντα από τις ελιές των Ιμέρων. Η Γιορτή Ελαιολάδου διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιμέρων (Ελαιοπαραγωγών) του Δήμο Σερβίων-Βελβεντού, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας- Π.Ε. Κοζάνης, και του ΕΒΕ Ν. Κοζάνης.

Ο συνεταιρισμός

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιμέρων είναι συνεταιριστική οργάνωση αγροτών του Τ.Δ Ιμέρων του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού της Π.Ε. Κοζάνης. Ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1933 από παραγωγούς της κοινότητας Ιμέρων Σερβίων Κοζάνης με σκοπό την οργάνωση και προώθηση των αγροτικών προϊόντων τους.

Στόχος του είναι η διαφύλαξη των συμφερόντων των συνεταιρισμένων και η διαφύλαξη της υψηλής ποιότητας των προϊόντων που παράγονται στα Ιμερα. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην τυποποίηση και διάθεση των προϊόντων αυτών, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, την επιτραπέζια ελιά και τα παράγωγα αυτής.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιμέρων το 2005 ξεκίνησε τη κατασκευή του σύγχρονου ελαιοτριβείου το οποίο ολοκληρώθηκε το 2006 και εμπλουτίζεται κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα με μηχανήματα νέας τεχνολογίας, δίνοντας ακόμη περισσότερα κίνητρα στους παραγωγούς για δυναμικές καλλιέργειας ελιάς. Μέχρι και σήμερα καλλιεργούνται περίπου 2.000 στρέμματα που αναλογούν σε 50.000 ελαιόδενδρα.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιμέρων για την παραγωγή του λαδιού που κυκλοφορεί στο εμπόριο με την ονομασία «Ελαιόλαδο Ιμέρων» χρησιμοποιεί ως πρώτες ύλες μόνο προϊόντα από τα Ίμερα και ειδικά προερχόμενα από τα μέλη της, ώστε να διαφυλάττει την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος. Το ελαιόλαδο διακρίνεται από αρκετό φρούτο και χορτάρι στη γεύση, με στοιχεία ανθών και αχλαδιού στη μύτη αλλά και την άριστη ποιότητα λαδιού που έχει σχεδόν μηδενική οξύτητα και δικαίως ονομάζεται έξτρα παρθένο.

Πηγή: prlogos.gr