Skip to main content
11 11 2014 | 09:46

Από την Τετάρτη το πρωί διαθέσιμη στους λογαριασμούς η προκαταβολή του τσεκ

Όλοι δηλώνουν έτοιμοι για την πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ σήμερα, Τρίτη, 11 Νοεμβρίου, δηλαδή σχεδόν με δύο εβδομάδες καθυστέρηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι καταστάσεις με τα ποσά και τα ονόματα των δικαιούχων, που ακόμα δεν γνωρίζουμε εάν πράγματι θα είναι όλοι και αν θα είναι το 50% του ποσού της ετήσιας ενίσχυσης, θα σταλούν στην Τράπεζα Πειραιώς μετά το μεσημέρι. Αυτό σημαίνει ότι για όσους δικαιούχους έχουν λογαριασμό στην Πειραιώς τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από ΑΤΜ ή από κατάστημα την Τετάρτη το πρωί, ενώ για όσους δικαιούχους έχουν λογαριασμό σε άλλη τράπεζα, μία μέρα μετά.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι ενιαίας ενίσχυσης είναι ότι τα χρήματα θα φαίνονται μέσω ΑΤΜ από το απόγευμα της Τρίτης, ενώ θα αποσταλεί και σχετικό SMS, σε όσους έχουν δηλώσει το κινητό τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όσον αφορά τις παρακρατήσεις για οφειλές προς τρίτους, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν παρακρατήσεις υπέρ του Δημοσίου, τουλάχιστον στην προκαταβολή, αλλά όσον αφορά τις εισφορές στον ΕΛΓΑ ή στις Ενώσεις, με βάση τα χαρτιά που έχουν υπογράψει οι αγρότες, οι παρακρατήσεις θα γίνουν κανονικά. Το ίδιο ισχύει και για παρακρατήσεις από την πλευρά των τραπεζών.

Το χρονικό διάστημα αμέσως μετά την πληρωμή της προκαταβολής του «τσεκ» θα γίνει η πληρωμή της β΄ δόσης της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου, όπου εκεί θα γίνουν οι νόμιμες – πλέον – παρακρατήσεις υπέρ του Δημοσίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι πληρωμές προγραμμάτων (βιολογικών κ.λπ.).

Σοβαρό πρόβλημα στην πληρωμή του «τσεκ» φαίνεται ότι θα έχουν όσοι εμφανίζουν λανθασμένα στοιχεία στις δηλώσεις τους (ΟΣΔΕ), καθώς και οι κτηνοτρόφοι που δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν επιλέξιμα βοσκοτόπια, με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από το 2013.

Γρηγόρης Αποστολάκος: Σήμερα οι προκαταβολές του τσεκ

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε), Γρηγόρης Αποστολάκος, ανακοινώνει τα παρακάτω σχετικά με την πρόοδο των πληρωμών:

"Μετά το πέρας των απαιτούμενων ελέγχων την Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014 θα γίνει η πληρωμή της προκαταβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης που αφορούν το έτος 2014. Επίσης, για την καλύτερη ενημέρωση των δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων γνωστοποιούνται τα εξής:

  • η πληρωμή της εκκαθάρισης των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης για το 2014 θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2014.
  • η πληρωμή του Μέτρου 214 που αφορά την δράση «Βιολογική Γεωργία» θα αρχίσει να γίνεται σταδιακά από τα τέλη Νοεμβρίου του 2014 και σύμφωνα με την αποστολή παρτίδων από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ) των Περιφερειακών Ενοτήτων ανά την Ελλάδα.
  • η πληρωμή του Μέτρου 214 που αφορά την δράση «Βιολογική Κτηνοτροφία» θα αρχίσει εντός Δεκεμβρίου του 2014 σύμφωνα με την αποστολή παρτίδων από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ) των Περιφερειακών Ενοτήτων ανά την Ελλάδα.
  • η πληρωμή (συμπληρωματική) για το Μέτρο 211-212 που αφορά την εξισωτική αποζημίωση του 2013 και προηγούμενων ετών θα πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου του 2014
  • η πληρωμή για το Μέτρο 211-212 που αφορά την εξισωτική αποζημίωση του 2014 και αφού διευθετηθούν κάποιες αλλαγές στην ΚΥΑ πιστώσεων και της εφαρμογής θα γίνει μέχρι το τέλος του 2014.
  • Άρχισαν και συνεχίζονται οι πληρωμές για το Μέτρο 112 που αφορά του Νέους αγρότες, τόσο για τους δικαιούχους που εντάχθηκαν το 2009-2010 (Β΄ και Γ΄ δόση) όσο και για τους δικαιούχους που εντάχθηκαν το 2014 (Α΄ δόση)."

