Skip to main content
20 11 2014 | 14:31

Ηλεία: «Ανθρώπινο λάθος» η μη πληρωμή του τσεκ σε 2.800 δικαιούχους!

Συνεργείο της ΠΑΣΕΓΕΣ, της «Gaia Επιχειρείν» μαζί με υπαλλήλους της ΚΕΑ Ηλείας, έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου, από την ημέρα που διαπιστώθηκε ότι χιλιάδες παραγωγοί που είχαν υποβάλλει τις αιτήσεις τους μέσω των παραπάνω φορέων, έμειναν απλήρωτοι, με στόχο να δοθούν τα χρήματα της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης στους δικαιούχους, μαζί με την εξόφλησή τους.

Ο πρόεδρος της ΑΕΣ Ηλείας –Ολυμπίας, Γεράσιμος Καλλιμώρος, σε χθεσινές του δηλώσεις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στα γραφεία της Οργάνωσης μαζί με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, Κ. Σκιαδά, επανέλαβε ότι όπως είχε εξ αρχής για τους 2800 παραγωγούς στους οποίους δεν κατεβλήθη η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης, ολοκληρώθηκαν οι καταχωρήσεις. «Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε και αναμένουμε να ανοίξει το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να περάσουν, ώστε να υπάρξει πλήρης εξόφληση μαζί με τους υπολοίπους παραγωγούς, στις ημερομηνίες που έχει ανακοινώσει ο υφ. Κ. Αποστολάκος ήτοι στις 15 Δεκεμβρίου. Δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους παραγωγούς. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», κατέληξε ο κ. Καλλιμώρος.

Ο κ. Σκιαδάς για το ίδιο θέμα είπε ότι ένας από τους δυο στόχους της επίσκεψής του στην Ηλεία (ο δεύτερος ήταν η ενημέρωση για τη νέα ΚΑΠ) ήταν ακριβώς αυτός να διαβεβαιώσει εκ μέρους της ΠΑΣΕΓΕΣ, «Gaia Επιχειρείν» και της ΚΕΑ Ηλείας ότι η μη πληρωμή ενός αριθμού δικαιούχων της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης, οφειλόμενη σε ανθρώπινο λάθος που πάντα μπορεί να συμβεί, είναι βέβαιο ότι κατά τον υπολειπόμενο χρόνο μέχρι την εξόφληση του Δεκεμβρίου θα έχει διευθετηθεί, οπότε οι δικαιούχοι θα έχουν εισπράξει όλα τα ποσά που τους οφείλονται. Ο κ. Σκιαδάς μάλιστα ζήτησε (εκ μέρους της ΠΑΣΕΓΕΣ του«Gaia Επιχειρείν» και της ΚΕΑ Ηλείας) την κατανόηση των παραγωγών και συμπλήρωσε ότι δεν μπορούμε να ζητάμε την «κεφαλήν επί πίνακι» υπηρεσιακών παραγόντων για ένα ανθρώπινο λάθος που διορθώνεται, οπότε μηδενίζεται και οποιαδήποτε επίπτωσή του. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι θα αρθεί και αυτή η άσχημη κατάσταση που δημιουργήθηκε, όταν γίνει στο σύνολό της η πληρωμή.

Τι είπε ο Σκιαδάς για την ΚΑΠ

Μειώσεις των πόρων στον τομέα της Γεωργίας προβλέπει η ένα ΚΑΠ 2014 – 2020, όπως αναφέρθηκε και στην χθεσινοβραδινή ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Κώστας Σκιαδάς και την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η ΕΑΣ Ηλείας – Ολυμπίας και η Οργάνωση Παραγωγών Αμαλιάδας.

Ο κ. Σκιαδάς, ξεκαθάρισε ότι δεν ευθύνεται η ΠΑΣΕΓΕΣ για το γεγονός ότι δεν έγινε διαβούλευση για την νέα ΚΑΠ, αλλά και γιατί δεν έγινε δεκτή η πρόταση που κατέθεσε. Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, είπε χαρακτηριστικά ότι η νέα ΚΑΠ είναι ala cart, έχοντας χάσει όλα τα «κοινά» χαρακτηριστικά της, ενισχύοντας τους κινδύνους.

Στόχος είναι είπε μεταξύ άλλων, η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, η δράση για την κλιματική αλλαγή, καθώς και η ισορροπημένη εδαφική ανάπτυξη, όπως μέσα από την στήριξη της απσσχόλησης.

«Θα πρέπει να διαχειριστούμε λιγότερους πόρους. Είναι απόφαση των τριών κορυφαίων οργάνων της Ε.Ε , που αποφάσισαν μείωση πόρων στον τομέα της Γεωργίας», επεσήμανε ο κ. Σκιαδάς.

Στην ενημερωτική σύσκεψη συμμετείχαν παραγωγοί και εκπρόσωποι συνεταιρισμών και συλλόγων, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα νέα δεδομένα που περιλαμβάνει για τα επόμενα χρόνια η ΚΑΠ. Το «παρών» έδωσαν, επίσης, ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Πλατανιάς και ο προϊστάμενος Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Νίκος Μιχαλόπουλος.

Πηγή: eproini.gr