Κώστας Κόλλιας: Χωρίς παρακρατήσεις η ενιαία... αλλά το θέμα παραμένει ανοιχτό

Χωρίς καμία παρακράτηση για οφειλές προς τον ΟΓΑ θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες της Κορινθίας. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Την περασμένη Δευτέρα είχα προαναγγείλει στους Κορίνθιους αγρότες ότι η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξουν παρακρατήσεις έναντι οφειλών προς τον ΟΓΑ. Η πληροφορία που είχα δημοσιεύσει πλέον επιβεβαιώνεται και από τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας, καθώς η ηγεσία και των δύο Υπουργείων επιβεβαιώνει με δημόσιες δηλώσεις ότι η πληρωμή θα γίνει αύριο, Τρίτη, και στο ακέραιο, χωρίς δηλαδή να υπάρξει καμία παρακράτηση στην προκαταβολή.

Πέρα από την άμεση πληρωμή του 50%, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η καταβολή του συνόλου της ενιαίας ενίσχυσης, καθώς και των ποσών που δικαιούνται οι αγρότες από την επιστροφή του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Συνολικά θα πιστωθούν στους αγρότες μας 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ,

Η πληρωμή στο ακέραιο της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης οφείλεται εν πολλοίς στις πιέσεις που ασκήσαμε οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αμφισβητώντας τη νομιμότητα μιας πιθανής παρακράτησης και επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε απώλεια εσόδων θα ήταν καταστροφική για τους αγρότες και την αγροτική μας οικονομία.

Υπενθυμίζω ότι το θέμα της παρακράτησης αναδείχθηκε πανελλαδικά με την ερώτηση που κατέθεσα στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η ερώτησή μου υποστηρίχθηκε με τις υπογραφές 62 συναδέλφων, οι περισσότερες που συγκεντρώθηκαν ποτέ για το θέμα. Ο αριθμός των συνυπογραφόντων και τα σοβαρά επιχειρήματα που προβάλλαμε, υποχρέωσαν την Κυβέρνηση να επανεξετάσει την πιθανότητα συμψηφισμού της ενιαίας με οφειλές προς τον ΟΓΑ και οδήγησαν στην απόφαση να μην υπάρξουν παρακρατήσεις στην προκαταβολή των ενισχύσεων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα έχει κλείσει οριστικά. Παραμένει ανοιχτό και το ζήτημα της παρακράτησης, αλλά και το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ΟΓΑ. Δεν παροτρύνουμε τους αγρότες να είναι ασυνεπείς στις εισφορές τους προς τον ΟΓΑ. Αυτό θα απέβαινε μεσοπρόθεσμα εις βάρος των ίδιων των αγροτών, αφού η πιθανότητα κατάρρευσης του κύριου ασφαλιστικού τους οργανισμού θα σήμαινε αδυναμία καταβολής συντάξεων, αλλά και κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης.

Αυτό που ζητούμε είναι να βρεθεί ένας δίκαιος τρόπος ώστε και ο ΟΓΑ να παραμείνει βιώσιμος, αλλά και οι αγρότες να μην απωλέσουν έσοδα απαραίτητα για την επιβίωση των ίδιων και της παραγωγής τους. Έχω επισημάνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών λαμβάνει επιδοτήσεις 1.500-2.000 ευρώ. Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές οφειλές προς τον ΟΓΑ αναλογούν σε μόλις 15.000 ασφαλισμένους. Είναι επομένως άδικο, εξαιτίας ελάχιστων μεγαλοοφειλετών, να στερηθούν εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες την ενιαία ενίσχυση.

Η ένταξη των αγροτών μας στις ρυθμίσεις που θέσπισε η Κυβέρνηση, για την τακτοποίηση των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία σε 100 δόσεις, με χαμηλό επιτόκιο και εκπτώσεις ή και απαλλαγή από προσαυξήσεις, πιστεύω ότι θα καταστήσει μη αναγκαίο το μέτρο της παρακράτησης της ενιαίας ενίσχυσης. Σε κάθε περίπτωση, θα επανέλθω στο θέμα με συγκεκριμένες προτάσεις που θα διασφαλίζουν και την ομαλή χρηματοδότηση του ΟΓΑ, αλλά και την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στο ακέραιο για την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών.»